Examenul de Evaluare Nationala s-a incheiat asa ca absolventii de clasa a VIII-a isi fac calcule in legatura cu liceul la care vor invata incepand din toamna.Pentru Bucuresti, top-ul liceelor dupa ultima medie din 2011 se prezinta astfel:
Pe primul loc se claseaza Colegiul National “Sfantul Sava”. La acesta ultima medie de admitere a fost 9.60, la profilul stiintele naturii in timp ce la filologie ultima medie a fost 9,67. La informatica ultima medie a fost 9.64, pentru profilul matematica – informatica, predare doar in limba romana si 9.94, pentru sectia bilingv, cu predare in limba engleza.
Pe locul secund se situeaza Colegiul National “Gheorghe Lazar”, la acesta ultima medie de admitere a fost 9.52, la profilul stiinte sociale, 9.57 la filologie, 9.58 la stiinte ale naturii si 9.59 la informatica.
Locul trei, in cazul mediilor de admitere, este ocupat de Colegiul National “Mihai Viteazul” unde, la profilul stiintele naturii, ultima medie de admitere a fost 9,52. La matematica-informatica ultima medie a fost 9.54.
Pe locul patru se situeaza Colegiului National de Informatica “Tudor Vianu”, liceu cu profil exclusiv matematica-informatica, cu ultima medie de anul trecut 9.42.
Pe locul cinci s-a situate Colegiul National “Gheorghe Sincai”, unde ultima medie a fost 9.29 la filologie, 9.37 la matematica-informatica si 9.48 stiinte ale naturii.
Pe locul sase, Colegiul National Bilingv “George Cosbuc”, cu ultima medie la profilul filologie 9.24 iar pentru matematica-informatica ultima medie a fost 9.40.
Pe locul sapte, ca si medii de admitere la liceu, se claseaza Colegiul National “Iulia Hasdeu”, unde ultima medie de admitere a fost 9,19, la profilul filologie, predare in limba romana, in cazul predarii in limba spaniola media doar 7.17, iar pentru limba engleza, 9.23. La matematica-informatica, la sectia de predare in limba romana ultima medie a fost de 9.30, iar la sectia de predare in limba engleza ultima medie de admitere a fost 9.40.
Pe locul opt al celor mai cautate licee din Bucuresti se afla Colegiul National “Grigore Moisil”. In cadrul acestuia atat la profilul filologie, cat si la matematica-informatica, media a fost aceeasi: 9,17.
Pe locul noua se afla Colegiul National “Spiru Haret”, unde cea mai mica medie de admitere s-a inregistrat la profilul filologie, cu 9.02. In cazul stiintelor sociale media a fost mai mare, de 9.10, pentru ca, in cazul profilului stiinte ale naturii, media de admitere sa fie de 9.21. In cazul profilului matematica-informatica, in cadrul sectiei de predare in limba romana, ultima medie a fost 9.10, iar la cea cu predare in limba engleza, 9.31.
Colegiul National “Cantemir Voda” incheie topul 10 al liceelor cu cele mai mari medii de admitere. In cadrul acestuia ultima medie de admitere s-a inregistrat la profilul stiinte sociale, 9,00. La matematica-informatica, ultima medie a fost 9.03, pentru sectia de predare in limba romana, si 9,28, pentru sectia de predare in limba engleza.
Asadar, acesta este topul celor mai bune licee din Bucuresti in functie de mediile de admitere de anul trecut.Mediile sunt foarte mari si, cu siguranta ca este foarte onorant pentru un elev sa invete la oricare dintre aceste licee.Doar ca, pentru toate aceste licee de top mai apare o problema legata de programul scolar.
La absolut toate liceele de mai sus, elevii invata in clasa a IX-a dupa-amiaza, uneori pana la ora 20, un dezavantaj din toate punctele de vedere.
Se poate invoca aici lipsa de spatiu, doar ca, ar fi normal ca macar pentru liceele de top sa se gaseasca o solutie pentru ca programul scolar sa fie exclusiv dimineata.
Ca si parinte sunt acum intr-o situatie delicata.Fata mea, absolventa de clasa a VIII-a, a obtinut media finala de admitere 9.74.Dupa cum se poate observa din top-ul liceelor de mai sus ea ar putea intra la oricare dintre aceste licee.Doar ca, pentru a “impaca” si programul scolar dar si prestigiul liceului, prima optiune pe fisa ei de inscriere va fi probabil Colegiul National I.L.Caragiale, acolo unde pe toata perioada liceului se invata in programul de dimineata.
Doar ca, mie ca si parinte imi va fi tare greu sa ii explic ca, uneori in viata, atunci cand iei o decizie mai trebuie sa iei in calcul si alte criterii in afara celor de performanta.
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti