Disputa dintre Traian Basescu si UDMR pe tema reorganizarii Romaniei a ajuns la etapa declaratiilor radicale.Pe de o parte presedintele ameninta ca daca cei de la UDMR nu se supun va reforma institutiile deconcentrate iar pe de alta parte cei de la UDMR spun ca daca se va trece la reorganizarea administrativa ei se retrag de la guvernare.
Kelemen Hunor a spus, sâmbătă, la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), că situaţia în care se află UDMR este "grea, dar nu fără speranţă" şi "din multe puncte de vedere este fără precedent ce se întâmplă".
Preşedintele UDMR a reiterat ideea că Uniunea doreşte stabilitate politică, arătând însă că, "dacă cineva doreşte să alunge UDMR din coaliţie, poate s-o facă" întrucât, "în cazul forţării unor lucruri", reprezentanţii Uniunii nu vor avea ce face decât "să se ridice, mulţumind partenerului pentru cooperare".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri că dacă UDMR refuză ofertă legată de reorganizare, atunci nu se va mai face acest proces, ci se va trece la reforma instituţiilor deconcentrate, care se diminuează ca densitate şi personal.
"Dacă UDMR refuză, oricum se trece pe reorganizarea pe judeţe mari a deconcentratelor ministerelor. Adică, nu vom mai avea într-un judeţ mare, sau într-o regiune de dezvoltare, nu vom mai avea opt inspectorate de poliţie. Vom avea unul singur, într-un singur oraş, inspectorat judeţean", a spus Băsescu.
Şeful statului a spus că măsura se va referi la inspectoratele de poliţie, la cele de învăţământ dar şi la direcţiile sanitare.
"De exemplu, de la Vrancea, nu vor mai avea Inspectoratul Judeţean de poliţie. Vor avea poliţia municipală. Şi acelaşi lucru se va întâmpla cu inspectoratele de învăţământ, cu direcţiile sanitare", a spus el.
In tot acest razboi al declaratiilor, cei de la PDL incearca rezolvarea conflictului pe cale amiabila.
Astfel, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a susţinut că dacă UDMR va refuza oferta făcută de la Cotroceni referitoare la opt regiuni plus Harghita şi Covasna drept judeţe separate, se va renunţa la proiectul reorganizării, până după alegerile parlamentare.
Întrebată la Primăria Lipova de jurnalişti despre reorganizarea administrativă a ţării, Elena Udrea a răspuns "dacă nu există suport politic pentru trecerea legii, nu ne rămâne decât să o amânăm, dar PDL şi UDMR ar trebui să lucreze în interesul României".
Ceea ce surprinde este lipsa de reactie a minipremierului, Emil Boc.Dar, vorba lui Victor Ponta..."Luni o să-l vedeţi pe Boc cum o să se dea peste cap şi o să zică că regionalizarea e o prostie, eventual a opoziţiei şi a presei, şi că de fapt el nu a vrut niciodată regionalizare", a spus Ponta.
Punctul pe i a fost insa pus de Mircea Geoana, cel care a declarat ca... "Nu mai rămâne picior de pedelist în guvernarea viitoare şi, dacă UDMR nu e atent, nu mai rămâne nici urmă de udmerist în guvernarea viitoare", a spus fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoana.
In concluzie, totul se rezuma acum la nivel de declaratii.Ca o parere personala, eu cred ca regionalizarea se va amana si ca UDMR-ul va ramane la guvernare... Doar ca, Traian Basescu ii va astepta pe cei de la UDMR la "cotitura"...
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
duminică, 26 iunie 2011
Cine va ceda in disputa Basescu-UDMR?
Etichete:
Basescu,
Boc,
Conventie PDL,
Cristian Olteanu,
Elena Udrea,
Geoana,
Kelemen Hunor,
Ponta,
regionalizare,
UDMR
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu