vineri, 5 octombrie 2012

5 OCTOMBRIE – ZIUA MONDIALĂ A EDUCAŢIEI


Ziua Mondială a Educaţiei este celebrată anual pe data de 5 octombrie, începând cu 1994, în toată lumea, pentru a aminti de importanţa rolului EDUCAŢIEI. De asemenea, este un moment de reiterare a semnării în 1966 a recomandărilor UNESCO şi Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO) privind statutul personalului didactic.
Educaţia este un factor important al formării noastre, deoarece permite evoluţia armonioasă a personalităţii umane din punct de vedere spiritual, moral, social, cultural şi economic, fiecare individ educat aducând un plus de valoare societăţii. Progresul în educaţie depinde în mare parte de dăruirea şi calificarea cadrelor didactice şi, desigur, de tehnicile pedagogice folosite de acestia. De aceea, actul educativ este considerat o profesie, o formă de serviciu public care necesită experţi în domeniul educaţiei.
Astazi, fiind o zi specială închinată dascălilor, vă invit să citiţi o „parabolă” semnată de Platon, un mit al peşterii, o pildă a ceea ce înseamnă, de fapt, educaţia, o definiţie perfectă a profesorului şi a muncii aproape sinucigaşă de a educa şi forma fiinţa umană, ignorantă. Citiţi aici: Platon – Mitul Peşterii.
Mitul Peşterii al lui Platon este o lecţie universal valabilă, unde se poate identifica uşor profesorul, acea persoană care a evadat, a văzut lumina soarelui, a văzut realitatea, a obţinut cunoaşterea şi doreşte să o împărtăşescă celor înlănţuiţi. Riscul pe care si-l asumă este foarte mare, deoarece neiniţiaţii pot vedea în profesor un bufon, un nebun, vor considera drumul cunoaşterii inutil, dureros, imposibil de înţeles. Însă un profesor care îşi stăpâneşte bine meseria va reuşi să elibereze cât mai mulţi neiniţiaţi, va reuşi să îi modeleze, va reuşi să îi convingă să îl urmeze pe drumul cunoaşterii.
Transmit cele mai sublime gânduri tuturor dascălilor!!!

Profesor: Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu