luni, 28 octombrie 2013

Ministrul Remus Pricopie a semnat Protocolul de cooperare cu reprezentanţii Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA şi cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a semnat miercuri, 23 octombrie, la Washington, Protocolul de cooperare cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, reprezentat de directorul Sara Bloomfield, şi cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel", reprezentat de directorul general Alexandru Florian. Evenimentul a avut loc în prezenţa Primului-ministru al României, Victor Ponta. 
Obiectivul protocolului îl reprezintă stabilirea şi implementarea activităţilor educaţionale dedicate istoriei şi înţelegerii Holocaustului, la care vor contribui, deopotrivă, cele trei părţi semnatare. 
MEN va încuraja integrarea studiului Holocaustului, în special a Holocaustului din România, în curriculumul liceal şi gimnazial şi va asigura diseminarea, în sistemul de învăţământ, a broşurii care conţine rezumatul raportului Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România. Broşura va fi realizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel". Ministerul Educaţiei, sub coordonarea celor două instituţii (Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite şi Institutul „Elie Wiesel"), va organiza excursii de studiu la Memorialele Holocaustului din România şi din străinătate pentru elevii de liceu şi profesorii lor. 
MEN va fi sprijinit de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel", alături de care va contribui şi la organizarea unei expoziţii de afişe legate de Holocaustul din România, pentru uzul şcolilor din România. Reprezentanţii Muzeului Memorial al Holocaustului vor împărtăşi expertiza lor reprezentanţilor MEN şi ai Institutului „Elie Wiesel", iar finanţarea expoziţiei va fi suportată de către institut. Formarea specialiştilor în educaţie şi a profesorilor de liceu, care vor preda lecţii despre Holocaust, va fi asigurată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel", cu sprijinul Muzeului din Washington. În acest scop vor fi utilizate şi materiale de arhivă, fotografii, istorie orală. 
MEN, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel", Muzeului Memorial al Holocaustului şi alţi parteneri naţionali şi internaţionali vor asigura personalul şi materialele didactice necesare şcolilor de iarnă şi de vară, organizate pentru specialiştii în educaţie şi pentru profesorii de liceu interesaţi de predarea acestei discipline. 
Protocolul are o valabilitate de patru ani şi intră în vigoare la data semnării.

 
Postat de: Prof. Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu