Peste 30.000 de persoane au manifestat sambata la Barcelona împotriva reducerilor bugetare în domeniul educaţiei, conform sindicatelor care au făcut apel la această manifestaţie, printre care şi principalele două organizaţii ale ţării UGT şi COCO.
"Educaţia este cel mai bun mijloc pentru a depăşi criza economică şi socială, iar educaţia publică este singura care poate garanta coeziunea socială", au afirmat părinţii, sindicatele şi asociaţiile pentru educaţie într-un manifest comun citit în faţa protestatarilor.
Guvernul conservator spaniol, angajat într-o cursă a reducerii deficitului care a atins 8,51 la sută din PIB în 2011, a adoptat vineri un plan ce vizează generarea a 10 miliarde de euro de economii pe an, dintre care trei miliarde în domeniul educaţiei.
Un decret-lege, publicat sâmbătă în monitorul oficial, autorizează regiunile autonome să crească cu 50 la sută taxele de şcolarizare în universităţi, care vor fi de la 1.000 la 1.500 de euro în medie.
Ei pot de asemenea creşte cu 20 la sută numărul maxim de studenţi în fiecare clasă.
Principalele sindicate spaniole au solicitat o zi de proteste în toată ţara la 29 aprilie, afirmând că "nu te joci cu educaţia şi sănătatea".
Iata ca acolo unde exista interes din partea societatii se poate…In Romania, desi legea prevede ca 6% din PIB sa fie alocat educatiei, acest lucru nu este niciodata respectat.Cu implicatii majore asupra procesului educational, asupra elevilor si a profesorilor.
Ma intreb insa ce s-ar fi intamplat daca sindicatele noastre ar fi organizat o manifestatie de tipul celei de la Barcelona.
Raspunsul este unul cat se poate de trist…Cu siguranta ca numarul participantilor nu ar fi depasit cateva sute…Intrebarea care se pune este una singura…Sunt de vina sindicatele pentru acest fapt sau suntem noi de vina, cetatenii acestei tari pentru ca nu avem constiinta civica?
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu