Timp de cinci zile, elevii din toata tara renunta la ghoizdane si uniforme si invata experimentand, devenind voluntari, testand job-uri.
Scolile se intrec in proiecte inedite: de la concursuri la activitati de voluntariat, dezbateri, vizite turistice si de culturalizare sau cercuri de creatie.
"În Bucureşti, sunt foarte multe acţiuni interesante organizate cu Ministerul de Interne", spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Marian Banu.
"Cercetaşii României" participă la manifestările din săptămâna următoare. De altfel, ideea programului "Şcoala Altfel" se bazează pe principiile mişcărilor de cercetaşi din întreaga lume. "Suntem Gata Oricând! Aceasta este deviza noastră, care stă la baza dezvoltării personale a fiecărui tânăr pe care îl pregătim, alături de şcoală şi familie pentru o viaţa de adult responsabil şi încrezator în sine", afirmă Bianca-Nesiu Bedreag, preşedintele organizaţiei.
La Şcoala 128 din Bucureşti activităţile propuse sunt dintre cele mai diverse. "Organizăm de la vizionare de filme, la concursuri şi dezbateri (la acestea din urmă suntem de altfel campioni). Spre finalul săptămânii, vom avea campionat de baschet, între echipe din şcoală, şi vom planta flori în curtea şcolii, dar vom face şi un concurs cu cercetaşi în care elevii vor fi nevoiţi să se orienteze pe străzile din jurul şcolii", detaliază directoarea şcolii, Sorina Stanciu.
In majoritatea şcolilor din Hunedoara, pe lista activităţilor din cadrul proiectului "Şcoala altfel" se numără şi una ceva mai amplă, care include elevi de la mai multe licee din judeţ. Aceştia vor fi poliţişti pentru o zi.
Copiii din Timişoara fac "Şcoala altfel" la film, într-o ceainărie. Astra Film Sibiu şi Mediateca André François a Institutului francez din Timişoara îi invită pe cei mici la "Dimineţile lumii", o serie de filme documentare care vor fi proiectate la librăria Cărtureşti Mercy.
In orice scoala vei merge in saptamana 2-6 aprilie vei gasi liste frumos ordonate despre activitatile extra-curriculare care se desfasoara in unitatea lor. In toate aceste scoli profesorii diriginti sunt, in primul rand, angajati in elaborarea si desfasurarea acestor activitati. Cadrele didactice care nu au calitatea de diriginti ar trebui sa se alature dupa programul din orarul saptamanal cate unui grup.
Sunt convinsa ca fisele si rapoartele de activitate pe care suntem obligati sa le elaboram vor arata foarte pompos si motivant, dar sunt curioasa cum se vor desfasura in realitate toate aceste actiuni. Ca de fiecare data, unii profesori devotati meseriei se vor implica si vor demara proiecte antrenante si educative, iar pentru altii se va prelungi, cum ar fi fost firesc pentru toata populatia scolara, cu inca o saptamana vacanta de Pasti.
Profesor Roxana Cercel
OCD-PNL4
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu