luni, 28 octombrie 2013

Ministrul Remus Pricopie a semnat Protocolul de cooperare cu reprezentanţii Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA şi cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a semnat miercuri, 23 octombrie, la Washington, Protocolul de cooperare cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, reprezentat de directorul Sara Bloomfield, şi cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel", reprezentat de directorul general Alexandru Florian. Evenimentul a avut loc în prezenţa Primului-ministru al României, Victor Ponta. 
Obiectivul protocolului îl reprezintă stabilirea şi implementarea activităţilor educaţionale dedicate istoriei şi înţelegerii Holocaustului, la care vor contribui, deopotrivă, cele trei părţi semnatare. 
MEN va încuraja integrarea studiului Holocaustului, în special a Holocaustului din România, în curriculumul liceal şi gimnazial şi va asigura diseminarea, în sistemul de învăţământ, a broşurii care conţine rezumatul raportului Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România. Broşura va fi realizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel". Ministerul Educaţiei, sub coordonarea celor două instituţii (Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite şi Institutul „Elie Wiesel"), va organiza excursii de studiu la Memorialele Holocaustului din România şi din străinătate pentru elevii de liceu şi profesorii lor. 
MEN va fi sprijinit de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel", alături de care va contribui şi la organizarea unei expoziţii de afişe legate de Holocaustul din România, pentru uzul şcolilor din România. Reprezentanţii Muzeului Memorial al Holocaustului vor împărtăşi expertiza lor reprezentanţilor MEN şi ai Institutului „Elie Wiesel", iar finanţarea expoziţiei va fi suportată de către institut. Formarea specialiştilor în educaţie şi a profesorilor de liceu, care vor preda lecţii despre Holocaust, va fi asigurată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel", cu sprijinul Muzeului din Washington. În acest scop vor fi utilizate şi materiale de arhivă, fotografii, istorie orală. 
MEN, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel", Muzeului Memorial al Holocaustului şi alţi parteneri naţionali şi internaţionali vor asigura personalul şi materialele didactice necesare şcolilor de iarnă şi de vară, organizate pentru specialiştii în educaţie şi pentru profesorii de liceu interesaţi de predarea acestei discipline. 
Protocolul are o valabilitate de patru ani şi intră în vigoare la data semnării.

 
Postat de: Prof. Roxana CERCEL

miercuri, 23 octombrie 2013

Studenţii români pot accesa in continuare programul de burse Fulbright

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a semnat marţi, 22 octombrie, la Departamentul de Stat de la Washington, continuarea Acordului între Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Guvernul României privind schimburile educaţionale şi academice administrat de Comisia Fulbright Româno - Americană. Durata acordului este de 10 ani, de la data intrării sale în vigoare, cu posibilitatea prelungirii, automate, pentru încă 10 ani. 
În România, Comisia Fulbright Româno - Americană oferă cetăţenilor români burse de studiu şi de cercetare în universităţi de prestigiu din SUA, iar cetăţenilor americani burse de studiu şi de cercetare în universităţi româneşti de renume. Pentru cetăţenii români bursele se adresează studenţilor, la orice tip de program de studiu şi la specializări diverse, profesorilor, dar şi managerilor din mediul public şi privat. 
Până acum, inclusiv anul universitar 2013-2014, potrivit datelor, totalul beneficiarilor burselor Fulbright se ridică la 3.062, dintre care 2.020 români şi alţi 1.042 americani. Anual, iau parte la program aproximativ 10 profesori români şi tot atâţia americani, care predau şi/sau participă la proiecte de cercetare. Tot aproximativ 10 studenţi americani şi români iau parte la programele Fulbright Student, vizând studii masterale, cercetare în diverse domenii sau predarea limbii engleze. 
Programul Fullbright este un program de schimburi culturale, ştiinţifice şi educaţionale, desfăşurat de SUA în toată lumea, încă din 1946, la iniţiativa senatorului William Fulbright. Programul este coordonat, în SUA, de către Biroul Afacerilor Culturale şi Educaţionale al Departamentului de Stat. 
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, se află, în perioada 20 - 24 octombrie, într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Ministrul face parte din delegaţia condusă de Primul-ministru, Victor Ponta.

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

luni, 21 octombrie 2013

Ştefan Marincea, directorul Institutului Naţional de Geologie, destituit din funcţie

Directorul Institutului de Geologie al României, domnul Ştefan Marincea, a fost schimbat miercuri, 16 octombrie, din funcție ca urmare a modului defectuos în care a gestionat și a comunicat public rezultate ale cercetărilor efectuate în zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din județul Galați. 
Deşi a facut parte din comisia multidisciplinară constituită pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc în județul Galați, şi deşi se decisese ca toate concluziile sa fie comunicate în interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informaţiilor, domnul Marincea a decis să prezinte public rezultate parţiale, înainte de validarea şi discutarea lor în cadrul comisiei. 
Maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze și incertitudini, în care acesta a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, a fost de natură să genereze panică la nivelul populației și să întrețină sentimentul de teamă și incertitudine al locuitorilor din zona respectivă. 
Acest lucru contravine rolului și statutului Institutului de Geologie al României și poate afecta credibilitatea cercetătorilor care își desfășoară activitatea în cadrul instituției. 
 
 
Postat de: Prof. Roxana CERCEL

luni, 14 octombrie 2013

Modificări legate de admiterea la liceu

Admiterea în liceu se va face, din 2015, cu medie de minimum 5, a anunţat, joi, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care a precizat că intervalul de doi ani până la intrarea în vigoare a reglementării este necesar pentru pregătirea acesteia. 
Anunţul a fost făcut de Remus Pricopie la prezentarea bilanţului anului şcolar 2012-3013 în Capitală, fiind primit cu aplauze de directorii unităţilor de învăţământ prezenţi la eveniment. 
Din anul şcolar 2013-2014, la calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

joi, 10 octombrie 2013

România şi Japonia – colaborare în domeniul seismologiei

Ministrul delegat pentru Învatamânt Superior, Cercetare Ştiinţifică si Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, care participa în aceasta perioada la Forumul Stiintei si Tehnologiei în Societate (The Science and Technology in Society Forum) de la Kyoto, a avut astazi, 9 octombrie, o întâlnire bilaterala cu ministrul japonez pentru politici stiintifice si tehnologice, Ichita Yamamoto.
Cu acest prilej, ministrul român a propus omologului nipon initierea unui program de colaborare între Japonia si România în domeniul seismologiei având în vedere experienta si traditia pe care Japonia o are în acest sector de cercetare. Propunerea de cooperare a fost primita cu deschidere si presupune schimburi de informatii stiintifice, expertiza si specialisti, respectiv sesiuni de pregatire pentru fizicienii români. 
Agenda ministrului Mihnea Costoiu a inclus si vizitarea Japan Meteorological Agency, institutie specializata în studierea fenomenelor meteorologice, cu predilectie a celor seismice si vulcanice, respectiv implementarea de solutii tehnice privind avertizarea populatiei de posibilitatea producerii unor cataclisme. În cadrul acestei vizite, ministrul delegat Mihnea Costoiu s-a întâlnit cu directorul general al Departamentului de Seismologie si Vulcanologie, Toshihiko Hashida, care a facut o prezentare a centrului national de date si a sistemelor de alerta antiseismica în situatii de cutremure sau tsunami. 
Domnul Mihnea Costoiu a apreciat programele de educatie a populatiei existente în Japonia, precum si sistemele de alertare prezentate de expertii niponi, exprimându-si dorinta ca acestea sa fie adoptate ca exemple de buna practica în tara noastra. Propunerea de colaborare în acest sens a fost agreata si la acest nivel. 
 
 
Postat de: Prof. Roxana CERCEL

marți, 8 octombrie 2013

Depunere dosar DEFINITIVAT şi GRADE DIDACTICE



Conform notei I.S.M.B. nr. 23911/04.10.2013 privind înscrierea personalului didactic la examenul de definitivare în învăţământ şi de acordare a gradelor didactice perioada de înscriere este între 01-31 octombrie 2013.
Conţinutul dosarelor de înscriere la definitivat şi grade didactice în anul şcolar 2013-2014 îl puteţi consulta aici.

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

vineri, 4 octombrie 2013

Curs acreditat pentru profesori

Conform PLANULUI NAŢIONAL COMUN DE ACŢIUNE-CADRU pentru creşterea gradului de siguranţă al elevilor şi al personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, Casa Corpului Didactic din municipiul Bucureşti va organiza, în perioada 15 octombrie-15 decembrie, o sesiune de formare prin programul educaţional acreditat „Tineri împotriva violenţei”. 
Cursul are alocat 21 de credite profesionale transferabile şi se adresează tuturor cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. 
Informaţiile despre acest curs pot fi obţinute aici.

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

marți, 1 octombrie 2013

Cu respect si grija de ziua internationala a persoanelor varstnice

Ziua de 1 octombrie omagiază efortul depus de-a lungul vieții de persoanele vârstnice pentru progresul societăților din întreaga lume. Acești oameni reprezintă pentru orice națiune, prin experiența lor, niște puncte de reper, niște modele pentru generațiile mai tinere. 
Persoanele vârstnice sunt rădăcina oricărei națiuni, acea parte a societății care, cu răbdarea caracteristică, îndeamnă la înțelegerea istoriei și evitarea greșelilor trecutului. O națiune fără vârstnici înseamnă o națiune fără repere, fără trecut și fără viitor. 
Conștient de rolul important jucat de persoanele vârstnice în societatea românească și consecvent promisiunilor făcute în campania electorală, Partidul Național Liberal, ca partid de guvernare, și-a respectat angajamentele luate în fața acestui segment social.
Partidul National Liberal si USL isi respecta promisiunile si face dreptate pensionarilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala reintregind pensiile acestora. Mai multe detalii puteti gasi aici.


Postat de: Prof. Roxana CERCEL