Aplicarea majoritatii articolelor din Legea educatiei nationale se va face incepand cu anul scolar viitor, adica peste opt luni, dar este conditionata de elaborarea metodologiei. Fiecare judet a primit sarcini de elaborare a legislatiei secundare, respectiv a normelor metodologice de aplicare a legii.
De exemplu, judetele Salaj, Arges, Bacau, Constanta, Iasi si Brasov au sarcina de a elabora Regulamentul de organizare si functionare a invatamantului preuniversitar. De asemenea, profesorii din Salaj, Cluj, Calarasi si Ilfov vor intocmi Regulamentul de organizare si functionare a Casei Corpului Didactic. In ceea ce priveste judetul Satu Mare, sarcina cadrelor didactice de aici este de a face propuneri la capitolul resurse umane. Profesorii din toata tara trebuie sa trimita la ministerul de resort aceste propuneri pana in data de 25 februarie.
Una din marile necunoscute ale legislatiei secundare este daca profesorii vor fi obligati sau nu sa ramana cate opt ore pe zi in scoala. Legea educatiei nationale prevede la art. 262 ca norma saptamanala a profesorului este de 40 de ore lucrate. Norma la care facem referire include atat cele 18 ore predate efectiv la clasa, cat si activitati complementare procesului de invatamant – 9 ore, alte 3-4 ore de pregatire metodica, 2 ore de comunicare cu familiile elevilor, 4-5 ore de evaluare a scolarilor, 1-2 ore de serviciu pe scoala si o ora de dirigentie.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Educatiei, normele metodologice vor preciza cate ore trebuie sa stea profesorul in scoala.
Cu cativa ani in urma a mai fost o incercare de a tine in scoala cadrele didactice un numar fix de ore, insa acea initiativa nu a avut sorti de izbanda. Ramane de vazut daca ministerul va impune de asta data ca orele din afara celor de predare si de dirigentie sa fie petrecute de profesori in scoala sau se va merge in continuare pe incredere, lasand cadrelor didactice posibilitatea de a lucra acasa diferenta de ore pana la completarea normei didactice.
Asadar, in liniste, probabil ca se pregateste ceva...Cu siguranta ca aceasta masura ar fi cea care ar "umple paharul".Dar, asa cum am mai spus, toate aceste "abuzuri" nu sunt altceva decat platforma electorala a opozitiei pentru castigarea alegerilor viitoare.Pentru ca in situatia in care, dupa taierea sporurilor, dupa micsorarea salariilor se "legifereaza" si aceasta "aberatie" chiar nu imi imaginez ca va mai exista un profesor in Romania care sa voteze actuala putere...
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
miercuri, 19 ianuarie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cristi, cu articolul acesta vrei sa le dai idei?
RăspundețiȘtergereEu cred ca jumatate dintre profesori vor vota tot cu PDL. De ce? Din lipsa de caracter si din cauza presiunii inspectorilor, directorilor.
Care este interesul copiilor, al elevilor? Eu cred ca elevii vor avea de castigat din prezenta masiva in scoli a profesorilor cu atat mai mult cu cat in aceste perioade acestia ar putea sa depuna eforturi pentru imbunatatirea metodologiilor proprii de predare.
RăspundețiȘtergereCu texte din astea doriti sa convingeti lumea sa se inscrie sau sa sustina PNL?
Halal liberalism... Eu din cate stiam liberalismul inseamna munca, afirmare, baza pe competenta, sansa celora care nu lenevesc toata ziua... Cel putin prin vest cam asta inseamna ... Vad ca PNL se transforma incet incet intr-un partid ce incurajeaza pe cei ce nu au chef sa munceasca ... Pentru profesori, ce este atata de rau in a sta 8 ore la scoala ca toti oamenii normali care stau 8 ore la munca ?? Dimpotriva, o masura de aplaudat .. Poate ii mai face pe domnii profesori sa se mai uite peste materia pe care o au de predat a doua zi ... Oare cati dintre ei isi schimba metodologia si cursul in functie de ultimele evolutii in materia pe care o predau si in metodologia scolara .. Cati dintre mai citesc studii internationale de metodologie si pedagogie si ultimele rezultate in cercetarea aferenta materiei pe care o predau ... Eu vad o masura excelenta sa fie obligati sa stea 8 ore la scoala in timpul anului scolar ...
RăspundețiȘtergereAh, uitasem ... PNL va avea niste trandafiri in sigla la alegerile viitoare ... Halal de liberalii care vor vota asa ceva
Cu respect,
un fost alegator libreral (la toate alegerile la care am participat am votat mandru sageata albastra, convins ca PNL este singurul partid din Romania pentru care ideologia are cat de putina valoare ... M-am inselat amarnic)
40 de ore pe saptamana nu inseamna 8 ore pe zi. Daca nu mi-am pierdut eu memoria, in comunism si sambata era zi lucratoare.
RăspundețiȘtergereNu era vorba de sambete .... Era vorba doar de ideea ca profesorii sa stea la scoala intreg programul de lucru (8 ore pe zi = 40 ore pe saptamana) ... Cine lucreaza atata, nu are de ce sa se teama de o astfel de hotarare (doar stau deja) ... Masura este buna pentru cei ce fac orice sa plece acasa inainte de incheierea programului, doar doar mai apuca o ora in plus de meditatii la domiciliu ...
RăspundețiȘtergereDar de fapt problema nu e sa fie obligati sa stea 40 de ore la scoala ci sa se gaseasca metode prin care dascalii sa fie obligati sa si faca ceva util in cele 40 de ore ... Aici este buba, degeaba obligi pe cineva sa stea la servici si nu iei nici o masura ca timpul petrecut la servici sa insemne si ridicarea nivelului educational ....
Si ca sa fac la scoala 8 ore? Sa stau degeaba? Acolo nu am decat un pix si un caiet. Nu am computer sau daca am, nu am imprimanta functionala. Nu am acces la internet si nici o biblioteca de specialitate, cum am acasa. Si nu e pierdere de timp? Pentru pregatirea unei lectii , pe demonstrate, se pot folosi mai mult de patru ore.
RăspundețiȘtergereSubscriu comentariului de mai sus.Ce sa fac la servici 8 ore cand se cere atata scriptologie si nu avem acces la internet, nici calculator etc.Noi dascalii muncim acasa enorm.Redactam materiale,PPSuri,fise de raportare,proiecte didactice,orice pe computer.La noi se vrea metodologie ca in occident si conditii de,,coada vacii,,.
RăspundețiȘtergere