In urma unui studiu intitulat "Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării", realizat de catre studentii Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti s-a ajuns la concluzia ca mai bine de 80% dintre români nu dispun de cunoştinţe ştiinţifice elementare şi de un vocabular ştiinţific activ. Rezultatele studiului nu l-au nedumerit pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care a declarat că "intuia" situaţia şi ştie şi cauza - sistemul de învăţământ.
"Principala cauză pentru această situaţie e calitatea îndoielnică a educaţiei, mai ales în mediul rural. Această formă de analfabetism ştiinţific ne influenţează viaţa de zi cu zi. De exemplu, reticenţa unor părinţi faţă de campaniile de vaccinare sau apelul la tratamente naturiste sau homeopatice neadecvate în cazul unor boli curabile precum cancerul. Acest studiu arată, din păcate, ceea ce intuiam cu toţii. Aceasta e România pe care trebuie s-o modernizăm", a spus Funeriu, adăugând că modernizarea curriculumului este o prioritate a noii Legi a Educaţiei.
Fostul ministru al Educaţiei, actualul rector al Politehnicii Bucureşti, Ecaterina Andronescu, a declarat că şcolile nu primesc resursele necesare pentru a ajuta elevul să îşi clădească o educaţie temeinică. "Cauza principală este faptul că nu alocăm resursele de care avem nevoie şi faptul că nu a fost regândită dimensiunea ştiinţelor în şcoală. Fizica şi chimia au câte o oră pe săptămână în planurile cadru", a declarat fostul ministru. Ecaterina Andronescu spune că accesul facil la informaţie asigurat de internet nu reprezintă o soluţie pentru viitor. "Nu ne putem baza pe informaţia non-formală pentru a ridica nivelul. Nu faptul că tinerii au acces mai mare la informaţie va rezolva situaţia. Informaţia ştiinţifică e cel mai adesea aridă şi nu e atractivă. Ea trebuie învăţată în şcoală. Asta e realitatea. De aceea trebuie regândit curriculumul şi reorganizate planurile de învăţământ".
Intrebarile acestui test pot fi accesate de aici
Ministrul Educatiei nu scapa ocazia sa se razboiasca din nou cu sistemul educational.De data aceasta pune accentul pe cei din domeniul rural.Pe ei ii declara, in mod deosebit, "analfabeti stiintific" spunand ca "aceasta este Romania pe care trebuie sa o modernizam".
Este cat se poate de adevarat faptul ca acum, in comparatie cu situatia de dinainte de 1989, nivelul de cultura generala al romanilor a scazut foarte mult.Este adevarat si faptul ca atunci cartile nu existau in librarii dar se citeau, iar acum librariile sunt pline de carti care nu sunt citite.
In acel studiu se arată ca 40% dintre cei care au raspuns cread că zodia în care s-au născut le influenţează puternic sau foarte puternic personalitatea, si ca 22% dintre ei cred că horoscopul este "foarte ştiinţific". Haideti sa fim seriosi.Nu cred ca in scoala profesorul discuta despre zodie si horoscop.Toate acestea sunt preluate din presa sau de la televiziune, nu exista ziar sau post tv care sa nu dezbata acest subiect.Am intalnit oameni care urmaresc zi de zi emisiuni gen horoscop si care chiar cred in ce se spune acolo.Chiar daca, pe un post de televiziune paralel horoscopul de acolo spune lucrurile exact pe dos.Atunci cand isi dezvolta personalitatea un individ este influentat de factorii genetici, de mediu, de educatie si de autoeducatie.Nu este corect ca vina pentru aceasta "incultura de masa" sa fie aruncata doar in "spatele" profesorilor.
Si inca ceva...Ministrul ar fi trebuit sa stie ca nici in tarile dezvoltate cultura generala nu este la loc de cinste.Este proverbiala incultura americanilor, doar ca acest lucru nu ii impiedica sa fie una dintre natiunile cele mai prospere de pe glob.
Ca o concluzie, dupa parerea mea, cultura generala a unui individ trebuie sa "evolueze" si dupa ce termina liceul sau facultatea.Doar ca pentru aceasta ar trebui sa existe cursuri pentru adulti la preturi accesibile.Asa cum este in occident.Cursuri subventionate in mare parte atat de catre minister cat si de catre comunitatea locala...Daca Vasile termina scoala profesionala intr-un catun de provincie si apoi nu mai pune mana toata viata pe o carte, societatea respectiva chiar are o problema...Va mai amintiti ca inainte de 1989 existau la sate si in orase biblioteci publice?
Oare de ce nu mai sunt? Cine oare a dorit "analfabetizarea" poporului roman?
Se stie ca un popor, cu cat este mai incult cu atat este mai usor de stapanit si de manipulat.Oare acest lucru se doreste acum?
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
marți, 3 august 2010
Funeriu crede ca cei de la sate sunt "analfabeti stiintific"...
Etichete:
Ecaterina Andronescu,
Funeriu,
horoscop,
incultura
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu