marți, 12 noiembrie 2013

Profesorii vor ca ziua de 6 ianuarie să fie zi liberă

Mai mulţi profesori vor ca ziua de 6 ianuarie 2014 să fie liberă. Aceştia au postat pe un site o petiţie prin care solicită Ministerului Educaţiei să prelungească vacanţa de iarnă a elevilor. 
Iniţiatorii petiţiei spun că în 6 ianuarie creştinii sărbătoresc Botezul Domnului Iisus Hristos (Boboteaza) şi că se cuvine ca şi elevii să fie liberi. 
"Vacanța de iarnă a anului școlar 2013-2014 se sfârșește pe 5 ianuarie. Elevii ar trebui să se prezinte la școală pe 6 ianuarie. În tradiția ortodoxă, în acea zi sunt sărbătorite: Botezul Domnului Iisus Hristos și Dumnezeiasca Arătare. Vă rugăm, cu mult respect, să aprobați prelungirea vacanței de iarnă cu două zile pentru a se putea prăznui cum se cuvine și ziua de 7 ianuarie (Soborul Sfântului Ioan Botezătorul), așa cum s-a întâmplat aproape întotdeauna, începând cu înființarea învățământului în România și așa cum binecuvântează Domnul nostru Iisus Hristos prin Biserica Ortodoxă", se arată în petiţie
Potrivit Ministerului Educaţiei, "inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar". 
Conform articolului 6, alineat (1), din Ordinul de Ministru nr. 3.818/2013 privind structura anului şcolar 2013-2014, "în situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar". 
Solicitarea de modificare a structurii anului școlar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinților din unitatea/unitățile de învățământ respectivă/respective. 
Pe de altă parte, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a precizat că va respecta structura anului elaborată de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Ordinul nr.3818/2013.

Postat de: Prof. Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu