Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a publicat lista beneficiarilor Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu" pentru anul şcolar 2011-2012.
Suntem informati ca toţi cei 120.857 de solicitanţi eligibili care au depus cereri la nivel naţional şi care, în condiţiile legii, au îndeplinit condiţia unui venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii dosarului, de maximum 150 RON, vor primi acest sprijin financiar. Primele 3 judeţe, în ordinea numărului de beneficiari sunt Suceava (10.439), Iaşi (8.848) şi Vaslui (5.817).
Liceenii vor primi suma de 180 RON pe întreaga perioadă a cursurilor şcolare, inclusiv în timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat sau de diplomă, respectiv în perioada practicii în producţie. Fondurile sunt alocate de către MECTS şi vor fi distribuite beneficiarilor de către unităţile şcolare la care aceştia şi-au depus dosarul. Autorităţile locale pot efectua anchete sociale pentru verificarea veridicităţii declaraţiilor de venit si a celor referitoare la bunurile familiei, în cazul elevilor care solicită sprijin financiar.
Acesta este comunicatul ministerului cu privire la acest tip de bursa cu suma cea mai mare de bani din invatamantul liceal.
La o prima privire “eforturile” ministerului par onorabile, dar daca ne uitam mai bine observam cateva lucruri interesante.In primul rand, desi venitul brut lunar pe membru de familie este de 150 RON numarul elevilor care beneficiaza de aceasta bursa este relative mare, daca ne raportam la numarul elevilor de liceu din Romania.Dupa cum se stie, elevii de liceu sunt in numar de aproximativ 800 000, iar 120 857 dintre acestia reprezinta un procent de aproximativ 15%.Si cum aceasta bursa este, de fapt, una a saraciei, putem astfel sa observam care este nivelul de trai al romanilor.
Sa presupunem ca o familie este formata din patru persoane, doi adulti si doi copii.Pentru a putea beneficia de aceasta bursa, venitul maxim al acestei familii trebuie sa fie sub 600 RON pe luna, respectiv sub valoarea unui salariu minim pe economie .
Aceasta suma reprezinta in jur de 150 de euro, daca este sa ne raportam la moneda Uniunii Europene.
Nu pare trist si revoltator ca intr-o tara din UE un procent de aproximativ 15% dintre familiile care au copii la liceu sa traiasca sub aceasta limita a saraciei?
Si ar mai fi ceva de spus aici…Se tot “bate moneda” pe aceasta bursa de catre cei de la putere, dar nu spune nimeni ca valoarea ei este relativ mica.Ce poti sa cumperi astazi, in Romania, cu 180 RON? Sa presupunem ca elevul respectiv isi va cumpara din acesti bani mancarea “de pachet” pentru la scoala.Daca impartim aceasta “mareata suma” la 30, numarul zilelor dintr-o luna calendaristica, obtinem uriasa suma de 6 RON/zi.Bani cu care, sa recunoastem, abia daca iti poti asigura masa de dimineata…
Daca ne raportam insa la profitul realizat de catre firmele gen “cornul si laptele”, care se imbogatesc “pe banii” ministerului, realizam cum anume sprijina statul elevii din Romania…Si realizam poate si faptul ca “ceva este putred”, si nu in Danemarca ci in Romania…
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti
Romaniei i-a disparut rostul?
RăspundețiȘtergereO ţară cu oameni fără rost, cu oraşe fără rost, cu drumuri fără rost, cu bani, muzică, maşini şi ţoale fără rost, cu relaţii şi discuţii fără rost, cu minciuni şi înşelătorii care nu duc nicăieri.
Care-i starea natiunii?