Unităţile de învăţământ mici se vor putea grupa de la toamnă în consorţii şcolare. Consorţiile şcolare sunt incluse în noua Lege a Educaţiei şi reprezintă un adevărat colac de salvare pentru unităţile de învăţământ care se confruntă cu un deficit important de elevi. Pe lângă siguranţa unui loc de muncă, consorţiile şcolare le vor oferi dascălilor şi o bază didactică solidă, pentru a putea realiza performanţe la catedră.
Unităţile de învăţământ cu puţini elevi pierd din ce în ce mai mult teren în faţa unităţilor de învăţământ cu un număr mare de elevi. Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, unităţile de învăţământ care au mai puţin de 400 de elevi vor fi nevoite să se afilieze unui consorţiu şcolar. Astfel, şcolile ar putea evita o eventuală comasare şi ar reuşi să ofere servicii de calitate pentru toţi elevii, consorţiile şcolare fiind structuri asociative, fără personalitate juridică, constituite din două sau mai multe unităţi de învăţământ preuniversitar. Consorţiile se pot înfiinţa din două sau mai multe şcoli care sunt într-o relativă vecinătate.
Nu este exclus ca o astfel de asociere să existe între unităţile de învăţământ dintre două sau mai multe comune învecinate. Astfel, edilii ar putea să atragă mai uşor fonduri pentru investiţii, iar calitatea procesului instructiv-educativ ar creşte.
Cu siguranta ca acest tip de asociere va fi in beneficiul scolilor din mediul rural.Doar ca pentru aceasta primariile trebuie sa "isi dea mana" in interesul elevilor.Eu unul sunt foarte curios cum va fi aplicat acest articol din Legea Educatiei.Pentru ca am impresia ca desi Legea Educatiei prevede descentralizarea scolilor, cei de la minister isi doresc acum o supercentralizare...
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu