vineri, 4 iunie 2010

Proiect: "Invata a fura, a fura in mod practic". Melania...banii inapoi...

Ministrul Educatiei a demis-o aseara pe consiliera sa, Melania Vergu, după ce aceasta s-a folosit de funcţia sa în Ministerul Educaţiei în afacerile personale, care presupuneau derularea unui proiect în valoare de patru milioane de euro.Pentru proiectul respectiv s-a primit deja o tranşă de 1,5 milioane de lei. Mandas Vergu explică pe ce i-a cheltuit: "pe dotări, toţi membrii echipei de management, şi cei care vor urma vor primi laptopuri, telefoane mobile. Am luat un server pe care pun site-ul şi este site-ul acestui proiect". Întrebată dacă s-a renovat şi sediul firmei din banii respectivi, consiliera a răspuns: "S-a reamenajat sediul, da! Sediu care este şi locuinţa mea, dată în locaţie prin Registrul Comerţului".Intitulat "Practică să înveţi, învaţă să practici", proiectul derulează programe de formare profesională în şcolile din România, exact domeniul în care ea deţine şi o funcţie publică. Deşi consiliera lui Funeriu spune că proiectul i-a fost aprobat în 2009, potrivit site-ului Autorităţii pentru Managementul Proiectelor pentru Fonduri Structurale, această lucrare a fost aprobată la 31 ianuarie 2010. În momentul aprobării proiectului, Daniel Funeriu era deja ministrul Educaţiei, iar Melania Mandas Vergu era consiliera acestuia.Probabil ca titlul corect al proiectului trebuia sa fie nu "Practică să înveţi, învaţă să practici", asa cum apare in acte ci "Invata a fura, a fura in mod practic".
Va propun sa facem un mic calcul.Se spune acolo ca valoare proiectului este de 4 milioane de euro.Daca impartim acesti 4 milioane de euro la 400 de euro cat este salariul mediu al unui profesor, obtinem 10000.Acest lucru inseamna ca, cu acesti bani, un singur profesor ar fi platit 10000 de luni, adica aproximativ 1000 de ani.Probabil ca atunci cand au luat in calcul acest proiect cei de la minister au gandit ca nici un profesor nu traieste 1000 de ani.Doar ca, daca discutam serios, cu banii primiti de la statul roman pe acest proiect, intr-o luna de zile, erau platiti 10000 de profesori.Suma este foarte mare si, vedeti si dumneavoastra, ea ajungea intr-un singur buzunar.Si,va dati si dumneavoastra seama ca aceasta consiliera este doar varful icebergului.Probabil ca ea este doar o "mica capusa" in comparatie cu "rechinii" cei mari.Nu uitati ca intr-o vreme Videanu, atunci cand era primar, intrase in folclor pentru ca schimba la saptamana aceleasi borduri in Bucuresti.
Nu uitati ca exista si un Berceanu si o Elena Udrea.Asa cum am spus, aceasta ex-consiliera nu a reusit sa fie la inaltimea lor.Vedeti si Dvs ca in aceste vremuri, un Videanu si un Berceanu evita sa apara in presa.Ii lasa doar pe "cei mici" pe post de "carne de tun".Uitati-va si Dvs la Funeriu.Gafeaza pe banda rulanta.Saptamana trecuta ii spunea unui lider de sindicat sa isi "bage mintile in cap", cateva zile mai tarziu "repeta robotic" ce ii spunea Oana Badea, iar acum nu a stiut sa gestioneze acest scandal legat de Melania Vergu.Spuneam candva ca, la o cota a pariurilor, Funeriu are cele mai mari sanse sa "pice".Inainte de Udrea si de Videanu...El este compromis total de acum, pentru ca legăturile Funeriu - Vergu sunt de dinaintea mandatului de ministru.
Ioan Teodor Vergu, fiul Melaniei Vergu şi acţionar la firma SC Edu Tim Consultanţă Europeană, a lucrat la cabinetul lui Daniel Funeriu, în 2008-2009, pe vremea când acesta era europarlamentar PDL la Bruxelles.
„El a lucrat la mine la cabinet când am fost în Parlamentul European, pentru că o cunoşteam pe doamna Vergu din activitatea ei. Şi e un băiat care mi‑a servit foarte mult în activitatea mea de acolo. Atunci era problema cu infrigementul (n.r. procedura de sancţionare europeană) de la capitolul telecomunicaţii pentru România", a spus Funeriu. Ministrul a mai arătat că fiul doamnei Vergu a concurat pentru un post de asistent.
„În Parlamentul European ai dreptul să-ţi alegi asistenţii în domeniile de care te ocupi. Aveam nevoie şi de o persoană care din punct de vedere tehnic să ştie despre comunicaţii. Nu am nici cea mai mică problemă să-mi asum faptul că l-am luat pe Teo", a mai precizat Funeriu.
Deşi era un proaspăt absolvent de Politehnică, în opinia ministrului, Teodor Vergu avea toate competenţele necesare pentru a-l ajuta. După ce Funeriu a plecat din Parlamentul European, Teodor Vergu a lucrat pentru Cristian Preda vreo două luni. În prezent, Vergu jr este asistentul europarlamentarului PSD Ioan Enciu şi câştigă 2.000- 3.000 de euro pe lună.
Deci lucrurile se cam leaga...Iesirea din scena este aproape...Nu avem dupa cine sa ne para rau...Nu a fost ministrul nostru...Ne-a desconsiderat si ne-a tratat in permanenta, de sus...Doar ca, in viata, toate se platesc...
Si inca ceva...Acest proiect a fost obtinut si din fonduri europene.Iar acest scandal va ajunge si la Bruxelles...Credibilitatea noastra, a Romaniei va fi si mai scazuta din aceasta cauza...Urmatoarele proiecte se vor aproba mai greu...Cine este vinovat? Asa cum am spus si mai sus, asteptam ca doamna respectiva sa returneze banii primiti iar domnul ministru sa isi prezinte demisia...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu