Apariţia "portofoliului educaţional", ca pondere în media de admitere la liceu, face ca sute de firme să adulmece o piaţă cu câteva milioane de clienţi.Părinţilor li se lasă impresia că aceste cursuri sunt, până la urmă, obligatorii, folosind copiilor la medie.
În ciclul gimnazial se dezvoltă o industrie pe orizontală odată cu schimbările din învăţământ. 70% din media de admitere la sfârşitul gimnaziului va reprezenta "portofoliul educaţional", în care vor intra, pe lângă mediile şcolare, şi rezultatele obţinute de elevi în activităţile extra-şcolare.
O piaţă imensă, cu milioane de clienţi la nivel naţional, se deschide în faţa celor care au viziune şi reacţie rapidă în afaceri. Zeci, sute de firme au început să-şi prezinte ofertele de cursuri de perfecţionare individuală: şah, limbi străine, oratorie, bune maniere, MBA-ul copiilor, icoane pe sticlă, orice s-ar putea dovedi cândva folositor în viaţă. Şi până acum existau aceste oferte la toate şcolile, şi de acum înainte acestea rămân facultative, dar ceea ce s-a schimbat e ponderea activităţii extra-şcolare în media de admitere. Astfel, facultativul devine pentru părinţi obligatoriu.
Evident ca totul pe banii parintilor.Intrebarea care se pune este una cat se poate de simpla.
Va exista o egalitate a sanselor pentru elevii care vor da admitere la liceu? Cu siguranta ca nu atata timp cat avantajati vor fi doar cei care dispun de bani pentru copiii lor.Si ar mai fi ceva de spus aici…
Cum poate sa aiba un portofoliu bogat un elev de la tara, acolo unde activitatile extra-scolare lipsesc cu desavarsire?
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu