Ministerul Educaţiei a publicat proiectul Codului de Etică pentru învăţământul preuniversitar. Una dintre prevederile proiectului este interzicerea profesorilor de a mai medita elevii la clasele la care predau. Însă nu precizează nimic despre meditaţiile cu elevii de la alte clase. De asemenea, sunt interzise relaţiile sexual dintre profesori şi elevi, precum şi “tratamentele umilitoare sub orice formă asupra elevilor”. Nici colectarea de fonduri de la parinţi si elevi pentru cadouri sau pentru protocoluri destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare (examene şi evaluări naţionale, olimpiade, alte concursuri şcolare) nu mai este permisă.
Pentru încălcarea Codului de Etică s-au propus ca sancţiuni de la “atenţionarea colegială în cadrul comisiei judeţene de etică” până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Proiectul Codului de Etică pentru învăţământul preuniversitar pentru a intra în vigoare aşteaptă aprobarea prin ordin al Ministerului Educaţiei.
Aşadar este exclusă pregătirea contra-cost cu elevii de la clasele unde profesorii predau, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi puse note în funcţie de interesele… materiale. Bun! Dar în ceea ce priveşte “tratamentul umilitor sub orice formă asupra elevilor” nu contravine cumva măsurii de sancţionare care se aplică elevilor şi se numeşte observaţie individuală sau în faţa clasei din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar??? Cam ce măsuri de corijare a elevilor ne mai rămân??? Notarea se face pentru evaluarea materiei şi nu pentru disciplină, punctele la purtare se scad cel mai adesea pentru frecvenţă şi mai puţin pentru disciplină, părinţii sunt ocupaţi şi îi lasă mai mult pe profesori să se îngrijească de educaţia copiilor şi atunci ce măsuri coercitive ne mai rămân, mă întreb din nou???
Profesor Roxana Cercel
OCD-PNL4
Noul cod etic poate da frau liber unor abuzuri daca nu se specifica mai clar in ce consta monitorizarea cadrelor didactice care savarsesc anumite abateri.
RăspundețiȘtergereAici ma refer la implantarea dispozitivelor ,,medicale'' care au menirea de a ,,corespunde statutului pentru care au fost create.'' Legea privind dispozitivele medicale a fost aprobata in 2009.
Cand si cum poate fi trasa la raspundere persoana care a recomandat ilegal un anumit tip de monitorizare? Ma refer la faptul ca exista si dispozitive ,,medicale'' folosite pentru pedepsirea celor care savarsesc anumite abateri.
Iata un exemplu de persoana monitorizata in cel mai inalt grad, in colaborare cu sistemul sanitar. A se vedea radiografiile (scan 0001 si scan 0003) din josul paginii 3.
RăspundețiȘtergerehttp://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14854&page=3
Noul cod etic al cadrelor didactice nu ar trebui sa constituie o baza legala pentru astfel de practici lipsite de orice urma de etica.