marți, 31 august 2010

La Galati, bacalaureat cu subiectele din vara repetate si in toamna…

La Centrul de examen nr. 504, de la Grup Şcolar de Transporturi Căi Ferate, candidaţii la bacalaureat au primit un subiect greşit la disciplina Limba şi literatura română.
„Subiectul a fost multiplicat greşit la centrul de examen, din cauza unor deficienţe de natură umană", a declarat inspectorul şcolar general adjunct Onuţ Atanasiu, preşedintele comisiei judeţene de bacalaureat.
În această situaţie, conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, candidaţii au susţinut proba de limba şi literatura română cu subiect de rezervă, începând cu ora 13.30.
Luând act de eroarea menţionată, inspectorul şcolar general Doruleţ Nelu Resmeriţă a decis schimbarea preşedintelui de comisie de examen aferente centrului de examen de la Grup Şcolar CFR, precum şi a informaticianului din şcoală, „cel din a cărui vină s-a produs greşeala", după cum a declarat inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.
Ce s-a intamplat, de fapt? Ei bine, informaticianul a dat candidaţilor subiectele de la bacalaureatul din vară.
Se pare ca avand si subiectele din vara in calculator, informaticianul le-a incurcat cu cele de acum, si in felul acesta subiectele din prima sesiune au ajuns din nou la candidati.Este insa interesant faptul ca examenul a continuat cu aceste subiecte timp de doua ore, pana cand comisia s-a sesizat ca ceva nu este in regula.
Desi pare desprinsa din Caragiale, povestea de mai sus este reala si provine din vremea lui Funeriu.Dincolo de partea comica a situatiei poate sa existe si o parte dramatica, daca ne gandim ca printre candidati au fost si persoane care, din motive concrete, nu s-au mai putut prezenta si la ora 13.30, pierzand examenul.Este cazul unui sef de tren, care fiind de serviciu a fost nevoit sa plece spre Bucuresti…Intrebarea care se pune este cine este de vina pentru ce
s-a intamplat acolo? Cine trebuie sa plateasca pentru faptul ca un om a fost pus in imposibilitatea de a sustine aceasta proba de bacalaureat desi se prezentase la acest examen?
Multa lume va spune probabil ca de vina este doar informaticianul.Cel care a printat alte subiecte…Doar ca, eu cred ca de vina este sistemul…Nu imi amintesc ca vreodata sa fi fost atatea „evenimente” cate au fost la bacalaureatul de anul acesta…Este cat se poate de clar faptul ca acest examen de bacalaureat a fost organizat intr-un mod cat se poate de neprofesionist.Chiar nu se poate ca cineva sa conduca acest minister, nestiind de fapt despre ce este vorba.In trecut se spunea despre examenul de bacalaureat ca este examenul de „maturitate”.Eu cred ca, la capitolul „maturitate” acest examen a fost „picat” tocmai de catre cei care l-au organizat.
In zilele urmatoare urmeaza si celelalte doua probe scrise.
Ce surprize ne vor oferi ele?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

luni, 30 august 2010

Cum vede actualul ministru al educatiei „recredibilizarea sistemului”…

Aflat la Festivalul "Peninsula" de la Târgu Mureş, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că le-a cerut inspectorilor şcolari ca până pe 9 septembrie toate orarele să fie pregătite, astfel încât să se ţină cursuri încă din prima zi de şcoală, "pentru recredibilizarea sistemului".
Astfel, elevii şi preşcolarii vor "intra în pâine" chiar de pe 13 septembrie, când va începe noul an şcolar.
"Cred că principalul mesaj pe care sistemul şi reţeaua pot să-l dea, pentru recredibilizarea învăţământului românesc, este seriozitatea, foarte, foarte multă rigoare şi până la urmă normalitate", a declarat Daniel Funeriu, citat de Mediafax.
Haideti sa fim, asa cum spune ministrul, seriosi…Cine a lucrat la orar stie cat este de greu ca acesta sa fie gata in prima zi a anului scolar.De fiecare data apar probleme la incadrare sau ordine ale ministerului date pe ultima suta de metri.Daca ministrul isi imagineaza ca daca orarul este gata in data de 9 septembrie, in mod automat sistemul este recredibilizat chiar se inseala.Acest sistem are nevoie de mult mai multe pentru a fi pus din nou pe picioare.Si, in primul rand are nevoie de un management eficient.Nu se poate sa le ceri profesorilor sa dea totul pentru educatie in timp ce tu, ca ministru al lor accepti cu nonsalanta ca la orice rectificare de buget sa se ia din banii celor de la educatie.
Aceasta deschidere a noului an scolar ar fi prima in postura de ministru pentru Daniel Funeriu.
Am spus ca “ar fi prima” pentru ca, in sinea mea, eu chiar sper ca la mult anuntata remaniere de guvern sa se renunte la actualul ministru al educatiei.Sa presupunem insa ca deschiderea noului an scolar l-ar prinde pe actualul ministru in functie.Sunt foarte curios daca acesta va merge la festivitatea de deschidere si sunt si mai curios care va fi reactia profesorilor de la scoala respective.Eu pot sa o anticipez, este reactia unor oameni carora si cu complicitatea actualului ministru le-au fost luate o serie de drepturi si le-au fost reduse salariile cu 25%.
Daca actualul ministru se asteapta sa fie intampinat in vreo scoala cu “paine si cu sare”, chiar se inseala.Acesta este ministrul pe care l-am simtit cel mai putin de partea noastra.A parut in permanenta ca are ceva contra profesorilor la fel ca si "mentorul sau", Traian Basescu.A crezut ca daca vine din alta tara “le stie pe toate” si ne este superior.Ne-a tratat “de sus” si lucrul acesta se plateste in viata.Actualul ministru ar trebui sa simta ca aceasta este ultima functie publica pe care o mai ocupa in aceasta tara.Ar trebui sa simta ca daca va candida vreodata pentru parlament nu va obtine voturile noastre.Ar trebui sa isi dea seama ca daca in legislatura trecuta a fost ales parlamentar european, acest lucru nu se va mai intampla vreodata.
Atunci a fost ales pentru ca nu-l cunostea nimeni, acum, dupa ce ne-a aratat “cine este si ce poate” nu-l va mai alege nimeni.
Imi amintesc declaratia din data de 20.07.2010 a fostului ministru al educatiei, Cristian Adomniţei… „Dacă legea educatiei nu trece până pe 1 septembrie, Funeriu devine şomer”.
Sa ai gura aurita, Cristian Adomnitei…


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

duminică, 29 august 2010

O tara fara speranta...

Ieri am fost plecat pentru o zi la munte, la Busteni.Fiind vorba doar de o singura zi am ales sa calatoresc cu trenul.Am considerat ca daca plec cu rapidul de la 8.30 voi avea parte atat de confort cat si de o oarecare viteza de miscare.Fiind sambata stiam ca, daca as fi mers cu masina, intre Sinaia si Busteni se formeaza o coada interminabila de masini si drumul ar fi fost parcurs intr-un timp lung. La inceputul lunii august, am strabatut cu masina distranta intre Sinaia si Busteni intr-o ora si jumatate intr-o zi de pe la mijlocul saptamanii.
Asadar, am urcat in tren cu speranta ca la ora indicata pe bilet voi ajunge in Busteni.Numai ca, intre Ploiesti si Busteni durata calatoriei a fost dubla decat ar fi trebuit sa fie in mod normal.Din cauza unor asa zise lucrari care cu siguranta ca nu se vor termina curand, intre Campina si Busteni trenurile circula pe un singur fir.Din aceasta cauza au loc intarzieri foarte mari, intarzieri care afecteaza, in fond, confortul calatorilor.La intoarcere situatia a fost si mai complicata pentru ca trenul respectiv, ce venea din Ardeal, avea deja o intarziere de 40 de minute la Busteni.Iar pana la Bucuresti intarzierea a ajuns la peste doua ore...
Si poate ca nu as fi scris despre toate acestea daca aceste probleme m-ar fi privit doar pe mine, cel plecat la "relaxare"...Numai ca in trenul de intoarcere erau persoane care doreau sa ajunga in Moldova si care aveau legatura in Ploiesti cu alte trenuri.Si era noapte si, probabil ca persoanele respective au petrecut noaptea respectiva in gara din Ploiesti, culmea fatalitatii, orasul lui Caragiale...
Dupa acest episod am stat si m-am gandit la situatia in care a ajuns acum aceasta tara.
Nu mai exista absolut nici un domeniu in care ceva sa mearga cat de cat onorabil.
Daca luam toate ministerele constatam ca fiecare dintre ele este intr-un faliment total.Agricultura este la pamant, cat vezi cu ochii sunt suprafete agricole lasate in paragina.Sanatatea este cum nu a fost vreodata, cu spitale care explodeaza, cu medici care pleaca, cu medicamente care nu mai sunt...Invatamantul este subfinantat, cu salarii de mizerie si cu investitii inexistente.Turismul este deja "ingropat", desi chiar avem o tara frumoasa din punct de vedere al reliefului.
Despre transporturi am scris si mai sus...In mod practic, daca cineva din Bucuresti vrea sa plece la mare sau la munte cu trenul trebuie sa stie ca il asteapta un drum de cosmar.Ca durata calatoriei va fi dubla fata de cat era pe vremea lui Ceausescu.
In domeniul autostrazilor este de necomentat, nu cred ca eu voi apuca sa circul vreodata in Romania pe o autostrada de la Constanta si pana la Oradea...
Si as putea sa continui acum cu fiecare minister in parte...Fiecare dintre ele nu are decat un rol decorativ fiind practic "cazut" din toate punctele de vedere.
Si ar mai fi ceva de spun aici...Peste toate acestea exista si o lipsa de speranta a oamenilor.Zilele trecute am mers iar in zona Berceni, in campania PNL si am vorbit cu oamenii.Cei mai multi refuza sa mai vorbeasca, iar cei care o fac spun ca le este "sila" de clasa politica.Pare ca nimeni nu mai face o diferentiere intre partide si intre doctrine politice.Cei mai multi dintre cei cu care am discutat spun acelasi lucru..."ca toate partidele sunt la fel".Este foarte greu sa-i mai convingi ca, in tara aceasta, poate sa fie si altfel...Este foarte greu sa le mai redam oamenilor speranta ca o sa fie mai bine...Imi amintesc de efervescenta anilor 2006-2008...Atunci se spunea ca economia "duduie"...Atunci eram "pe val" si eram siguri ca ne indreptam spre civilizatia europeana.Dupa doi ani de PDL situatia s-a schimbat radical.Si nu neaparat din cauza asa zisei "crize".O criza care a disparut acum in Europa.Suntem atat de jos din punct de vedere economic pentru ca "altii" sa se imbogateasca...Cine sunt acesti "altii"? Nu e deloc greu de spus...Cei care sunt ministrii acum...Videanu, Berceanu,Udrea, Blaga...Cei care, de fapt, ne fac sa ne simtim straini in propria noastra tara...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

sâmbătă, 28 august 2010

"Omul nou" in viziunea Funeriu...Posturi blocate in invatamantul preuniversitar...

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, vineri, la Gura Humorului, ca va trebui gandita foarte bine o solutie pentru deblocarea posturilor din invatamantul universitar, in timp ce in invatamantul preuniversitar se va ramane in actualele limite stabilite.
" De un an de zile posturile sunt blocate in invatamantul universitar si, cum a spus si premierul, va exista o analiza la nivelul Guvernului sa vedem in ce masura putem sa deschidem posturi in invatamantul universitar pentru ca poate sa existe o necesitate particulara pentru acest tip de invatamant", a spus Funeriu.
Intrebat despre posturile din invatamantul preuniversitar, ministrul Educatiei a spus ca aici se ramane in limitele stabilite.
El a adaugat ca nu stie sa existe probleme privind lipsa de cadre didactice in invatamantul preuniversitar.
Doar ca in invatamantul preuniversitar nu functioneaza doar cadre didactice.Este adevarat ca in aceasta perioada nu au fost probleme speciale legate de angajarea profesorilor, in sensul si in acest an a fost organizat concurs de titularizare ca si in anii trecuti.Problema insa este legata de personalul didactic auxiliar.
In aceasta zona nu se mai fac angajari, chiar daca cineva isi da demisia sau iese la pensie.In acest caz postul ramane liber si ceilalti colegi preiau din atributiile celui plecat.Si ar mai fi o problema…
Sa spunem ca la o scoala functioneaza un singur contabil sau o singura secretara.Sa presupunem ca aceasta contabila sau secretara nu isi indeplineste atributiile de serviciu pentru ca este incapabila sa faca acest lucru.
Ce poate face directorul scolii respective in aceasta situatie? Sa presupunem ca desemneaza o comisie de cercetare, asa cum se prevede in statut.Iar consiliul profesoral hotaraste sa-i desfaca contractul de munca acestei persoane.Ce se intampla in acest caz? Va functiona scoala respectiva fara contabila? Cine va intocmi statele de plata in aceasta situatie? Cine va semna actele contabile? Fiind vorba despre o functie care cere o anumita pregatire, responsabilitatile acestei persoane nu pot fi preluate de catre altcineva din scoala respectiva.
Cu siguranta ca pentru aceste situatii speciale, guvernul ar fi trebuit sa gaseasca o solutie.
Chiar nu este normal ca daca pleaca cineva dintr-o scoala sa nu mai poata veni nimeni pe postul respectiv.In felul acesta se va ajunge, in timp la situatia in care, de exemplu, un administrator sa faca si treaba femeilor de serviciu , a secretarei, a bibliotecarei si a contabilei.Sa faca acest lucru pentru ca, datorita acestui guvern, administratorul respectiv a ramas singura persoana angajata in scoala respectiva.
In perioada comunista, presedintele de atunci isi dorea aparitia “omului nou, multilateral dezvoltat”…
Daca nu a fost posibil ca acesta sa apara atunci, iata ca, prin efortul celor de la PDL,e pe cale sa apara acum…

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

vineri, 27 august 2010

Viziunea Funeriu pentru noile consilii de administratie...Mai multi parinti decat profesori...

In consiliile de administraţie din şcoli, vor fi doi sau trei părinţi, alături de reprezentantul primăriei şi cel al consiliului local, plus un contabil, doi profesori şi directorul unităţii. La licee, va fi obligatoriu ca şi un elev să aibă un cuvânt de spus în consiliul de administraţie.
"Ceea ce trebuie să ştie părinţii este faptul că ne dorim ca şcoala să fie mult mai bine integrată în comunitate. Şi rugămintea mea către părinţi este să se implice cât mai mult în aceste consilii de administraţie pentru că de ei va depinde în final modul în care şcolile sunt administrate, ceea ce se întâmplă în şcoli", a declarat Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Aceasta este viziunea actualului ministru cu privire la componenta consiliilor de administratie din scoli.Daca va mai amintiti, in proiectul legii educatiei al aceluiasi ministru a fost o intreaga discutie legata de componenta consiliului de administratie din scoli.Doar ca atunci viziunea actualului ministru era cu totul alta.
Mai mult decat atat, forma care a trecut de Camera Deputatilor prevede ca numarul de profesori din cadrul consiliului de administratie sa fie de sase profesori plus directorul unitatii.
In varianta dorita de catre ministru din acest consiliu fac parte doar doi profesori, dar vor fi trei parinti.Din cei noua ganditi de catre Funeriu pentru a face parte din CA, scoala are doar patru reprezentanti.Si cum la sedinte participa, de regula, doar profesorii din scoala,nu va fi intrunita aproape niciodata o majoritate simpla.
Cu siguranta ca cei care cunosc cel mai bine problemele unei scoli sunt tocmai profesorii scolii respective.Doar ca numarul acestora in acest consiliu ar fi mult prea mic. Un parinte sau cineva de la consiliul local va cunoaste doar tangential ce se intampla, de fapt acolo.Ce se va intampla atunci cand vor trebui luate hotarari exclusiv pentru probleme de invatamant? Va stii parintele Georgica, care abia a terminat opt clase dar care a fost dorit in CA de catre ministrul Funeriu, cum sa rezolve eficient o asemenea problema?Cu siguranta ca nu…
Ca o concluzie, eu consider ca cel mai corect ar fi ca pana la adoptarea legii educatiei de catre parlament sa ramana in vigoare actuala lege pentru consiliile de administratie.
Oricum, pana atunci asteptam remanierea guvernului…

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

joi, 26 august 2010

Noua lege a salarizării in varianta PDL..."Hai sa mai luam de la profesori"...

Proiectul noii Legi a salarizării unitare, care ar putea intra in vigoare din ianuarie 2011 prevede coeficienţi de ierarhizare mai mici pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar cu vechime mai mică în muncă.
Astfel, un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată beneficia conform vechii legi de un coeficient de bază de 2,10. Noua lege însă prevede în cazul lor un coeficient de bază de doar 1,90.
De asemenea, profesorii cu studii superioare de lungă durată şi grad definitiv, cu vechime între 2 şi 6 ani, trec acum de la un coeficient de bază de 2,20 la unul de 1,95. Tot o scădere este prevăzută şi în cazul celor cu vechime de 6-10 ani. Conform vechii legi a salarizării unitare ei aveau un coeficient maxim de 2,75. Prin noua lege, acesta a fost redus la 2,56.
Nici pentru profesorii cu studii superioare de lungă durată şi grad didactic 1 nu sunt veşti mai bune. Cei cu 2-6 ani vechime vor trece, în urma noii legi de la un coeficient de bază de 2,30 la unul de 2,26. Reducerea este şi mare pentru cei cu vechime între 6 şi 10 ani care trec de la un coeficient de 3,25 la unul de 2,96. De altfel, coeficienţii se menţin mai mici în noua lege până la o tranşă de vechime în muncă de 35-40 de ani. Astfel, în cazul acestora coeficientul a crescut de la 4,15 la 4,19. Motive de bucurie au şi cei cu cu peste 40 de ani vechime, în cazul cărora coeficientul a fost majorat de la 4,25 la 4,40.
O situaţie asemănătoare este întâlnită şi în cazul profesorilor cu gradul didactic 2. Astfel, pentru cei cu 2-6 ani vechime, coeficientul de bază a scăzut de la 2,25 la 2,05. Tot o scădere este prevăzută şi în cazul celor cu vechime 6-10 ani, de la un coeficient maxim de 2,90 la unul 2,69. De altfel, noua lege prevede coeficienţi mai mici, comparativ cu cei din prima lege, până se ajunge la o vechime în muncă de 30-35 de ani, când coeficientul creşte de la 3,45 la unul 3,61. Cea mai mare creştere este în cazul profesorilor cu peste 40 de ani experienţă, pentru care este prevăzut acum un coeficient de 3,79, faţă de cel vechi de 3,45.

Sursa: www.realitatea.net

Pentru cei care doresc sa vada aceste lucruri este suficient un clic aici
Cei de la PDL nu se opresc si isi ataca din nou dusmanul numarul 1, respectiv corpul profesoral.
Probabil ca ordinul este venit de undeva de sus, de la cineva care declara odata, la deschiderea unui nou an scolar, urmatoarele: "Aveti un presedinte care nu a fost premiat niciodata pina in clasa a XII-a. Si acum cind vad un profesor, cred ca o sa-mi puna un patru".
Dupa reducerile salariale de 25%, dupa taierea tuturor sporurilor din educatie, dupa eliminarea salariului de merit, iata ca acest guvern mai "nascoceste" ceva pentru a reduce din salariile profesorilor.In timp ce la multe categorii de salariati platiti de catre stat salariile nu au fost diminuante cu nici un procent, se poate spune ca, in guvernarea Boc, salariile profesorilor au fost cu adevarat decimate.Dar, atentie...nu vor sa se opreasca aici.Cu fiecare saptamana care trece apar tot mai multe proiecte de lege prin care se "loveste" in corpul profesoral si in scoala romaneasca.Daca in timpul guvernarii PNL salariile s-au dublat, iar investitiile in scoli erau cu adevarat semnificative, acum lucrurile stau exact pe dos.Salariile devin tot mai mici iar despre bani de investitii nici nu mai poate sa fie vorba.Eu cred ca una dintre cauzele pentru care actualii guvernanti isi permit sa loveasca fara mila in educatie este reprezentata de esecul miscarilor sindicale.Cu siguranta ca daca greva din luna iunie era cu adevarat semnificativa acum salariile cadrelor didactice nu mai erau diminuate cu 25%.Asa au facut cei de la metrou, cei de la RATB sau cei de la CFR, iar acum au salariile pe care le aveau si inainte.Lipsa unei miscari sindicale unitare si indecizia multora dintre profesori de a participa la aceasta greva au dus la rezultatele financiare de acum.Ce o sa urmeze? Nimeni nu stie, dar toti se asteapta la ce poate fi mai rau de la acest guvern... Eu cred ca, pentru noi, cei de la educatie, cel mai bine ar fi ca actuala opozitie sa fie cea care sa guverneze aceasta tara...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

miercuri, 25 august 2010

Ministrul Educatiei are o noua tinta...desfiintarea academiilor de stiinta din Romania...

Ministrul Educaţiei propune Guvernului sistarea finanţării de la buget pentru trei academii înfiinţate după 1990.
Astfel, Academia Oamenilor de Ştiinţă, Academia de Ştiinţe Medicale şi Academia de Ştiinţe Tehnice vor fi finanţate exclusiv din venituri proprii. În prezent, cele trei academii sunt finanţate de la bugetul de stat cu o sumă anuală de 16,5 milioane de lei. Suma este echivalentă celei alocate de MECTS, în anul 2010, pentru asigurarea rechizitelor şcolare a 670.000 de copii.
''Comunitatea academică din România - inclusiv Academia Română, forul suprem de consacrare ştiinţifică în ţara noastră - a ridicat de-a lungul timpului mai multe semne de întrebare asupra producţiei ştiinţifice a celor trei academii'', potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei.
Iata ca ministrul educatiei doreste sa isi puna "amprenta negativa" si in lumea academica si sa desfiinteze practic cele trei academii.Este greu de crezut ca o academie de stiinta se poate finanta din resurse proprii astfel incat, daca aceasta propunere se va finaliza cele trei academii vor disparea definitiv.Este greu de inteles aceasta propunere a ministrului in conditiile in care domnia sa a activat pana acum in domeniul cercetarii si ar fi trebuit sa stie faptul ca in acest domeniu statul este cel care initial investeste banii pentru a culege "roadele" mai tarziu.
Dupa ce intrase in conflict deschis cu profesorii din preuniversitar si din universitar iata ca si "ultima reduta" a fost "atacata" de catre actualul ministru, lumea academica.
Din punctul meu de vedere acest guvern este unul de tip "kamikaze".In cei 20 de ani de democratie nu am mai intalnit un guvern care, cu fiecare zi care trece sa "nascoceasca" tot mai multe masuri impotriva propriului sau popor.Sa nu uitam faptul ca acest guvern are doar doi ani de cand este la putere si ca, daca va continua in felul acesta, in urmatorii doi ani de zile situatia din Romania va fi de cel putin doua ori mai grea decat este acum.Deja populatia a etichetat acest guvern ca "profund incapabil si corupt" si orice masuri ar incerca acesta sa ia in perioada urmatoare ele vor fi percepute ca fiind impopulare.De fiecare data cand se prezinta o masura negativa pentru populatie se explica ca ea a fost luata la sugestia celor de la FMI.
Ar fi bine ca acest guvern sa se hotarasca odata cui apartine, poporului roman sau celor de la FMI.Ar fi bine ca membrii acestui guvern sa realizeze ca ei sunt platiti de catre cei care cotizeaza la bugetul public si nu de catre cei de la FMI.Si ar mai fi ceva de spus aici...
Populatia nu crede ca influenta celor de la FMI este atat de mare in luarea acestor decizii negative.Populatia crede ca, de fapt, cei de la putere folosesc FMI-ul drept paravan pentru a putea sa "fure" cat mai mult.Doar ca, incet, incet oamenii si-au cam dat seama de intentiile acestui guvern.Si au inceput sa reactioneze...Vineri seara a avut loc incidentul dintre acel avocat si seful statului, incident recunoscut chiar si de presedentie.Ieri ministrul Berceanu a fost huiduit si injurat pe centura Ploiestiului.Si probabil ca reactii de acest gen vor avea loc fata de oricare membru al actualei puteri...In doar doi ani de zile PDL-ul a reusit sa se transforme din partidul cel mai popular in partidul cel mai nepopular din Romania...Este adevarat ca multi dintre ei s-au imbogatit foarte mult in aceasta perioada...Doar ca partidul va fi cel care va plati la final...


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

marți, 24 august 2010

Ce a mai ramas din sloganul ..."Sa traiti bine..."

Am fost zilele trecute "pe teren" in cartierul Berceni, in cadrul actiunii organizate de catre PNL si intitulate „Noi facem economie”.Este o campanie de promovare, prin contact direct cu cetăţenii, a soluţiilor PNL de relansare economică a României.Impreuna cu cativa colegi raspundem de blocurile din zona Piata Sudului, blocuri la care am fost si in campania pentru alegerile prezidentiale.Ca sa spun asa, cunoastem in mare atat oamenii de acolo cat si zona...
Atunci cand mergeam in campania pentru alegerile prezidentiale, cei de acolo erau impartiti intre Antonescu, Basescu, Geoana sau Oprescu...Discutau relaxat cu noi si ne spuneau care sunt asteptarile lor de la viitorul presedinte.Asta era atunci, in noiembrie 2009...
Cand am fost zilele trecute acolo situatia era cu totul alta...Oamenii erau disperati si pareau ca ne implora sa-i scapam de actuala guvernare.Pe mine personal m-a impresionat cazul unei doamne in varsta care fusese sambata operata si care isi ingrijea nora ce era paralizata de 17 ani in urma unui accident de munca.Aceasta doamna plangea ca nu-i mai ajung banii si ca a fost nevoita sa cumpere medicamentele pentru nora paralizata, medicamente care pana luna aceasta fusesera gratuite.Multi dintre cei cu care am vorbit regretau ca l-au votat pe Traian Basescu despre care spuneau ca i-a pacalit.Am intalnit si oameni care ne spuneau ca nu vor mai vota pe nimeni niciodata pentru ca sunt dezamagiti de intreaga clasa politica.Un tanar ne-a aratat palmele pline de bataturi si ne-a spus ca el munceste din greu ca sa aibe ce sa manance in timp ce cei de la guvernare nu se mai opresc din furat.De altfel mesajul transmis de catre oameni era ca cineva sa incerce sa-i opreasca pe cei de la guvernare pana cand nu vor "fura" absolut tot ce a mai ramas in aceasta tara.Si ne dadeau exemple gen Videanu, Berceanu si Udrea...
Aceasta campanie a PNL-ului este foarte utila pentru ca prin ea se poate vedea care este "pulsul politic" al cetatenilor de la aceasta ora.Vazand diferenta dintre ce era in noiembrie trecut si ce este acum, imi dau si eu seama de ce uneori pe cei de la PDL pare ca ii cuprinde disperarea.Eu unul imi mentin previziunea ca la alegerile viitoare PDL-ul va avea soarta PNT-CD-ului din anul 2000 cand nu a intrat in parlament si a disparut de pe scena politica.
Vedeti si dumneavoastra ca in ultima vreme tot mai multi parlamentari ai PDL-ului au inceput sa "migreze" catre partidele din opozitie.Eu cred ca este foarte posibil ca in aceasta toamna structura parlamentara sa se modifice si actuala opozitie sa detina majoritatea in parlament...
Ca o concluzie dupa acest contact cu cetatenii din cartierul Berceni, va pot spune ca majoritatea dintre ei regreta ca nu au inteles inainte de vot mesajul acela al presedintelui Basescu... "Sa traiti bine...".Ca nu au inteles atunci ca acel slogan nu se referea la omul de rand ci doar la presedintele Basescu si la clica lui...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

luni, 23 august 2010

O noua sesiune de bacalaureat...

După prima sesiune a bacalaureatului au fost respinşi 61.946 de candidaţi. Pe lângă cei respinşi în prima sesiune, la examenul care va avea loc între 23 august şi 9 septembrie (ziua în care vor fi afişate rezultatele finale) se vor putea înscrie şi candidaţi care nu au promovat în alte sesiuni sau care nu au participat până în august 2010 la nicio testare de acest fel, potrivit Mediafax.Potrivit calendarului, sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat debutează cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limba maternă, în 23 şi 24 august. În perioada 24-25 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă, iar între 26 şi 27 august - evaluarea competenţelor digitale.Probele scrise de la examenul de bacalaureat încep în 30 august cu limba şi literatura română, urmată în 31 august de proba la limba şi literatura maternă, 1 septembrie - proba obligatorie a profilului şi 3 septembrie - proba la alegere a profilului şi specializării.
În 5 septembrie vor fi afişate rezultatele (până la ora 16.00), după care pot fi depuse eventualele contestaţii (între orele 16.00 şi 20.00). În intervalul 7-8 septembrie vor fi rezolvate contestaţiile, iar în 9 septembrie vor fi anunţate rezultatele finale.După prima sesiune a bacalaureatului din 2009 au fost respinşi 41.800 de candidaţi, iar la sesiunea din toamnă au fost înscrişi 47.500.
Este o sesiune de bacalaureat la care participa foarte multi elevi.De obicei, pentru sesiunea de toamna numarul de elevi era cu mult mai mic decat este acum.Dupa cum ne amintim, in vara, pe langa numarul mare de elevi respinsi s-au inregistrat si foarte multe fraude descoperite de catre cei de la DNA.Ce ne rezerva aceasta sesiune de examene? Vom trai si vom vedea...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

duminică, 22 august 2010

Nu va mai "balaciti" gratis...Redati copiilor baza sportiva "Cutezatorii"...

Conducerea Ministerului Educaţiei beneficiază de abonamente în valoare de peste 10.000 de euro la una dintre cele mai exclusiviste baze sportive din Capitală, “Pescariu Sports & SPA”, cu toate că, nu cu mult timp în urmă, cele două părţi se “luptau” pentru terenul pe care este amenajat acum clubul “de fiţe”. Şefii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în frunte cu Daniel Funeriu, beneficiază de gratuitate la abonamente la piscină, sală de fitness, masaj, saună şi SPA, ce în mod normal valorează peste 2.000 de euro. Printre persoanele ce se folosesc de numele Ministerului Educaţiei pentru a se bucura de tratamentul de lux se numără şi fostul consilier al lui Daniel Funeriu, Melania Mandas Vergu, cu toate că aceasta nu mai are nici o legătură cu instituţia. Vergu se bucură de un tratament “mai privilegiat” chiar şi decât soţia ministrului Funeriu, care îşi plăteşte abonamentul la acelaşi club, potrivit surselor din cadrul MECTS.
În urmă cu câţiva ani, Ministerul Educaţiei, condus la acea vreme de Ecaterina Andronescu, acţiona în instanţă firma lui Pescariu, încercând să redobândească fosta bază sportivă “Cutezătorii”. Între timp, cele două părţi par să fi căzut la pace. Fireşte, cât timp conducerea MECTS, în frunte cu ministrul Daniel Funeriu, beneficiază de abonamente “all inclusive” la “Pescariu Sports - SPA”.

Sursa www.puterea.ro

Acestea sunt faptele...fara indoiala autentice.Tipic romanesc...Va mai amintiti de anii de dinainte de Revolutie? Atunci secretarul de partid avea anumite facilitati in comparatie cu omul de rand...Nu statea la coada la carne, mergea in vacante in vilele partidului fara sa plateasca nici un ban, avea masina la scara...Acum, pentru ca vremurile au trecut beneficiile sunt altele.Doar ca acum nu mai suntem in comunism iar in capitalism lucrurile ar fi trebuit sa fie intr-un alt mod.
Surprinde intr-un fel aceasta "cadere la pace" dintre minister si firma respectiva, in sensul ca, macar pentru interesul elevilor, baza sportiva respectiva trebuia redata Ministerului Educatiei.
Nu cred ca este corect ca doar pentru cateva abonamente gratuite acordate functionarilor din minister, elevii din Bucuresti sa nu poata sa beneficieze gratuit de o baza sportiva care a fost candva a lor.Intamplarea face ca, atunci cand eram elev la gimnaziu sa fiu inscris la echipa de fotbal de la baza "Cutezatorii".Foarte multi copii care locuiau in Colentina sau in Tei veneau acolo, erau terenuri de tenis, de baschet dar si un teren de fotbal cu iarba.Si, cu toate ca si atunci erau activisti de partid, nu imi amintesc sa fi venit vreunul dintre ei pe terenurile noastre.
Atunci probabil ca exista cu adevarat o alta grija pentru copii, iar aceasta baza sportiva era exclusiv a elevilor. Cat despre faptul ca fosta consiliera a ministerului Melania Verdes are inca abonamentul din partea ministerului la acest club, acest lucru chiar nu ma mira...Parerea mea este ca demiterea ei a fost doar pentru a stopa scandalul care aparuse in presa.Ati mai auzit ceva de firma prin care a castigat licitatia aceea? A returnat ceva din banii primiti pe ochi frumosi atunci?Cu siguranta ca nu...
In Romania multe lucruri functioneaza pe principiul "cainii latra, caravana trece"...


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

sâmbătă, 21 august 2010

Turismul Elenei Udrea si soselele lui Berceanu...

Zilele acestea am fost in satul bunicilor mei, satul Izvoranu din judetul Buzau.Este un sat uitat de lume, un sat in care pare ca nu s-a intamplat nimic in ultimii 40 de ani.Fantana cu ciutura este tot acolo unde era si atunci cand eram eu copil, doar oamenii de acolo au mai murit sau s-au mai garbovit si au imbatranit.Scoala este acum "goala", cei cativa copii care mai sunt prin sat trebuie sa treaca dealul pentru a merge sa invete in satul vecin.In biserica construita in secolul al XVI-lea, monument istoric in care a intrat si Mihai Viteazul, pare ca nu mai este decat preotul si o mana de oameni.Preotul spune ca are nevoie de bani pentru restaurare, doar ca banii acestia pare ca nu vor veni niciodata.La plecare am vizitat Manastirea Ciolanu, Tabara de Sculptura Magura si Schitul Cetatuia.Tabara de Sculptura este lasata la voia intamplarii, cu siguranta ca nimeni nu se preocupa de conservarea sculpturilor care se gasesc acolo.Cei cativa buzoieni aflati la iarba verde isi faceau obisnuitul gratar in acordul melodiilor favorite.Mi-a facut placere sa revad picturile lui Gheorghe Tattarescu din biserica "Sf.Apostoli Petru si Pavel" aflata in incinta Manastirii Ciolanu, o manastire ce dateaza din secolul al XVI-lea.Dar cel mai emotionant moment a fost sus, la schitul Cetatuia.Acest schit de maici dateaza din secolul al XVIII-lea si pare ca este situat acolo unde cerul se uneste cu pamantul.Acolo sus, in linistea aceea de manastire si intr-o curatenie desavarsita pare ca este o cu totul alta lume.Si probabil ca asa si este...Departe de stres, departe de agitatia orasului, nu numai oamenii dar si viata are o cu totul alta fata...Acolo sus, cu totii devenim probabil mai toleranti, mai iertatori si mai buni...
Pe drumul de intoarcere spre Bucuresti am facut un ocol si pe la statiunea Sarata Monteoru.In urma cu 30 de ani, atunci cand o mai vizitasem, fusesem impresionat de salinitatea foarte ridicata a apei.O salinitate pe care o simteam prin faptul ca atunci cand intram in bazin, apa ma tinea la suprafata si nu ma puteam scufunda iar atunci cand ieseam din apa si ma uscam, un strat de sare ramanea pe corpul meu.Doar ca amintirile de atunci ale statiunii nu mai sunt valabile si astazi.Pe langa faptul ca astazi nu mai este decat un singur bazin disponibil, nici concentratia de sare nu mai este aceeasi.Parea o statiune "imbatranita" si lasata de "izbeliste".O statiune care a fost candva, mandria judetului Buzau este astazi doar un loc in care mai vin doar o mana de oameni..."Turisti" care mai beau o bere pe la bodegile din zona si isi amintesc cum a fost odata acolo...
Ca o concluzie despre turismul din judetul Buzau...este lasat la voia intamplarii.Si poate ca nu as fi scris nimic despre turismul din aceasta zona daca nu stiam faptul ca actualul ministru al turismului, doamna Elena Udrea, este nascuta tocmai in acest judet.Daca nici in judetul sau nu a reusit sa faca nimic in acest domeniu, concluziile se impun de la sine...
As vrea sa spun cate ceva si despre soselele din judetul Buzau.Poate ca nu o sa va vina sa credeti, dar in zona in care am circulat toate soselele erau in lucru sau terminate de putina vreme.Drumul de la Buzau spre Manastirea Ciolanu este proaspat asfaltat, la fel si drumul de la Vernesti la Sarata Monteoru si apoi la Pietroasele.Chiar nu stiu pe ce baza se acorda fonduri pentru asfaltarea drumurilor intr-un judet sau in altul, dar am fost placut surprins de faptul ca , in judetul Buzau, toate drumurile pe care am circulat erau proaspat asfaltate.Chiar daca multe dintre ele nu erau drumuri foarte importante, unele dintre ele avand un trafic destul de redus...
Doar ca, odata intrat in judetul Prahova am constatat ca aici nu s-a intamplat nimic.Aceleasi asfalt vechi, ba mai mult, in orasul Mizil erau cateva "cratere" chiar pe soseaua spre Ploiesti...
Un alt judet...aceeasi tara...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

joi, 19 august 2010

Medicii si profesorii au devenit "dusmanii" acestui guvern...

Conform proiectului de rectificare, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va primi în plus 4,36 miliarde lei, reprezentând transferuri de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru finanţarea drepturilor persoanelor cu handicap, precum şi a pensiilor IOVR, indemnizaţiilor reparatorii, alocaţiilor de stat pentru copii, alocaţiilor familiale, indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi altor ajutoare sociale.
Ministerul Sănătăţii va primi la rândul său încă 2,81 miliarde lei, reprezentând transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru acoperirea deficitului.
Alte fonduri vor fi alocate Ministerului Mediului şi Pădurilor (241,2 milioane lei), Ministerului Economiei (207,1 milioane lei), Ministerului Culturii (56,9 milioane lei, pentru restaurarea şi reabilitarea monumentelor istorice, precum şi consolidarea unor clădiri culturale, ca Biblioteca Naţională a României, Teatrul I.L. Caragiale), Ministerului Comunicaţiilor (49,6 milioane lei, în principal, pentru plata serviciilor de închiriere de licenţe aferente produselor Microsoft), Academiei Române (17 milioane lei, pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile).
Vor fi însă tăiate bugetele Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului ( cu 494,6 milioane lei), Ministerului Administraţiei şi Internelor (476,8 milioane lei), Ministerului Apărării Naţionale (278,5 milioane lei), Ministerului Justiţiei (198 milioane lei), Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (168,6 milioane lei), Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (142,5 milioane lei), Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (121,7 milioane lei), Ministerului Public (105,2 milioane lei).
Acestea sunt cifrele…Din nou Ministerul Educatiei “plateste” pentru incompetena acestui guvern.De obicei, atunci cand era vorba despre o rectificare bugetara educatia primea si nu dadea bani.Ministerul Sanatatii a primit bani ca urmare a celor intamplate la Maternitatea Giulesti pentru ca altfel avea aceeasi soarta ca si educatia.
Doar ca acesti bani nu vor ajunge efectiv la medici ci vor fi cheltuiti probabil asa cum va dori partidul de guvernamant.Pentru medici, Ministrul Sanatatii a pregatit o surpriza.Negativa, evident…
Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de act normativ care să interzică medicilor să lucreze în paralele în spitalele publice şi cele private, a anunţat miercuri Ministrul Sănătăţii, Cseke Attilla. În opinia sa, un astfel de cumul de funcţii este păgubos mai ales pentru pacient.
Daca va fi pusa in aplicare aceasta masura si alti medici se vor gandi sa plece din tara.
Si se va ajunge la dorinta presedintelui Basescu, ca tot mai multi romani sa paraseasca tara si
sa se stabileasca in strainatate.
Pana acum “dusmanii” acestui guvern erau profesorii, de astazi au devenit si medicii…
Cine isi imagina acest scenariu inainte de alegerile prezidentiale?

miercuri, 18 august 2010

Adevaratii vinovati pentru tragedia de la Maternitatea Giulesti...

Conform ministrului Sănătăţii, CSEKE Attila, accidentul de la Maternitatea Giuleşti este „teribil, una dintre cele mai grele tragedii din istoria sistemului sanitar românesc“.
Imediat după accident, de la Maternitatea Giuleşti au fost transferaţi 114 pacienţi, dintre care 53 de nou-născuţi şi 61 de femei.
Accidentul a fost provocat, conform primelor date, de o instalaţie improvizată care alimenta cu energie electrică sistemul de aer condiţionat.
În salonul în care a avut loc accidentul, se aflau 11 bebeluşi, dintre care 3 au murit în timpul accidentului, iar un al patrulea a murit în cursul nopţii de luni spre marţi. Ceilalţi şapte prezintă arsuri de până la 80% din suprafaţa corpului.
Conform martorilor, în salonul de terapie intensivă nu se afla nici o asistentă, deşi conform regulamentului, acestea ar fi trebuit să îi vegheze pe bebeluşi tot timpul.
Bebeluşii din salonul de terapie intensivă au fost transferaţi al Spitalul Grigore Alexandrescu, unde sunt supravegheaţi şi se încearcă salvarea lor.
Acestea sunt faptele...Patru bebelusi au decedat si alti sapte sunt in stare foarte grava.Ministrul
sanatatii face declaratii contradictorii desi este cat se poate de clar ca el poarta o mare parte din vina pentru ce s-a intamplat acolo.Doar ca lista vinovatilor este cu mult mai lunga.Cel putin din punct de vedere moral.Va mai amintiti perioada in care ministru al sanatatii era Eugen Nicolăescu? Poate ca si atunci erau discutii cu privire la managementul sanatatii, doar ca atunci erau investitii in sanatate.Atunci medicii nu plecau din tara iar spitalele nu erau fara medicamente si fara dotari asa cum sunt acum.Ar fi bine sa nu uitam de guvernarea din perioada aceea...Nu pentru ca era PNL-ista ci pentru ca a fost cea mai performanta guvernare de dupa Revolutie.
Revenind la ce s-a intamplat la Maternitatea Giulesti.Vina pentru ce s-a intamplat acolo vine de la varf...Cu siguranta ca in urma anchetei vinovat va fi gasit un angajat oarecare.Doar ca adevaratele cauze sunt altele.De vina este, fara nici un fel de dubiu, actualul guvern.Pentru ca a adus tara intr-o situatie de saracie in care nu a mai fost pana acum.Micul Boc ne "flutura" de fiecare data aceeasi declaratie...ca este criza.Doar ca aceasta criza a ramas doar la noi.Toate tarile din UE au iesit din criza si au inceput sa creasca economic.Doar la noi este altfel...Domnilor Basescu, Boc, Videanu, Berceanu si ceilalti care ne conduceti, pentru "imbuibarea" voastra ati calcat cu adevarat pe cadavre...Bebelusii aceia nu aveau nici cea mai mica vina pentru incompetenta dumneavoastra.Nu ei sunt de vina pentru ca ati adus sistemul sanitar la pamant.Nu ei sunt de vina pentru ca ati blocat angajarile in sistemul bugetar si ca daca pleaca cineva din sistem nu mai vine nimeni in locul lui.Nu ei sunt de vina pentru ca fondurile pentru sanatate si pentru educatie in loc sa ajunga acolo unde trebuie au ajuns in buzunarele voastre...Nu ei sunt de vina pentru faptul ca banii ce trebuiau investiti in dotarea spitalelor sunt folositi de copiii si de rudele voastre pentru vacante exotice si masini puternice.
Opriti acest "jaf" pe banii publici...Ganditi-va ca in afara de voi, cei imbuibati, in tara aceasta mai traiesc inca milioane de oameni care isi doresc doar o viata decenta...
Daca in salonul acela nu se afla nimeni in momentul exploziei, acest lucru se datoreaza faptului ca angajatii din sanatate sunt insuficienti.Pentru ca acest guvern a convenit cu FMI-ul ca acesti angajati sunt, de fapt, prea multi.Daca instalatia de aer conditionat era veche si improvizata, acest lucru s-a datorat faptului ca in spitale, sub guvernul Boc nu se mai fac nici un fel de achizitii.
Se spune in popor ca "pestele de la cap se impute"...Domnilor guvernanti, va rugam...lasati-ne...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

marți, 17 august 2010

PNL si PSD vor vota impotriva TVA-ului de 24%...

PNL şi PSD au decis, astăzi, ca senatorii celor două partide să voteze, în sesiunea extraordinară, împotriva ordonanţelor de urgenţă prin care guvernul a majorat TVA de la 19% la 24% şi a modificat Legea finanţelor publice locale.
Acest anunt a fost făcut atat de catre secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, cat şi de vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu.
"Am convenit împreună să votăm împotriva majorării TVA şi împotriva ordonanţei care modifică Legea finanţelor publice locale, care transformă primarii din opoziţie în oameni fără putere", a explicat Dragnea, citat de Mediafax.
Secretarul general al PSD a mai precizat că social-democraţii şi liberalii se vor consulta în ce priveşte amendamentele care vor fi depuse la ordonanţa privind descentralizarea unităţilor spitaliceşti.
Dincolo de colaborarea parlamentară, a spus Dragnea, împreună cu secretarul general al liberalilor, Radu Stroe, va începe "inventarierea" stadiului colaborării dintre PSD şi PNL în teritoriu.
"Părerea mea este că trebuie să ajungem în teritoriu la constituirea de majorităţi solide, stabile", a arătat Dragnea.
Este foarte interesant ce se va intampla in Senat atunci cand se va vota Legea finantelor publice.Multe voci de la PDL au inceput sa se pronunte pe fata impotriva guvernului Boc si nu ar fi exclus ca la votarea acestei legi sa asistam la o surpriza, si legea sa nu treaca de parlament.Evident ca ar fi fost bine ca aceste "voci"sa se fi trezit acum ceva vreme, dar poate ca nu este tarziu nici acum.
Legat de "alianta" PNL-PSD in parlament cat si la nivel local, aceasta nu poate sa fie decat pozitiva la momentul actual.Pentru ca opozitia nu va reusi decat daca este unita sa "dea batai de cap" celor de la PDL.Din cate se stie, de ieri este sesiune extraordinara la Senat.Doar ca, urmarind programul zilei de pe pagina oficiala a Senatului nu am "gasit la lucru" si Comisia de Invatamant. Aceasta inseamna ca discutarea Legii Educatiei stagneaza ceea ce nu poate sa fie decat un lucru pozitiv.In curand se apropie data de 1 septembrie, iar anul scolar va incepe pe legile care sunt acum in vigoare.Blocarea acestei legi la Senat chiar poate fi considerata o victorie a opozitiei...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

luni, 16 august 2010

Se scufunda "vaporul"?...Degringolada in PDL?...

România a înregistrat în iulie o rată anuală a inflaţiei de 7,1%, cea mai mare din Uniunea Europeană (UE), în condiţiile în care media la nivelul UE a fost de 2,1%, arată datele publicate de Eurostat.
După disponibilizările din sectorul bugetar, urmează o lovitură în mediul privat. Economiştii spun că în perioada următoare şomajul va creşte şi mai mult. Unul dintre motive este indicele scăzut al încrederii oamenilor de afaceri străini în economia românească.
Acestea sunt cateva dintre rezultatele triste ale guvernarii Basescu-PDL.
Daca ma intrebati care ar fi rezultatele bune ale acestei guvernari chiar nu as sti ce sa va raspund.Am citit astazi o declaratie a lui Berceanu care spunea ca anul viitor, e adevarat din iarna, vom putea circula de la Bucuresti la mare exclusiv pe autostrada.Doar ca PDL-ul este la guvernare de aproape doi ani de zile si in acest timp, pe Autostrada Soarelui nu au dat in folosinta nici macar un metru de autostrada.
In timp ce PDL-ul se "lauda" cu aceste realizari, pare ca "barca" lor a inceput sa ia apa.Ori nu se mai inteleg la impartirea banilor publici ori acesti bani chiar nu mai exista.Nu ne miram sa fie asa, uitati-va la Emil Boc si veti intelege de ce aceasta tara a ajuns in faliment.
Si cum "la greu" se vad adevaratele caractere, pare ca PDL-ul s-a imparatit deja in doua tabere mari, "imbuibatii" si "cei care au mai prins cate un oscior".
Astfel Elena Udrea a declarat, că PDL are nevoie de disciplină. "Nu vreau să mă refer la persoane, dar cred ca trebuie să existe o disciplină de partid.
Faptul că n-au fost sancţionaţi de la început a dus ca astăzi toată lumea să vorbească în afara partidului, şi nu în interiorul lui", a spus Udrea.
Întrebată dacă preşedintele PDL, Emil Boc, a fost prea indulgent, Elena Udrea a răspuns: "A fost indulgent şi dânsul recunoaşte lucrul acesta. În statut nu există sancţiunea cartonaşului galben, există alte sancţiuni care sunt ceva mai credibile şi care aduc respectarea regulilor în urma lor. Aşa cartonaşul e mai important la fotbal, în politică mai puţin", a spus Elena Udrea.
In acelasi timp insa Sulfina Barbu a declarat,că sancţionarea "vocilor critice" din PDL sau pierderea lor "ar fi o greşeală"...
"Cred că ar fi o greşeală acum să-i pierdem pe Sever Voinescu, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Cristian Preda. Trebuie să-i luăm alături de noi, acolo unde se iau deciziile politice pentru partid", a spus Barbu.
Si pentru a pune si mai multe "paie pe foc" Sever Voinescu a declarat:
"În actualul context, România are nevoie de un premier cu autoritate în faţa tuturor partidelor politice şi, mai ales, capabil să convingă o populaţie deprimată, o presă apocaliptică şi o clasă politică enervată că drumul pe care ne cheamă este cel bun. Admit, găsirea acestui om pare o misiune imposibilă. Dar PDL trebuie să o îndeplinească", apreciază Sever Voinescu.
Daca aceste declaratii nu s-ar desfasura dupa o anumita "regie" poate ca toti cei implicati ar trebui sa fie crezuti.Doar ca in acest partid nimeni nu misca in front fara a avea acordul Cotroceniului.Ce va urma? Ramane de vazut...Nu mai este mult timp pana la 1 septembrie, data anuntatei remanieri guvernamentale.
Pana una alta PDL-ul a inceput sa inregistreze pierderi in Parlament.
Deputatul de Alba Călin Potor şi-a anunţat astazi demisia din PDL. Deputatul susţine că nu se mai regăseşte în politica dusă, în prezent, de democrat-liberali.
"Un partid politic e valoros dacă respectă cetăţeanul. Oamenii trăiesc din ce în ce mai prost şi eu, personal, nu cred că vor trăi mai bine sub guvernarea Emil Boc-PDL. Eu nu mă mai regăsesc în PDL", a explicat deputatul de Alba gestul său.
Este de salutat gestul deputatului Calin Potor, dar ar fi fost de preferat sa-l fi facut atunci cand s-a votat motiunea de cenzura.Ca o parere personala, partidele din opozitie trebuie sa fie foarte "atente" atunci cand primesc persoane care au avut functii in cadrul PD-L.
Chiar nu avem nevoie de oportunisti in randurile noastre...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

duminică, 15 august 2010

Elevul Basescu...

"Aveti un presedinte care nu a fost premiat niciodata pina in clasa a XII-a. Si acum cind vad un profesor, cred ca o sa-mi puna un patru". Asta spunea Traian Basescu la deschiderea unui an scolar, la Colegiul "A.D. Xenopol" din Bucuresti.
Elevul Basescu nu a excelat la invatatura nici la Iasi, la Colegiul "Costache Negruzzi", unde a terminat clasa a V-a, in 1963. Ba chiar a primit si un 4,00 la romana, iar pe tot anul scolar a avut media 7,40. In anul petrecut la "Negruzzi", actualul presedinte a avut cele mai mici note la romana, matematica, istorie, geografie si stiintele naturii, discipline la care a sustinut si teze. Cea mai mica medie, 5,67, a avut-o la geografie - unde la toate cele trei teze a primit 5,00. Nici la romana nu statea mai bine. In fiecare trimestru a primit 5 in teza, iar la finalul clasei, profesorul i-a incheiat media 6,33.
Presedintele Traian Basescu a recunoscut ca nu a fost un elev foarte silitor. El a spus ca a fost un elev "selectiv", sau mai bine spus care invata doar la materiile care il interesau, pentru a promova examenele de treapta si bacalaureat.
"Perioada de scoala nu-i o perioada in care iti ingropi tineretea in cursuri si in cele 200 de probleme pe care profesorul ti le da uneori. Trebuie sa-ti gasesti timp si de joaca si de mers cu colegii, de facut mici nazbatii", a declarat Basescu.

Cam acestea sunt amintirile actualului presedinte din anii petrecuti la scoala.Cu siguranta ca a ramas cu "traume" din moment ce declara ca si acum atunci cand vede un profesor asteapta ca acesta sa-i puna o nota de patru.Din punctul acesta de vedere, presedintele este sincer si isi recunoaste valoarea.De fapt, la ora actuala eu cred ca oricare profesor din Romania l-ar lasa corigent daca l-ar avea ca elev pe Traian Basescu.
Problemele actualului presedinte sunt strans legate de scoala.Stilul acestuia "hahait" precum si replicile sale "grosolane" indica o acuta lipsa de educatie.Poate ca este si vina profesorilor pe care acesta i-a avut la clasa, poate ca este si vina societatii in care acesta s-a format in adolescenta.
Daca Traian Basescu ramanea doar un simplu marinar "de apa dulce" acest lucru nu ar fi deranjat pe multi dintre noi.Dar Traian Basescu a ajuns presedintele tarii.Ori, de la presedintele unei tari chiar trebuie sa avem pretentii.Presedintele unei tari trebuie sa fie un model si un exemplu.Amintiti-va aminte de fostul presedinte Emil Constantinescu.Prin discursul si prin tinuta sa se "simtea" ca provine din mediul academic.Uitati-va acum la profesorul Andrei Marga, la Andrei Plesu sau la Gabriel Liiceanu.Sunt oameni cu stil si cu educatie, oameni care sunt exemple atat pentru noi cat si pentru generatiile mai tinere.Ce exemplu este Traian Basescu pentru un elev de liceu?
Ce invata acesta pozitiv acum de la actualul presedinte?Credeti ca o generatie "de badarani" poate sa ridice o tara? Eu cred ca nu...Si mai cred un lucru...Este foarte important ca atunci cand ne alegem presedintele sa tinem cont si de nivelul sau de educatie.S-a spus ca actualul presedinte este "din popor".Si poate ca multi l-au crezut de-al lor si l-au votat.Doar ca omul acesta "al lor", a reusit ca impreuna cu partidul sau sa ne aduca intr-o "groapa economica" in care nu am fost niciodata, dupa Revolutie.Nimeni nu stie unde sunt banii de la FMI, nimeni nu stie ce se intampla cu banii economisiti din taierile de salarii.Sau, ca sa fim mai corecti toti stim in "buzunarul" cui ajung acesti bani, dar se pare ca nu prea avem ce sa facem.Pentru ca in timp ce
Videanu&Co se imbogatesc prin contracte "umflate" cu statul, medicii pleaca din tara din cauza salariilor derizorii...As vrea sa reamintesc un lucru...In timpul guvernului Tariceanu salariile bugetarilor s-au dublat...Multi au spus, dupa alegeri ca aceste salarii au fost marite artificial.Daca era asa, cu siguranta ca guvernul Tariceanu nu se opunea maririi salariilor cu 50% pentru profesori, in toamna anului electoral 2008.Doar ca, orice s-ar spune, guvernarea aceea de atunci, chiar s-a gandit si la oameni...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

sâmbătă, 14 august 2010

Boc doreste o ordonanta de urgenta privind descentralizarea in invatamant...

Guvernul va promova o ordonanta de urgenta privind descentralizarea in invatamant, daca Senatul nu va adopta forma finala a Legii Educatiei, promovate de Executiv, a declarat premierul Emil Boc. "Daca se amana in Senat adoptarea formei finale a Legii Educatiei Nationale, nu voi avea nici o ezitare sa promovez prin OUG partea care tine de descentralizarea din domeniul educatiei, pentru ca nu putem amana acest proces atat de necesar si reformei sistemului educational si, repet, intaririi autoritatilor locale din perspectiva adoptarii la actul educational eficient si pragmatic", a afirmat Boc.
Aceasta este declaratia de miercuri a lui Emil Boc, cu privire la Legea Educatiei Nationale.
Nu stiu exact ce a dorit sa spuna actualul prim ministru prin descentralizarea din domeniul educatiei, doar ca aceasta ordonanta de guvern va trebui sa respecte legile existente in momentul actual, respectiv Legea Invatamantului si Statutul Personalului Didactic.
Daca prin descentralizarea din domeniul educatiei domnul Boc doreste sa "predea puterea" scolilor, care sa hotarasca in locul inspectoratelor scolare acest lucru nu este permis pana cand Statutul Personalului Didactic nu se schimba.Desi este cadru didactic universitar, eu sunt sigur ca domnul Boc nu are habar despre continutul Statutului Personalului Didactic.Si nu trebuie sa uitam faptul ca domnia sa a fost pentru o vreme si ministru al Educatiei...
Ca o parere personala, daca aceasta ordonanta a guvernului va fi data, ea va incalca, ca de obicei, Constitutia Romaniei.Si va fi declarata nula de catre Curtea Constitutionala.
Poate ca ar trebui ca domnul Boc&Co sa inteleaga cat se poate de clar faptul ca Parlamentul este cel care elaboreaza legile intr-o tara normala si ca guvernul doar le pune in aplicare...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

vineri, 13 august 2010

Regie in PDL...

Emil Boc spune că nu va mai tolera criticile lui Cristian Preda. Premierul a lăsat să se înţeleagă, intr-un interviu dat joi seara la TVR că pe Preda îl paşte demiterea din partid. In acelasi timp presedintele Basescu a spus că, dacă ar fi să se implice în PDL, nu ar tolera atitudinile şi declaraţiile ostile."Indiferent că s-ar fi numit Cristian Preda, Sever Voinescu, Radu F. Alexandru, nu ar fi fost în partid dacă eu conduceam partidul" a declarat Băsescu.
Ce se ascunde in spatele acestor declaratii? Care este, de fapt adevarata regie in acest caz?
Se stie ca de la o vreme incoace in PD-L a aparut un grup aparent reformator in jurul celor mentionati de presedinte mai sus.Daca imi amintesc eu bine, acest grup a aparut pregnat in public in momentul in care presedintele a afirmat ca este timpul ca PD-L-ul sa isi caute un alt lider.Cristian Preda a inceput sa critice voalat pe blogul sau partidul de guvernamant si liderii compromisi ai acestui partid in timp ce Sever Voinescu facea declaratii prin care invita PNL-ul la guvernare.Vazute dintr-un anumit unghi, toate aceste miscari "rebele" din PDL pareau a fi facute cu acordul presedintelui si pareau ca, de fapt, pregatesc o noua generatie care sa inlocuiasca generatia deja compromisa din cadrul PDL-ului.Si ma refer aici la Blaga, Videanu si Berceanu...In timp ce Preda si Voinescu faceau aceste declaratii parea ca Boc se face ca nu-i aude, ba mai mult decat atat, la sfarsit de iulie, Cristian Preda a declarat ca "in acest momemt aşteptările sunt legate de schimbarea lui Emil Boc, care nu mai e ascultat nici în PDL".
Ei bine, dupa ce au fost "lasati liberi" atata vreme, in ultimele zile "rebelii" sunt atacati atat de presedinte cat si de premier.Din punctul meu de vedere totul nu este decat o regie.
In prima etapa s-a dorit ca "vocile lor" sa devina publice si sa fie cunoscute de catre publicul larg.
Si au avut libertatea de a se exprima.Acum se doreste ca ei sa fie transformati in victime...Ca ei sa fie cei care, aparent vor plati pentru aceste declaratii.As dori sa prognozez eu ce se va intampla mai departe in PD-L.
Eu cred ca ei nu vor fi dati niciodata afara din PD-L.Mai mult decat atat, in luna septembrie ei vor fi cei care vor fi scosi in fata de catre actualul partid de guvernamant, ca fiind PDL-istii cei buni.In jurul gruparii lor se va forma noul guvern si ei vor fi cei care vor negocia cu partidele din opozitie viitorul guvern.De ce se va ajunge aici?
Pentru ca acesta este probabil singura sansa a PDL-ului de a nu avea soarta pe care a avut-o in anul 2000, PNT-CD-ul...
Nu stiu daca stiti, dar un sondaj de opinie facut zilele acestea de catre CSOP, care este cu tendinta pro-PDL, arata in felul urmator:
PSD - 34%, PNL - 24% ,PDL - 15% ,Partidul Poporului (neexistent) - 13%,PRM - 8%
UDMR - 4%, UNPR - 1%, Alţii - 1%
Intelegeti acum de ce nu va fi eliminata din cadrul PDL-ului gruparea lui Cristian Preda?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

joi, 12 august 2010

Basescu contra profesori...

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la postul public de radio, că profesorii ar trebui să-şi mai ia un serviciu dacă vor să câştige mai mult, pentru că "aşa e în capitalism". Băsescu e de părere că profesorii câştigă mai mult decât el, raportat la numărul de ore lucrate.
"Toţi am avut salarii mici în anumite etape ale carierei noastre. Dânsul are totuşi 16 ore pe săptămână, iar eu muncesc 16 ore pe zi. Dacă face socoteala la plata cu ora, s-ar putea să constate că e mai bine plătit decât mine pe oră. Pe de altă parte, toţi mai avem posibilitatea să mai căutăm un job, o jumătate de normă. Aşa e viaţa în capitalism", a spus şeful statului, răspunzând astfel unei plângeri venite din partea unui profesor care susţine că are salariul de 900 de lei.
Ce ar fi trebuit sa stie presedintele este faptul ca profesorii lucreaza 40 de ore pe saptamana.
Norma didactice în învăţământul preuniversitar prevede 18 ore de predare la clasă, iar restul până la 40 sunt activităţi stiinţico-metodice, ore de pregătire, comunicare cu elevii, evaluarea elevilor, servicii pe şcoală 1-2 ore, participare la consilii.
Un lucru este cat se poate de clar.Actualul presedinte, prin declaratiile pe care le face in ultima vreme ii considera pe profesori un "rau" in aceasta tara.Poate ca domnia sa pastreaza amintiri nu tocmai placute ale notelor pe care le primea la scolile pe care le-a absolvit sau poate ca presedintele are pur si simplu o frustrare in fata acestei categorii profesionale.
As vrea sa ma refer si la declaratia presedintelui in care spune ca un profesor castiga mai mult decat dansul.Este tipul de declaratie de manual pentru a defini termenul de populism.
Haideti sa fim putin seriosi...Si sa facem un mic calcul...Sa presupunem ca un profesor ar lucra doar 18 ore pe saptamana, atat cat prevede norma didactica.Si ca in restul timpului nu ar mai fi interesat de scoala, nu si-ar mai pregati lectiile, nu ar mai corecta teze, nu ar mai incheia medii etc.Daca impartim 900 RON, salariul unui profesor la 18 ore/sapt x 4 saptamani, respectiv la 72 ore/luna, am obtine valoroasa valoare de 12.5 RON/ora de curs.
Ce parere aveti? E mult sau este putin? Va spun eu, domnule presedinte, este foarte putin.
Pentru ca ora aceea de curs reprezinta de fapt, o "ora de inteligenta".Si daca am ajuns sa evaluam inteligenta unui profesor cu 12.5 RON/ora respectiv 3 Euro/ora, si sa spunem ca este foarte mult, chiar am ajuns undeva foarte jos in Europa.
Omul care a facut aceste declaratii este aceeasi persoana care, in campania electorala din 2008 declara cu privire la salariile profesorilor ca "performanţa fără bani este imposibilă".
Intre timp alegerile au trecut, "sacii au fost urcati din nou in caruta" si guvernantilor pare ca nu le mai pasa de noi.
In final as mai vrea sa spun cateva lucruri cu privire la declaratia presedintelui Basescu.
Acesta a spus ca el munceste mai mult decat un profesor in conditiile in care acest profesor este mai bine retribuit decat este dansul.As vrea sa-i sugerez domnului presedinte, daca tot sustine acest lucru, sa isi dea demisia din aceasta functie si sa se angajeze ca profesor in invatamantul preuniversitar.Eventual sa faca acest lucru impreuna cu ministrul Funeriu...In felul acesta ar vedea cat se poate de clar, "din iarba", care sunt realitatile invatamantului romanesc.
E adevarat ca nu ar mai beneficia de vile de vacanta, de consilieri personali, de masina la scara si mai ales de influenta politica majora...E adevarat si faptul ca fiicele sale ar cam trebui sa se descurce si singure in viata si ca nu ar mai avea cum sa conduca masini puternice si sa-si faca vacantele in locuri exotice.E adevarat si faptul ca, profesor fiind, actualul presedinte ar fi nevoit sa dea inapoi casa din Mihaileanu si mai apoi sa constate ca datorita salariului mic banca nu ii permite sa faca un credit pentru o casa....Doar ca, lovitura cea mai mare ar putea sa o primeasca actualul presedinte de la un elev care l-ar intreba...."Domnule profesor Basescu, ce s-a intamplat cu flota Romaniei dupa decembrie 1989?"...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

miercuri, 11 august 2010

Emil Boc a "incurcat borcanele" si la examenul de titularizare in invatamant...

Conform agentiei Mediafax, surse sindicale susţin că la concursul de titularizare din acest an au fost încălcate articolele 11 şi 12 din Statutul personalului didactic care se referă la organizarea comisiilor care coordonează lucrările şi la contestaţii, care trebuie soluţionate prin reevaluarea lucrărilor în cauză de către o comisie stabilită de rectorul instituţiei de învăţământ superior unde a fost făcută evaluarea lucrărilor.
Sindicaliştii precizează că subiectele şi contestaţiile au fost corectate de profesori gradul I, iar potrivit legii contestaţiile trebuia soluţionate de către o comisie stabilită de rectorul instituţiei de învăţământ.
La articolul 11 din Statutul Personalului Didactic se arată că :
(3) La concursurile organizate de inspectoratele scolare, lucrarile scrise pentru ocuparea
posturilor vacante din invatamantul preuniversitar de stat se evalueaza de comisii, pe specialitati,instituite la nivelul centrului universitar responsabil cu perfectionarea personalului din judetele arondate.
Articolul 12 din statut se referă la contestaţiile privind rezultatele concursului pentru ocuparea posturilor didactice vacante în învăţământul de stat, care trebuie să se adreseze inspectoratului şcolar, în termen de zece zile de la comunicarea rezultatelor.
Art. 12:
(1) Contestatiile privind rezultatele concursului pentru ocuparea posturilor didactice vacante in invatamantul de stat se adreseaza inspectoratului scolar, in termen de 10 zile de la comunicarea rezultatelor.
(2) Contestatiile se solutioneaza prin reevaluarea lucrarilor in cauza de catre o comisie stabilita de rectorul institutiei de invatamant superior unde a fost facuta evaluarea lucrarilor. Din aceasta comisie nu pot face parte persoanele care au asigurat corectarea la concurs a lucrarilor. Hotararea acestei comisii este definitiva.
(3) Contestatiile privind rezultatele concursului in invatamantul particular se adreseaza unitatii organizatoare. Comisia care le va analiza va fi alcatuita din alti membri decat cei care au corectat in concurs lucrarile in cauza. Hotararea comisiei de contestatii este definitiva.

Doar ca in anexa Ordinului ministrului educaţiei, cercetării şi inovării nr. 5885/10.11.2009, se precizeaza :
„Secţiunea a VI-a
Comisia de evaluare a lucrărilor scrise şi comisia de rezolvare a contestaţiilor
Art. 50. Pentru evaluarea lucrărilor scrise, la nivelul fiecărui judeţ/municipiului Bucureşti se constiuie centre zonale de evaluare.
Art. 51. (1) La nivelul fiecărui centru zonal de evaluare se constituie, prin decizia inspectorului şcolar general, comisia de evaluare a lucrărilor scrise, având următoarea componenţă: preşedinte - inspector şcolar general adjunct/inspector şcolar/inspector şcolar de specialitate/cadru didactic universitar cu gradul didactic cel puţin lector sau şef de lucrări; membri - câte doi profesori evaluatori din învăţământul preuniversitar având gradul didactic I sau II pentru fiecare disciplină de concurs/100 candidaţi; secretar - un cadru didactic
Art. 53. (1) Comisia de rezolvare a contestaţiilor, formată în întregime din alte cadre didactice decât cele din comisiile de evaluare a lucrărilor scrise, se constituie la nivelul inspectoratului şcolar, prin decizia inspectorului şcolar general. Comisia de contestaţii este formată din: preşedinte - inspector şcolar general/cadru didactic universitar cu gradul didactic cel puţin lector sau şef de lucrări; membri - câte doi profesori din învăţământul preuniversitar având gradul didactic I sau II pentru fiecare disciplină de concurs/100 de candidaţi; secretar - un cadru didactic.”

Dupa cum se poate observa exista o crasa neconcordanta intre Statutul Personalului Didactic si Ordinul nr. 5885/10.11.2009 privind Metodologia privind mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar.
Si cum Statulul Personalului Didactic este lege organica, este cat se poate de clar ca are prioritate in fata unui ordin de ministru.Pentru ca lucrurile sa fie cat mai clare, in mod normal metodologia privind miscarea personalului didactic trebuia sa respecte intocmai Statutul Personalului Didactic.
Ar fi foarte interesant ce se va intampla daca un candidat nemultumit de nota primita va da in judecata ministerul pentru nerespectarea legislatiei, iar instanta va hotara ca acesta are dreptate si va anula concursul de titularizare din acest an.
Cine ar trebui sa suporte intreaga vina in acest caz? Veti spune ca vinovat este ministrul educatiei, cel care a „elaborat” ordinul cu pricina.Doar ca aici vine partea interesanta a acestui scandal.Stiti cine a fost ministrul educatiei atunci cand s-a „elaborat” acest ordin?
Probabil ca v-ati gandit la Funeriu, doar ca el a incurcat „alte borcane”.
Pun pariu ca nu o sa ghiciti si de aceea va invit sa accesati link-ul de aici
Ei bine, acest „incurca lume” care este Emil Boc a semnat acest ordin, atunci cand in afara functiei de prim-ministru o mai ocupa si pe cea de ministru al educatiei.Vedeti ca si-a lasat si el „amprenta” in educatie?


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

marți, 10 august 2010

Dezbaterile proiectului Legii Educatiei se vor relua pe 16 august...

Senatorii îşi vor întrerupe vacanţa şi se vor reuni în sesiune extraordinară pe 24 august. Pe ordinea de zi: Legea ANI şi ordonanţa care a majorat TVA de la 19% la 24%.
De asemenea, activitatea în comisii va fi reluată de săptămâna viitoare, de pe 16 august, a anunţat preşedintele Senatului.
Decizia a fost luată, astăzi, în Biroul Permanent al Senatului, după ce preşedintele Traian Băsescu a convocat Parlamentul pe 20 iulie în sesiune extraordinară.
"Trei ordonanţe importante vor fi dezbătute în sesiunea extraordinară. Una dintre ele se referă la majorarea TVA de la 19% la 24%", a spus Mircea Geoană, preşedintele Senatului, la finalul şedinţei Biroului Permanent.
Deputaţii au fost rechemaţi la muncă mai devreme, pe 16 august, când se vor reuni în sesiune extraordinară. Comisiile însă şi-au reluat deja activitatea.
Asadar, incepand cu data de 16 august Comisia de Invatamant de la Senat va relua dezbaterile Legii Educatiei.Este cat se poate de clar faptul ca pana la 1 septembrie legea nu poate fi terminata, la inceputul vacantei dezbaterile din cadrul acestei comisii s-au oprit la articolul 63.
Eu cred ca este foarte bine ca aceste dezbateri au fost oprite pe perioada vacantei.Daca legea trecea in aceasta vara, atunci cand profesorii erau in vacanta, acestia nu ar fi avut cum sa protesteze in cazul in care ar fi fost nemultumiti de continutul legii respective.Asa insa, odata cu inceperea noului an scolar, reincepe si activitatea sindicatelor din invatamant.Sindicate care au datoria sa ne dovedeasca ca "lupta" pentru binele cadrelor didactice.
Sindicate care in momentul actual mai au o problema importanta de rezolvat...cea a disponibilizarilor cadrelor didactice auxiliare si a personalului nedidactic.O masura care, cu incepere de la 1 septembrie, va afecta foarte multi angajati din invatamant...
Ma intreb ce s-ar fi intamplat acum, daca anul trecut, in timpul campaniei electorale pentru prezidentiale, s-ar fi stiut despre aceste intentii ale PDL-ului...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

luni, 9 august 2010

Vacantele noastre de altadata...

Întrebat dacă a primit luni fluturaşul cu salariul de senator redus cu 25%, Crin Antonescu a afirmat că tăierea se simte dramatic atât la cei cu venituri mici, cât şi la cei cu venituri mari."În primul rând, trebuie să spun că sunt mânios, având în vedere că sunt doar bugetar. În al doilea rând, vreau să vă spun că această tăiere cu 25% se simte dramatic evident la cei cu venituri foarte mici, se simte, însă, şi la cei cu venituri ceva mai mari sau medii, cum e cazul parlamentarilor, pentru că suma tăiată de acolo este una consistentă. Nu ştiu foarte bine de unde am să tai, o să văd pe parcurs", a comentat liderul liberal.
Ma intrebam citind aceasta declaratie a presedintelui PNL, care ar fi fost situatia Romaniei daca presedinte al Romaniei ar fi fost Mircea Geoana.Cu siguranta ca guvernul Klaus Johanis nu ne aducea in situatia de acum.Aceasta reducere cu 25% a salariilor afecteaza toti bugetarii si parca acum nu mai este atmosfera aceea de vacanta din anii trecuti.Pentru ca bugetarii au pierdut, in plus si biletele de odihna finantate de catre Ministerul Muncii, bilete cu ajutorul carora puteau sa isi faca un concediu decent.Sa speram ca acesta este un maxim negativ si ca, in cel mai scurt timp situatia economica a Romaniei se va remedia.Doar ca acest lucru nu poate avea loc decat cu un alt guvern.Un guvern care sa lucreze cu adevarat pentru cetatean.
Imi amintesc atmosfera de concediu din anii din urma.Atunci majoritatea romanilor isi faceau planuri de concediu in strainatate.Marea si muntele de aici pareau ca nu mai intereseaza pe multa lume.Pe undeva era si normal sa fie asa, cu totii ne dorim sa calatorim si sa vedem cat mai multe locuri.Acum, in timpul guvernului Boc, pare ca pentru multi este un adevarat lux sa mearga cateva zile, in Romania, la mare sau la munte.Ce s-a ales din promisiunile electorale ale celor care ne conduc acum?Va mai amintiti ca dupa Revolutie multi romani spuneau ca si-ar fi dorit ca Ceausescu sa locuiasca intr-o garsoniera confort IV? Nu credeti ca dupa ce au adus tara in situatia de acum, Boc, Udrea si Videanu ar merita sa isi faca vacantele, cu cortul, intr-un camping insalubru de pe litoralul romanesc?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

duminică, 8 august 2010

Funeriu vrea sa inchida 15 % din scoli...

Peste 85% dintre elevi vor învăţa, din 15 septembrie, în şcoli care au sau sunt în curs să primească autorizaţia sanitară de funcţionare, iar unităţile de învăţământ care nu sunt funcţionale trebuie închise, susţine ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
"În urma videoconferinţei cu inspectorii generali şcolari, ne asumăm obiectivul ca peste 85 la sută dintre copiii României să înveţe în şcoli care au autorizaţie sanitară de funcţionare sau care sunt în curs de autorizare. Ne interesează numărul de copii. Avem şcoli mici şi mari", a spus ministrul Daniel Funeriu, pentru Mediafax.
El a spus că şcolile care sunt în curs de autorizare vor primi avizul în funcţie de cât de bine se descurcă primarii să le pună la punct.
Ministrul Educaţiei a adăugat că şcolile care nu sunt funcţionale trebuie închise, iar elevii vor fi mutaţi în unităţile şcolare adiacente, "evident cu respectarea criteriilor de distanţă şi de oportunităţi".
Funeriu a mai spus că specialiştii Ministerului Educaţiei vor centraliza situaţia privind starea şcolilor, iar numărul total de şcoli autorizate va depinde de rezultatul final al acestui proces.
"Nu ştim câte şcoli ar putea fi închise, dar acum centralizăm situaţia. Pentru prima dată centralizăm foarte multe date despre şcoli, cum ar fi numărul de elevi, distanţa până la cea mai apropiată unitate de învăţământ, starea toaletelor, starea unităţilor. Am 69 de coloane în tabel. O statistică cum nu a mai fost făcută niciodată în România", a precizat Funeriu.
Iata ca ministrul educatiei a mai gasit "o solutie" pentru a "ridica" nivelul scolilor din Romania.El spune ca doar scolile care vor primi autorizatia sanitara vor putea incepe cursurile la data de 15 septembrie.Doar ca, fondurile pentru ca o scoala sa poata sa satisfaca aceste cerinte vin de la primariile locale.Iar daca aceste primarii nu au fondurile necesare sau nu sunt dispuse sa le investeasca in scoli, aceste scoli vor fi inchise.Iar elevii mutati la scolile din apropiere.Nu se spune insa ce se va intampla cu profesorii din aceste scoli inchise.Dupa cate se stie etapele de miscare a personalului didactic s-au incheiat, deci legal acesti profesori nu pot fi transferati in alta parte.Procentul de 15% pentru scolile care vor fi inchise este foarte mare.Acest lucru inseamna ca foarte multi dintre profesorii din Romania nu vor mai avea din luna septembrie un loc de munca.Intrebarea care se pune este de ce, daca tot dorea sa inchida anumite scoli, ministrul educatiei nu a luat mai din vreme masurile care se impuneau? Si ar mai fi ceva de spus aici...
Se stie ca multi dintre actualii primari apartin PDL-ului care este si partidul de guvernamant de acum.Cine imi da mie certitudinea ca aceste scoli se doreste a fi functionale la 15 septembrie si ca nu se practica anumite "jocuri de culise" pentru ca ele sa devina nefunctionale si cineva apropiat PDL-ului sa beneficieze de aceste spatii? Am tot vazut in ultima vreme fel si fel de "smecherii" pentru ca lucrurile sa iasa asa cum doreau cei de la putere.Doar ca aceste "smecherii" au fost in defavoarea oamenilor obisnuiti...Ce se va intampla acum? Ce reactie vor avea sindicatele?
O sa aflam in curand un raspuns la aceste intrebari...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

sâmbătă, 7 august 2010

Din toamna se vor aplica "Criteriile de normare a personalului didactic-auxiliar si a personalului nedidactic din invatamantul preuniversitar de stat"

Pe site-ul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti au fost postate zilele trecute "Criteriile de normare a personalului didactic-auxiliar si a personalului nedidactic din invatamantul preuniversitar de stat".Aceste criterii de normare pot vizualizate aici
Cine are curiozitatea de a citi aceste norme va constata ca este vorba de documente elaborate in jurul anului 2000, dar care se doreste a fi puse in practica acum.
Cu alte cuvinte, prin publicarea acestor criterii de normare, ISMB-ul, in conformitate cu cerintele FMI-ului si ale guvernului va trece la reducerea personalului didactic auxiliar si a celui nedidactic, probabil incepand cu data de 1 septembrie 2010.
In felul acesta se va respecta reducerea de personal din domeniul educatiei la care s-a angajat guvernul Romania in fata celor de la FMI.
Ca o parere personala este bine ca incadrarile de personal sa se faca in baza unor normative in vigoare.Probabil ca nu este normal ca la o scoala care are un efectiv de 650 de elevi sa fie angajate trei secretare si doua contabile atata timp cat normativele prevad doar cate o secretara si o contabila pentru acest efectiv de elevi.In definitiv bugetul statului nu este nelimitat si chiar trebuie sa existe o concordanta intre numarul de angajati si normativele privind posturile din unitatile scolare.Parerea mea este ca in momentul actual numarul cadrelor didactice auxiliare si al celor nedidactice este supradimensionat.Explicatia este una cat se poate de simpla.In ultimii ani, numarul elevilor din scolile noastre a tot scazut datorita natalitatii tot mai mici.Doar ca numarul personalului didactic auxiliar si al celui nedidactic a ramas acelasi, in ciuda faptului ca normarea acestui personal se face si in functie de numarul de elevi din respectiva unitate scolara.
Probabil ca din toamna se vor aplica reduceri masive de personal in randul acestor categorii.
Este normal sa fie asa daca dorim sa traim intr-o economie sanatoasa...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

vineri, 6 august 2010

"Aripa noua" a PDL-ului invita PNL-ul la guvernare...

Prezent la Antena 3, Sever Voinescu a lansat o nouă invitaţie liberalilor de a se apropia de PDL şi de a îmbrăţişa o guvernare "stabilă şi coerentă, de dreapta".
"Şansa României este o guvernare stabilă, coerentă, de dreapta, de lungă durată. Asta trebuie să se realizeze prin apropierea PDL de PNL. Alianţa D. A. a fost cea mai bună construcţie politică de care a avut parte România, în ultmii 20 de ani. Din păcate nu a ţinut prea mult", a spus deputatul PDL, care a recunoscut că există, atât în rândul democrat-liberalilor, cât şi în cel al liberalilor "comportamente care ţin încă departe această relaţie".
"Rămân statornic idealului meu. Vreau o guvernare de dreapta, de lungă durată. În ceea ce mă priveşte, voi lucra pentru asta cât voi putea", a încheiat Voinescu.

Aceste declaratii vin de la un om care face parte din "aripa noua" a PDL-ului, cei care ar vrea sa se creada despre ei ca nu sunt corupti.Este vorba probabil de aripa care va prelua guvernarea, in cazul demiterii guvernului Boc.

Si pentru ei este foarte clar faptul ca singuri nu vor putea sa duca la indeplinire nici un program de guvernare.In momentul acesta credibilitatea PDL-ului este in continua scadere datorita masurilor care au fost luate in sistemul bugetar.Iar salvarea acestui partid ar putea veni tocmai din partea PNL-ului.
Ca o persoana implicata direct in interiorul PNL-ului, parerea mea este una cat se poate de circumspecta.Este greu sa guvernezi alaturi de PDL atata timp cat acest partid este inca condus de catre Traian Basescu.De acest lucru s-au convins si cei de la PSD, atunci cand au guvernat impreuna.Iar acum nici nu mai vor sa auda de o colaborare cu cei de la PDL.Singura solutie viabila in aceasta ecuatie ar putea fi, un guvern PNL-PDL dar cu prim ministru liberal sau independent.Si fara ministrii actuali, care sunt definitiv compromisi.Orice alta solutie nu poate aduce PNL-ului decat deservicii.Sa nu uitam faptul ca acum PSD-ul este "pe val", in ultimele sondaje depasind 40% din intentiile de vot.Si ca, in eventualitatea unei coalitii PNL-PDL care nu va fi functionala, este posibil ca la urmatoarele alegeri, PSD-ul sa obtina voturile pentru a guverna singur.Cu siguranta ca remanierea guvernului din septembrie va fi un moment cheie si pentru viitorul Partidului National Liberal.Si nu mai este mult pana atunci...



Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

joi, 5 august 2010

De ce este "ajutata" Universitatea "Spiru Haret"?

Studenţii care au fost înmatriculaţi în anul I, în perioada 2005-2008, la programele ID şi FR neacreditate de la Universitatea ’’Spiru Haret’’, au obţinut diplome pe care Ministerul Educaţiei refuză să le recunoască. Universitatea "Spiru Haret" susţine că are aprobarea MEC pentru o nouă sesiune de licenţă în perioada 15-30 septembrie 2010, care va duce la recunoaşterea acestor diplome. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei îi contrazic însă. ''Reorganizarea licenţei nu este o măsură legislativă. Universitatea nu poate să dea de două ori licenţa în condiţii identice'', a declarat Gabriel Ispas, şeful Direcţiei Juridice din cadrul MECTS.
Ministerul Educaţiei spune că Ordonanţa 10 din 2009 privind dreptul studenţilor înmatriculaţi la formele de ID sau FR de a continua studiile la programe de studii de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditatea fost interpretată după bunul plac al universităţii.
Gabriel Ispas explică că această Ordonanţă permite continuarea studiilor la programe acreditate sau autorizate doar pentru cei care nu au susţinut lucrarea de licenţă până la data emiterii Ordonanţei, respectiv anul 2009. Actul nu face însă nicio referire la cei licenţiaţi deja, diplomele lor rămânând practic în afara legii.
Pe de altă parte, reprezentanţii universităţii spun că ordonanţa le dă dreptul să organizeze examenul de licenţă pentru ca diplomele să fie recunoscute MECTS. "Noi organizăm sesiunea de reexaminare pentru licenţă şi am cerut acordul Ministerului şi l-am obţinut pentru organizarea unei sesiuni extraordinare septembrie pentru a veni în întâmpinarea absolvenţilor de pe urma aplicării abuzive de către unele organe administrative din teritoriu şi din Capitală, în privinţa valabilităţii diplomei", a declarat Corneliu Toader, purtător de cuvânt Universitatea "Spiru Haret".

In data de 13 iulie 2010, ministrul Funeriu a declarat ca "prin punerea în practică a Ordonanţei 10, s-a reglementat intrarea în legalitate a tot ceea ce se înâmplă în această universitate. Studenţii cu diplomele care nu sunt acreditate vor mai da o dată examenele. Cei care au fost la programe neacreditate pot fi transferaţi la programe acreditate. Toate celelalte programe neacreditate s-au închis. În funcţie de programare, studenţii pot da aceste examene", a completat ministrul Educaţiei.

Dupa cum se poate observa exista o neconcordanta intre declaratiile ministrului Funeriu si cele ale sefului directiei juridice al Ministerului Educatiei.
In timp ce juristul declara ca un examen de licenta o data sustinut nu mai poate fi sustinut si a doua oara, ministrul declara exact contrariul.Nu trebuie sa ne miram de aceste declaratii ale ministrului, de multe ori acesta a fost "in afara problemei".Este insa foarte trist faptul ca, persoane platite din bugetul public, care ocupa functii de frunte ale Ministerului Educatiei, declara fiecare un alt lucru, pentru o aceeasi problema.
Problema celor de la "Spiru Haret" este destul de complexa, universitatea respectiva a scolarizat în perioada 2005-2008 forme de invatamant pentru care nu avea aprobarea guvernului.In concluzie, formele de invatamant FR si ID nu se incadrau in prevederile legale, si logic, diplomele obtinute aici sunt nule de drept.
Ce se incearca acum prin resustinerea examenelor de licenta in cadrul acestor forme de invatamant poate fi interpretat si ca o favoare facuta acestei universitati.O universitate despre care s-a spus in perioada alegerilor prezidentiale ca ar fi finantat campania electorala a actualului presedinte. Vedeti cum se leaga toate?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

miercuri, 4 august 2010

Ministrii PDL-isti promit "luna de pe cer"...

Potrivit ministrului Finantelor,Sebastian Vladescu, fondul de salarii de 39 de miliarde de lei in sistemul public pe care Guvernul trebuie sa-l mentina in anul 2011, in conditiile disponibilizarilor la care autoritatile s-au angajat deja, va permite aceasta crestere salariala. "Pentru 2011 exista o singura cifra legata de cheltuielile de personal: cea de 39 de miliarde, care este fondul de salarii aferent anului viitor. Calculele arata ca 39 de miliarde permite, cu restructurarea de 60.000, o cresterea salariala medie de peste 10%. De aici incolo e o alta dispozitie, cat se va distribui la salariile mici, cat la salariile mari. Din acest punct de vedere, nivelul efectiv de salarizare al fiecarei pozitii din sectorul bugetar va fi stabilit prin legea salarizarii si nu va fi cel de astazi", a explicat Vladescu.
"În 2011 se vor crea premisele pentru a reveni la salariile de dinainte de tăierea de 25% şi să urce în trepte la nivelul anterior", spune şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, citat de Mediafax.
Acestea sunt declaratiile celor doi ministrii ai cabinetului Boc.Ambii ne promit ca salariile bugetarilor vor creste din anul 2011.Se simte ca se apropie alegerile din anul 2012 si, pe fondul caderii libere a PDL-ului, au inceput declaratiile pozitive.Haideti sa fim seriosi si sa privim concret cine sunt cei doi ministrii care fac aceste declaratii.Amandoi sunt pe "lista neagra" si, cu siguranta ca la prima remaniere de guvern vor fi schimbati.In acest sens, primul ministru Boc a si declarat despre Vladescu... "L-am muştruluit pe ministru şi a fost sancţionat cu un cartonaş galben... Înainte să dai cartonaşul roşu, dai cartonaşul galben", a spus Boc...
Cat despre Emil Boc, cred ca va amintiti declaratia lui Cristian Preda, europarlamentar PDL..."Problema e ca Emil Boc pare sa vrea sa ne convinga de faptul ca poate ajunge cu o bicicleta pe Luna si noi va trebui sa-i spunem ca trebuie un alt instrument, un alt vehicul, pentru a ajunge la obiectivul pe care ni-l asumam cu totii si anume iesirea Romaniei din criza", a spus Preda.
Ca o concluzie...Vazand rezultatele sondajelor de opinie, PDL-ul incearca sa "recupereze" electorat. Doar ca acest lucru nu se poate face doar cu vorbe goale...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

marți, 3 august 2010

Funeriu crede ca cei de la sate sunt "analfabeti stiintific"...

In urma unui studiu intitulat "Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării", realizat de catre studentii Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti s-a ajuns la concluzia ca mai bine de 80% dintre români nu dispun de cunoştinţe ştiinţifice elementare şi de un vocabular ştiinţific activ. Rezultatele studiului nu l-au nedumerit pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care a declarat că "intuia" situaţia şi ştie şi cauza - sistemul de învăţământ.
"Principala cauză pentru această situaţie e calitatea îndoielnică a educaţiei, mai ales în mediul rural. Această formă de analfabetism ştiinţific ne influenţează viaţa de zi cu zi. De exemplu, reticenţa unor părinţi faţă de campaniile de vaccinare sau apelul la tratamente naturiste sau homeopatice neadecvate în cazul unor boli curabile precum cancerul. Acest studiu arată, din păcate, ceea ce intuiam cu toţii. Aceasta e România pe care trebuie s-o modernizăm", a spus Funeriu, adăugând că modernizarea curriculumului este o prioritate a noii Legi a Educaţiei.
Fostul ministru al Educaţiei, actualul rector al Politehnicii Bucureşti, Ecaterina Andronescu, a declarat că şcolile nu primesc resursele necesare pentru a ajuta elevul să îşi clădească o educaţie temeinică. "Cauza principală este faptul că nu alocăm resursele de care avem nevoie şi faptul că nu a fost regândită dimensiunea ştiinţelor în şcoală. Fizica şi chimia au câte o oră pe săptămână în planurile cadru", a declarat fostul ministru. Ecaterina Andronescu spune că accesul facil la informaţie asigurat de internet nu reprezintă o soluţie pentru viitor. "Nu ne putem baza pe informaţia non-formală pentru a ridica nivelul. Nu faptul că tinerii au acces mai mare la informaţie va rezolva situaţia. Informaţia ştiinţifică e cel mai adesea aridă şi nu e atractivă. Ea trebuie învăţată în şcoală. Asta e realitatea. De aceea trebuie regândit curriculumul şi reorganizate planurile de învăţământ".
Intrebarile acestui test pot fi accesate de aici
Ministrul Educatiei nu scapa ocazia sa se razboiasca din nou cu sistemul educational.De data aceasta pune accentul pe cei din domeniul rural.Pe ei ii declara, in mod deosebit, "analfabeti stiintific" spunand ca "aceasta este Romania pe care trebuie sa o modernizam".
Este cat se poate de adevarat faptul ca acum, in comparatie cu situatia de dinainte de 1989, nivelul de cultura generala al romanilor a scazut foarte mult.Este adevarat si faptul ca atunci cartile nu existau in librarii dar se citeau, iar acum librariile sunt pline de carti care nu sunt citite.
In acel studiu se arată ca 40% dintre cei care au raspuns cread că zodia în care s-au născut le influenţează puternic sau foarte puternic personalitatea, si ca 22% dintre ei cred că horoscopul este "foarte ştiinţific". Haideti sa fim seriosi.Nu cred ca in scoala profesorul discuta despre zodie si horoscop.Toate acestea sunt preluate din presa sau de la televiziune, nu exista ziar sau post tv care sa nu dezbata acest subiect.Am intalnit oameni care urmaresc zi de zi emisiuni gen horoscop si care chiar cred in ce se spune acolo.Chiar daca, pe un post de televiziune paralel horoscopul de acolo spune lucrurile exact pe dos.Atunci cand isi dezvolta personalitatea un individ este influentat de factorii genetici, de mediu, de educatie si de autoeducatie.Nu este corect ca vina pentru aceasta "incultura de masa" sa fie aruncata doar in "spatele" profesorilor.
Si inca ceva...Ministrul ar fi trebuit sa stie ca nici in tarile dezvoltate cultura generala nu este la loc de cinste.Este proverbiala incultura americanilor, doar ca acest lucru nu ii impiedica sa fie una dintre natiunile cele mai prospere de pe glob.
Ca o concluzie, dupa parerea mea, cultura generala a unui individ trebuie sa "evolueze" si dupa ce termina liceul sau facultatea.Doar ca pentru aceasta ar trebui sa existe cursuri pentru adulti la preturi accesibile.Asa cum este in occident.Cursuri subventionate in mare parte atat de catre minister cat si de catre comunitatea locala...Daca Vasile termina scoala profesionala intr-un catun de provincie si apoi nu mai pune mana toata viata pe o carte, societatea respectiva chiar are o problema...Va mai amintiti ca inainte de 1989 existau la sate si in orase biblioteci publice?
Oare de ce nu mai sunt? Cine oare a dorit "analfabetizarea" poporului roman?
Se stie ca un popor, cu cat este mai incult cu atat este mai usor de stapanit si de manipulat.Oare acest lucru se doreste acum?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

luni, 2 august 2010

Universitatile din Romania...

Topul integrităţii universităţilor 2010 arată că salariile de zeci de mii de euro ale unor profesori, plagiatul şi concursurile măsluite nu sunt nici pe departe pe cale de dispariţie. În plină criză economică, locul ideal de muncă pare să fie în universităţi. Aici, salariile pot ajunge şi la 10.000 de euro pe lună. Mai mult, aparent nu este greu deloc să ocupi un astfel de post ce sfidează problemele invocate în sistemul educaţional, mai ales dacă "ştii pe cine trebuie". Nu contează nici măcar dacă ai publicat vreun articol într-o revistă ştiinţifică cotată ISI, datele arată că poţi obţine cu uşurinţă un loc în şcolile doctorale. Nu mai lipseşte din acest "ciclu" decât să le acorzi altora, la rândul tău, astfel de titluri. Acest scenariu suprarealist este cât se poate de actual în 2010, iar astfel de practici au fost dezvăluite de Topul integrităţii universităţilor publice din România, realizat de Societatea Academică Română (SAR). "Cu toate că majoritatea universităţilor au făcut un progres faţă de anul trecut, nu avem încă o universitate de cinci stele, adică perfectă la capitolul integritate. Avem totuşi universităţi care au progresat de la două la trei stele, dar şi universităţi care au scăzut, tocmai pentru că informaţii de interes public care existau anul trecut pe site-uri, au dispărut în acest an", a explicat Alina Mungiu-Pippidi, coordonatorul proiectului.
Un lucru este cat se poate de clar.Universitatile din Romania nu vor ajunge in top atat de repede.Si aici nu este vorba de Spiru Haret sau de alte universitati asemanatoare.De ce nu suntem in top? Raspunsul este simplu...Pentru ca nu sunt bani...Si in special nu sunt bani pentru cercetare.Si mai este ceva...Numarul de studenti per profesor este inca mare in Romania.Toate se leaga de partea financiara...Atunci cand in Romania economia va fi ca in occident si universitatile noastre le vor putea concura pe cele de acolo...Pana atunci chiar trebuie sa ne multumim cu ce avem...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

duminică, 1 august 2010

Funeriu considerat si "groparul" sportului...

Am citit zilele trecute pe blogul lui Ovidiu Ioanitoaia un articol referitor la ministrul educatiei si al sportului.Dupa ce ne-am "convins" de valoarea sa in zona educatiei, iata ca ministrul respectiv este contestat si de cei de la sport.Desi, se spune ca, la politica si la sport se pricepe toata lumea se pare ca ministrul respectiv este exceptia care confirma regula...Redau in cele de mai jos acest articol:

"Din 1989 încoace, sportul nostru a primit numeroase lovituri dure, unele de-a dreptul sub centură. Consecinţele n-au întîrziat, dovadă că s-a trecut în a doua jumătate a anului, iar bilanţul internaţional pe 2010 e CEL MAI SLAB de după Revoluţie: doar 11 medalii la Mondiale și Europene!
De parcă nu s-ar fi pierdut destul teren, în parte imposibil de recuperat, ministrul educaţiei, şef şi peste sport, a determinat recent modificarea Legii 69 din 2000, care INTERZICEA schimbarea destinaţiei bazelor sportive. Stipulînd că dezafectarea uneia obligă, sine qua non, la ridicarea alteia, similară ca suprafaţă, dotări etc. Daniel Funeriu a propus, iar Guvernul s-a aliniat, asumîndu-şi ordinul nr. 4.230 din iunie 2010 publicat in M.O. nr. 417/22.VI/2010 , conform căreia bazele aflate în proprietatea statului şi în administrarea ANST pot fi închiriate şi concesionate, ba se permite şi construirea pe ele în afara oricăror oprelişti! La liber, la licitaţie! Ca atare, discoteca apărută abuziv la Ştrandul Tineretului din Capitală, despre care aţi citit deunăzi în Gazeta, devine astfel o amenajare cu acte în regulă, absolut legală.
Dacă sectorul amintit a recepţionat pînă acum lovituri grele, menite să-i ciuntească patrimoniul şi să-i pericliteze viitorul, iată că ministrul educaţiei îi dă una cu adevărat mortală. Logic că Funeriu merită să fie socotit groparul sportului.
Deşi ordonanţa cu pricina se aplică, ea ar urma să fie validată de Parlament la reîntoarcerea lui din vacanţă, probabil în septembrie. Nu ne rămîne decît să sperăm că Parlamentul va sesiza ce pericole presupune iniţiativa respectivă şi n-o va vota. Pînă atunci însă, s-ar cuveni ca premierul, insuficient informat ori indus în eroare, să intervină imediat, energic, hotărît. Să înțeleagă că subalternul său GREŞEŞTE şi să amendeze excesul de zel al acestuia.
Fireşte, e grav că Funeriu nu ştie ce înseamnă sportul şi cu ce se mănîncă el. Dar infinit mai grav e că unui asemenea habarnist i se îngăduie, din necunoştinţă de cauză sau din interese clientelare, să facă atîta rău. Într-un moment în care sportul românesc abia îşi trage sufletul, exact asta îi mai trebuia. Chelului tichie de mărgăritar!"


Concluzia este una cat se poate de clara.Cat timp ministrul Funeriu si-a vazut de educatie cei de la sport pareau ca sunt oarecum multumiti.Doar ca acum ministrul respectiv a decis ca este momentul sa se "ocupe" si de sport.A vazut el ca proiectul legii educatiei nu mai este de actualitate si s-a gandit sa "inventeze" altceva.Sunt oameni care nu sunt facuti pentru functii de management.Poate ca nu este vina lor ca au ajuns aici, ci a celor care i-au pus in aceste functii...Doar ca atunci cand "vrei dar nu poti" este bine sa constientizezi si sa te retragi...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4