luni, 29 aprilie 2013

Colegiul Naţional „Sf. Sava” a câştigat şi anul acesta campionatul regional „Tinerii dezbat”


Week-end-ul acesta (27-28 aprilie) a avut loc campionatul regional „Tinerii dezbat”. Pentru Bucureşti s-au calificat în cursă 23 de licee. La nivel naţional au fost înscrise 193 de licee. Competiţiile s-au desfăşurat în Bucureşti, Galaţi, Miercurea-Ciuc, Oradea, Suceava, Timişoara şi Târgu-Jiu.
Acest concurs este organizat de Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Reprezentanţa UNICEF în România, Agenţia Naţională pentru Romi, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”.
În Anul European al Cetăţenilor s-au propus spre dezbatere următoarele moţiuni:
Cetăţenia europeană este un mit.
Statul român a eşuat în intenţia de a integra minoritatea romă.
Noile media dau mai multă putere cetăţenilor într-o democraţie.
Pentru liceele bucureştene competiţia s-a ţinut la Colegiul Naţional „Cantemir Vodă”. Toate cele trei teme au fost dezbătute alternativ în rundele de calificări şi în cele eliminatorii. În semi-finale s-au calificat liceele „Cantemir-Vodă” vs. „M. Eminescu” şi „Sf. Sava vs. „Hermes”. În finală au jucat Colegiul Naţional „Sf. Sava” contra „M. Eminescu”, cel dintâi fiind declarat învingător cu un scor de 4-1.
Indiferent de natura subiectului dezbătut, argumentarea este vitală pentru a decide în situaţii diverse în care apar diferenţe de opinii, întrebări sau incertitudini. Acest tip de competiţie antrenează tinerii pentru a dobândi capacitatea de a lucra în echipă, de a face documentare riguroasă, de a identifica surse credibile de informaţii, de a construi discursuri publice de impact, de a-şi ascuţi umorul şi fair-play-ul, ceea ce în formarea lor constituie plusuri de valoare.
Aşadar, felicităm toate cadrele didactice care şi-au îndrumat elevii spre acest tip de competiţie şi, desigur, pe toţi elevii care, în zile de week-end şi de sărbătoare au ales să participe la un concurs de exersare a minţii, de ascultare şi de vorbire!!!

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu