luni, 30 septembrie 2013

27 septembrie - Noaptea Cercetătorilor

Elevii şi studenţii au fost aşteptaţi să participe, vineri, 27 septembrie, la Noaptea Cercetătorilor 2013 pentru a sărbători alături de sute de mii de cetăţeni europeni ştiinţa, descoperirile ştiinţifice şi cercetătorii români. Evenimentul a beneficiat de sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, iar ministrul delegat Mihnea Costoiu a participat la manifestările din Parcul Tineretului. 
În Bucureşti, Noaptea Cercetătorilor s-a desfăşurat în Parcul Tineretului şi la Muzeul Antipa, dar şi pe Platforma Măgurele. 
Noaptea Cercetătorilor a fost un bun prilej pentru cunoscutele institute de cercetare, între care Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei", Institutul Naţional de Cercetare în Sport, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Centrul pentru Studii Complexe şi Institutul de Geologie, de a-şi prezenta rezultatele muncii de laborator şi cercetare, deschizându-şi porţile către publicul larg. 
Noaptea Cercetătorilor este un eveniment organizat simultan în toate ţările Uniunii Europene şi reprezintă una dintre cele mai populare iniţiative ale UE care vizează publicul larg, urmărind să faciliteze interacţiunea cu ştiinţa într-un mod amuzant.

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

vineri, 27 septembrie 2013

Meditaţiile nefiscalizate – o formă de corupţie

În cadrul unei emisiuni televizate, Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a declarat cu referire la fenomenul corupţiei din sistemul de învăţământ românesc, că meditaţiile care nu sunt declarate sunt o formă de corupţie. "Acolo unde meditațiile nu sunt fiscalizate, atunci este evident vorba de corupție. Mi se pare un conflict de interese să faci meditații cu elevii tăi. Profesorii ar putea să condiționeze nota de participarea elevilor la orele în particular", a spus Remus Pricopie. 
"Problema nu este cea a notelor mici, ci cea a notelor mari. În multe școli din România, notele la clasă sunt mult mai mari decât notele de la evaluările naționale. În urmă cu 10 ani, am modificat modul de admitere la liceu. Automat, orice notă pusă în catalog atârna mai greu la admiterea la liceu. Am ajuns să avem o diferență de 3, 4, 5, 6 puncte între notele de la școală și cele de la admitere. Măsura de anul ăsta, ponderea de 25% notele de la școală și 75% notele de la admitere, este o măsură absolut firească și absolut documentată. Am adoptat măsura pe baza unor date clare", a explicat ministrul Educației.

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

miercuri, 25 septembrie 2013

Duplex educaţional Bucureşti-Helsinki

Premierul Victor Ponta, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, s-au aflat luni, 23 septembrie, într-un duplex Helsinki - Bucureşti, de la ora 18.00, cu prilejul Conferinţei „Finland - the Country of Learning", organizată la Universitatea Aalto din Helsinki. Ţara gazdă va fi reprezentată de ministrul Educaţiei şi Ştiinţei, Krista Kiuru. 
Evenimentul face parte din programul vizitei oficiale efectuate în Finlanda de delegaţia Guvernului României, condusă de prim-ministrul Victor Ponta. Vizita are ca obiectiv consolidarea dialogului politic bilateral la nivel înalt, dinamizarea cooperării, în special în domeniul economic, şi asigurarea unei coordonări permanente pe teme europene, în contextul în care Finlanda va face parte din ţările alături de care România va asigura Preşedinţia UE în 2019. 
Conferinţa „Finland - the Country of Learning" îşi propune intensificarea schimburilor academice şi a cooperării directe între universităţile din cele două state, creşterea vizibilităţii României ca destinaţie pentru cercetătorii şi studenţii din Finlanda, precum şi prezentarea proiectului de cercetare Extreme Light Infrastructure şi a Centrului Internaţional „Dunărea" de Studii Avansate pentru sisteme fluvii-delte-mări.

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

luni, 23 septembrie 2013

Patru medalii obţinute de elevii români la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului din India

Elevii români participanţi la a VII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad - IESO), desfăşurată în India (Mysore), în perioada 11-19 septembrie 2013, au obţinut 4 medalii (o medalie de aur şi trei de argint). Palmaresul este superior celui înregistrat la ediţia de anul trecut: două medalii de argint şi două de bronz. În clasamentul neoficial pe naţiuni, România s-a clasat pe locul 3 (la egalitate cu Japonia), după Taiwan şi Koreea de Sud. 
Medalia de aur a fost cucerită de Marius Ioan Posa, elev în clasa a XII-a/Colegiul Naţional „C.D. Loga" din Timişoara. Cele trei medalii de argint au fost câştigate de Dan Mircea Mirea (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti" din Craiova), Andrei Iliescu (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Ionuţ Bogdan Voinicu (clasa XI-a/Colegiul Naţional „Ion Minulescu" din Slatina).
 La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului au participat 101 elevi din 28 de ţări.

Postat de: Roxana CERCEL

joi, 19 septembrie 2013

Părinţii nu sunt obligaţi să plătească fondul clasei!

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a participat luni, 16 septembrie, la deschiderea anului şcolar în cadrul unui colegiu din Ploieşti. Întrebat ce mesaj are pentru părinţii care sunt nevoiţi să dea bani la şcolile de stat, ministrul a spus că acest lucru este „inadmisibil”. 
Referitor la "fondul clasei" sau "fondul şcolii" pe care părinţii în plătesc în multe unităţi de învăţământ, ministrul Educaţiei a spus că o astfel de cotizaţie trebuie să fie opţiunea părinţilor, şi nu o obligaţie. 
"Este inadmisibil atunci când se solicită bani la şcoală, aşa-zisul fond al clasei, dar de fapt nu sunt bani fiscalizaţi, nu există chitanţă, nu există transparenţă, iar fondul clasei trebuie să fie un instrument care ţine de opţiunea fiecărui părinte. Eu am doi copii, ambii în şcolile din România, de stat. Ca părinte pot să iau decizia să contribui cu ceva, dar sub nicio formă nu mă poate obliga", a spus Remus Pricopie. 
Sunt absolut de acord. Părinţii nu sunt obligaţi să plătească un „fond al clasei” sau „al şcolii”. Dar pentru bunele condiţii de desfăşurare a actului educaţional, consider că, opţional, părinţii ar trebui să contribuie cu o sumă modică pentru şcoală. Se ştie foarte clar că bugetul alocat unităţilor de învăţământ este destul de modest, iar un sprijin material cât de mic este binevenit pentru asigurarea curăţeniei, igienei şi a consumabilelor în şcoală.

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

miercuri, 18 septembrie 2013

S-a inaugurat prima clasă digitală, SMART CLASSROOM

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, împreună cu preşedintele Samsung Electronics România, Young Lak Jung, au inaugurat, luni, 17 septembrie, prima clasă Smart Classroom din Bucureşti, de la Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu". Recondiţionarea completă şi utilarea clasei a fost realizată de Samsung, în baza Protocolului semnat, în vara acestui an, de către MEN şi compania sud-coreeană. La eveniment au fost prezenţi şi primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, şi inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Constantin Trăistaru.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a subliniat că lumea viitorului este aceea în care competenţele digitale sunt parte a educaţiei obligatorii în România şi oriunde în lume. De asemenea, ministrul Remus Pricopie a apreciat importanţa proiectului Samsung - MEN pentru procesul de predare - învăţare. „Ceea ce se întâmplă, astăzi, aici, are legătură cu prezentul acestei generaţii, care este familiarizată cu dispozitivele digitale, iar acest proiect le oferă elevilor oportunitatea de a studia aşa cum îşi doresc. Asistăm la o schimbare fundamentală a filosofiei claselor, în care elevii interacţionează şi primesc feed-back în timp real", a declarat ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie. 
La rândul său, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a subliniat că, prin mijloacele tehnologice de înaltă calitate, învăţarea devine un proces atractiv pentru noile generaţii de elevi, puternic conectaţi la nou şi, implicit, şcoala devine un mediu prietenos. „Ne dorim să conectăm şcolile la internet, astfel încât copiii să aibă acces la conţinut şi să putem oferi software, care să îmbunătăţească accesul la educaţie. Elevii sunt extrem de conectaţi la prezent, iar acest proiect este o şansă pentru viitor", a precizat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

marți, 17 septembrie 2013

Se lansează laboratorul SMART CLASSROOM

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, va participa, azi, 17 septembrie, de la ora 11.00, la inaugurarea primei săli de clasă Smart Classroom, la Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu" din București (Bd. Hristo Botev, nr. 17, sector 3).
Smart Classroom este un concept care aparține companiei Samsung Electronics România și presupune crearea unei clase utilată complet cu materiale și accesorii digitale de înaltă performanță, ca bază pentru învățare. Smart Classroom este un concept care face școala mai atractivă pentru elevi, oferind posibilitatea învățării transdisciplinare și, totodată, interacțiunea, în timp real, dintre profesor și elev.
În cadrul Școlii Kretzulescu, unul dintre laboratoarele de informatică a fost recondiționat complet și dotat cu mobilier și echipamente performante: 31 de tablete Galaxy Note 10.1, 31 de tastaturi, 21 de laptopuri, un Smart TV și un Ebord 65. Elevii vor avea oportunitatea de a testa echipamentele pentru cursul opțional „Junior Achievement".
Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu" este prima, dintr-o serie de trei, care beneficiază de dotările specifice Smart Classroom, care au fost posibile în baza parteneriatului încheiat între Ministerul Educației Naționale și compania Samsung Electronics România, în vara acestui an. Acest Parteneriat are ca obiectiv amenajarea unor săli de clasă de tip Smart în liceele din București, Timișoara și Iași cu echipamente IT de ultimă generație, în vederea ușurării procesului de predare învățare.

Succes elevilor Şcolii Superioare „Nicolae Kretzulescu” în demersul educaţional digital!

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

luni, 16 septembrie 2013

Bun venit, dragi elevi!



În prima zi de şcoală, Organizatia Cadrelor Didactice din cadrul PNL sector 4, îi salută călduros pe toţi elevii şi le doreste un an încărcat de împliniri educaţionale, sănătate şi inspiraţie în tot ceea ce vor întreprinde!


Postat de: Prof. Roxana CERCEL

vineri, 13 septembrie 2013

Pregătirea portofoliului profesorului la început de an şcolar



Odată cu începutul lunii septembrie a debutat şi un nou an şcolar: 2013-2014. Profesorii, sârguincioşi, au deschis porţile şcolilor şi pregătesc intens ambianţa şi materialul didactic pentru primirea elevilor.
Activitatea didactică se deschide pentru toate cadrele didactice cu planificarea calendaristică a lecţiilor şi proiectarea unităţilor de învăţare conform curriculei naţionale.
Aceste documente, extrem de importante în activitatea didactică sunt incluse în portofoliul profesorului. Fiecare cadru didactic trebuie să aibă un dosar personal care are următorul conţinut (opis):
Decizia de numire emisă de inspectoratul şcolar (suplinire, detaşare, titularizare – în copie)
Fişa postului
Curriculum Vitae
Încadrare
Orarul – inclusiv programul suplimentar
Documentele curriculare
Planificările calendaristice şi proiectările unităţilor didactice
Proiectarea pregătirii suplimentare pentru elevii capabili de performanţă
Proiectarea pregătirii elevilor ce prezintă dificultăţi în învăţare
Instrumente de lucru şi de evaluare
Cursuri opţionale – suport de curs, materiale auxiliare
Lista mijloacelor didactice
Doumente privind diferite calităţi dobândite de-a lungul experienţei didactice
Calificativul acordat de către Consiliul de Administraţie
Aşadar, toate aceste documente vor constitui mapa personală a profesorului, cartea sa de vizită.
Pentru elaborarea planificărilor calendaristice şi a proiectărilor unităţilor de învăţare Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia profesorilor un set de modele pe care le puteţi consulta aici.


Postat de: Prof. Roxana CERCEL

miercuri, 11 septembrie 2013

Mesajul Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie către directori, la începutul anului şcolar 2013-2014

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, s-a întâlnit, marţi, 10 septembrie, cu directorii de unităţi şcolare din judeţul Ilfov. 
Ministrul le-a cerut directorilor ca, în anul şcolar 2013-2014, să pună accent pe inspecţia la clasă şi să monitorizeze, cu atenţie, procesul de predare-învăţare, având în vedere că rezultatele comparative între mediile din gimnaziu şi mediile la Evaluarea Naţională pentru clasa a VIII-a au arătat, în multe cazuri, diferenţe mult prea mari de notare a elevilor, de la 1,5 până la 7 puncte. 
„Degeaba am făcut reforme la nivelul sistemului, dacă ele nu se regăsesc, zi de zi, în clasă, la nivelul comunităţii şcolare. Inspecţia la clasă va fi o prioritate a anului şcolar 2013-2014. Testarea elevilor, fără note, fără a pune presiune pe ei, este necesară pentru a îndrepta, din timp, parcursul educaţional al acestora. Este anormal ca, la finalul clasei a VIII-a, 34.000 de elevi să nu fie capabili să obţină media 5 la Evaluarea Naţională", a subliniat ministrul Educaţiei. 
Ministrul a subliniat importanţa introducerii evaluării naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, ca parte a măsurilor de monitorizare şi îndrumare a elevilor şi profesorilor. 
 
Postat de: Prof. Roxana CERCEL

marți, 10 septembrie 2013

Întâlnire între Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie şi baroneasa Emma Nicholson

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi baroneasa Emma Nicholson de Winterbourne au convenit, în cadrul întâlnirii care a avut loc luni, 9 septembrie, la sediul MEN, crearea unui grup de lucru care să identifice posibilităţile de a accesa fonduri structurale pentru realizarea mai multor proiecte de voluntariat destinate elevilor români. 
În acest moment, MEN şi Asociaţia Children's High Level Group, susţinută de Emma Nicholson, derulează programul comun Strategia Naţională de Acţiune Comunitară.
În cadrul conferinţei de presă prilejuite de vizita baronesei Nicholson, ministrul Remus Pricopie a subliniat necesitatea dezvoltării a cât mai multor programe de voluntariat în care elevii să fie implicaţi. De asemenea, ministrul consideră necesară conştientizarea întregii comunităţi şcolare şi a autorităţilor locale asupra importanţei integrării copiilor cu cerinţe speciale într-un mediu prielnic, atât din punct de vedere al acceptării psihologice a majorităţii, cât şi din punct de vedere logistic. La rândul său, baroana Nicholson a subliniat că Strategia dezvoltată cu MEN este printre exemplele de bună practică în ţările membre UE. 
Strategia Naţională de Acţiune Comunitară, aprobată în 2007, prin ordin de ministru, permite elevilor de liceu să facă parte din echipele de voluntari constituite la nivelul unităţii de învăţământ în care sunt şcolarizaţi. Activităţile pe care voluntarii le pot întreprinde vizează susţinerea persoanelor aflate în dificultate, în special a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, prin includerea lor în activităţi de socializare, de petrecere a timpului liber, de terapie ocupaţională şi de grup etc. Beneficiarii direcţi ai activităţilor pot fi: copii/tineri/adulţi cu dizabilităţi, copii/tineri/adulţi abandonaţi sau fără locuinţă, bătrâni, bolnavi, orice persoană aflată în dificultate. 
Strategia Naţională de Acţiune Comunitară este menţionată ca exemplu de bună practică la nivel european, iar ţări ca Republica Moldova, Georgia, Armenia sau Macedonia au implementat sau sunt în curs de a implementa acest program, după modelul ţării noastre.

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

luni, 9 septembrie 2013

Se modifică calcularea mediei de admitere în învăţământul liceal

Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca, din anul şcolar 2013-2014, în media finală pentru admiterea în învăţământul liceal, proporţia mediei celor patru ani de gimnaziu să fie de doar 25%, redusă aşadar, comparativ cu cea existentă până acum, de 50%. Media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a va avea însă o pondere mai mare în calculul mediei finale, respectiv 75%, faţă de 50%, cât era până acum. Decizia vine în urma analizei datelor înregistrate la finalul clasei a VIII-a. Acestea au relevat diferenţe notabile între mediile, mai mari, obţinute de elevi în şcoală, pe parcursul gimnaziului, şi mediile, mai mici, obţinute de aceştia la Evaluarea Naţională. Cele mai multe situaţii (59,52% din unităţile de învăţământ) relevă diferenţe de 2 până la 2,5 puncte între felul în care au fost evaluaţi elevii pe parcursul gimnaziului şi media de la evaluarea naţională a acestora. 
Ruptura între cele două tipuri de evaluare a fost identificată în 25 de judeţe: Iaşi, Sibiu, Braşov, Argeş, Giurgiu, Bacău, Constanţa, Dâmboviţa, Maramureş, Alba, Vaslui, Bistriţa-Năsăud, Mehedinţi, Sălaj, Tulcea, Bihor, Arad, Teleorman, Satu-Mare, Covasna, Dolj, Harghita, Călăraşi, Botoşani şi Ialomiţa. În alte 6 județe (Vâlcea, Mureş, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Olt) diferenţele sunt şi mai mari, depăşind 2,5 puncte. O situaţie considerată acceptabilă, respectiv un raport de 1,5 până la 2 puncte între mediile pe ciclul gimnazial şi cele la Evaluarea Naţională, se înregistrează în judeţe precum Gorj, Suceava, Vrancea, Ilfov, Prahova, Cluj, Buzău, Galaţi şi Neamţ (reprezentând 21,42% din totalul unităţilor de învăţământ, la nivel de ţară). Numai Bucureştiul şi județul Brăila înregistrează un raport normal între evaluarea la clasă şi Evaluarea Națională, dar reprezintă doar 4,76% din totalul judeţelor. O situaţie îngrijorătoare o reprezintă şi faptul că 35.000 de elevi, din totalul celor care au participat la Evaluarea Naţională, nu au reuşit să obţină minim 5. O parte a elevilor se încadrează în sfera analfabetismului funcţional. De asemenea, abandonul şcolar este un fenomen întâlnit mai ales la trecerea de la învăţământul gimnazial la cel liceal şi este direct proporţional cu eşecul şcolar înregistrat în urma Evaluării Naţionale. 
Toate unităţile de învățământ unde diferenţele de notare sunt mari sau unde numărul de elevi cu medii de promovare a fost scăzut vor fi monitorizate în mod constant. 
Inspectoratele şcolare vor realiza analize, punctuale, iar conducerile şcolilor vizate vor fi evaluate în funcţie de măsurile pe care le vor adopta pentru îmbunătăţirea procesului de predare - învăţare.

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

joi, 5 septembrie 2013

Oferta Casei Corpului Didactic Bucureşti

Casa Corpului Didactic (CCD) Bucuresti este un centru de resurse orientat spre formarea şi dezvoltarea profesională şi personală a angajaţilor sistemului de învăţământ preuniversitar din Bucureşti.

CCD Bucureşti oferă o gamă variată de cursuri de formare pentru cadrele didactice. Pentru consultarea listei de cursuri CCD, accesaţi aici.

 
Postat de: Prof. Roxana CERCEL

miercuri, 4 septembrie 2013

Admitere facultate – septembrie 2013

Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii din Bucureşti, numărul de locuri pentru sesiunea din septembrie alocat programelor de studii de licenţă este de 286 la buget şi de aproximativ 1.200 cu taxă. Admiterea se va face pe bază de examen, pe baza mediei de bacalaureat sau pe baza unei formule mixte. În ceea ce priveşte locurile pe facultăţi, situaţia se prezintă astfel: Facultatea de Administraţie şi Afaceri - 68 de locuri cu taxă, Facultatea de Chimie - 33 de locuri la buget, 139 de locuri cu taxă, Facultatea de Drept - 130 de locuri cu taxa (ID), Facultatea de Filosofie - 14 locuri la buget, 45 de locuri cu taxă, Facultatea de Fizică - 75 de locuri la buget, 81 de locuri cu taxă, Facultatea de Geografie - 29 de locuri la buget, 158 de locuri cu taxă, Facultatea de Geologie şi Geofizică - 10 locuri la buget, 50 de locuri cu taxă, Facultatea de Istorie - 72 de locuri cu taxă, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării-Publicitate ID (50 de locuri cu taxă). La Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, situaţia se prezintă astfel: Franceză (20 de locuri cu taxă), Germană (20 de locuri cu taxă), Spaniolă (20 de locuri cu taxă), Maghiară (3 locuri la buget, 10 locuri cu taxă), Filologie Clasică (1 loc la buget, 6 locuri cu taxă), Studii iudaice (6 locuri cu taxă), Rromani (1 loc la buget; 4 locuri cu taxă), Cehă (4 locuri cu taxa), Slovacă (4 locuri cu taxă), Limbi moderne aplicate (engleză-croată) - 10 locuri cu taxă. 
Facultatea de Litere scoate la concurs 17 locuri la buget şi 181 de locuri cu taxă, Facultatea de Ştiinţe Politice - 8 locuri la buget şi 131 de locuri cu taxă, Facultatea de Teologie Ortodoxă - 58 de locuri la buget şi 17 locuri cu taxă, Facultatea de Teologie Romano-Catolică- 25 de locuri la buget şi 5 locuri cu taxă, Facultatea de Teologie Baptistă - 12 locuri la buget şi 5 locuri cu taxă.

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

marți, 3 septembrie 2013

A treia etapă de admitere în învăţământul liceal de stat



Conform Calendarului admiterii în învăţământul liceal de stat, candidaţii din seria curentă, cât şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani la data începerii cursurilor anului şcolar 2013-2014 au posibilitatea să se înscrie şi să fie repartizaţi în unităţile de învăţământ care mai au locuri neocupate în cea de-a treia etapă de admitere de anul acesta.
Cea de-a treia etapă de repartiţie se desfăşoară, conform graficului, în intervalul 1-9 septembrie 2013.
Pe 1 august au fost afişate locurile de desfăşurare şi graficul probelor de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă ori maternă.
Pe 2 septembrie candidaţii s-au putut înscrie la liceele care au organizat probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă ori maternă.
Pe 3-4 septembrie se desfăşoară probele de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă ori maternă.
În datele de 5-6 septembrie va avea loc repartizarea absolvenţilor claselor a VIII-a care nu au participat la nicio repartizare ori nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapelor anterioare.
Pe 9 septembrie se transmit rezultatele repartizării către Centrul Naţional de Admitere.
Calendarul admiterii 2013 se poate consulta aici.


Postat de: Prof. Roxana CERCEL

luni, 2 septembrie 2013

Rezultate BACALAUREAT – sesiunea august 2013



Astăzi, 2 septembrie, se afişează rezultatele iniţiale ale examenului de bacalaureat – sesiunea de toamnă înainte de contestaţii. Contestaţiile se pot depune la centrele de examen în intervalul orar 12:00-16:00.
Rezultatele finale vor fi publicate joi, 5 septembrie.
Ministerul Educaţiei a centralizat ieri, până la ora 18:00, peste 63,9% dintre rezultatele parţiale, înainte de contestaţii.
Din numărul total de candidaţi, 21,1% au obţinut media de promovare a examenului, adică cel puţin 6 (şase).

Postat de: Prof. Roxana CERCEL