Noua lege a educatiei in varianta Funeriu a stranit nemultumirea tuturor.De la profesori la parinti, de la elevi la studenti cu totii sunt revoltati de unele articole aberante din aceasta lege.Ca este o lege care loveste in toti cei implicati in invatamant devine tot mai clar pe zi ce trece.Cu siguranta ca este legea cea mai putin dorita de dupa anul 1990...De ce se doreste sa se aplice in aceasta forma, chiar nu este de inteles.In tarile dezvolatate o astfel de lege, care priveste atat de multe categorii sociale este dezbatuta o perioada foarte lunga de timp.Intr-o tara civilizata un guvern chiar nu are cum sa impuna o lege nedorita de nimeni.Trebuie sa se inteleaga foarte clar ca o lege a educatiei trebuie sa fie o lege de durata si nu doar pana la viitoarele alegeri parlamentare.
Asa cum spuneam mai sus aceasta lege a nemultumit pe toata lumea.Doar ca, pana ieri chiar omisesem ca ar mai putea sa fie cineva nemultumit.Doar ca ieri Patriarhul Romaniei Daniel a trimis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, o serie de amendamente la proiectul de Lege a Educaţiei, privind statutul orei de religie şi al cadrelor didactice care predau această disciplină.
"Am luat act cu surprindere şi îngrijorare de unele prevederi ale proiectului Legii Educaţiei Naţionale în forma transmisă de Guvernul României către Parlamentul României, în data de 14 aprilie, formă care, pe de o parte, diferă în câteva aspecte importante pentru Biserica Ortodoxă Română de textul care s-a aflat în dezbatere publică, iar pe de altă parte nu ţine cont de o serie de observaţii ale Patriarhiei Române, care vizau concordanţa noului act normativ cu prevederi ale Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor", se arată în scrisoarea trimisă de PF Daniel, miercuri, preşedintelui Camerei Deputaţilor Roberta Anastase.Printre prevederile a căror modificare se impune, Patriarhul Daniel menţionează un articol potrivit căruia "la cerere, în locul orei de religie elevii pot urma cursuri de istoria religiilor, istoria culturii şi artelor sau alte cursuri utile în formarea comportamentului etic, social sau comunitar".
Despre acest articol PF Daniel spune, în scrisoarea adresată Robertei Anastase, că nu exista în forma iniţială a proiectului de lege şi că scade importanţa orei de religie între celelalte discipline şcolare şi poate genera forme de abuz, oferind directorilor unităţilor şcolare posibilitatea de a completa norma didactică acolo unde este cazul, prin retragerea elevilor de la ora de religie.
Patriarhul mai atrage atenţia asupra necesităţii completării articolului cu privire la statutul profesorului de religie cu prevederea "disciplina Religie poate fi predată numai de personal abilitat, în baza protocoalelor încheiate între Ministerul Educaţiei si Cercetării şi cultele religioase recunoscute oficial de stat", care nu se regăseşte în proiectul de lege prezentat Parlamentului României.
De asemenea, mai spune Patriarhul, proiectul de lege restrânge posibilitatea cultelor de a-şi elabora programele pentru disciplina religie, drept recunoscut prin legea privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.
În încheierea scrisorii, PF Daniel o roagă pe Roberta Anastase să susţină propunerile de amendamente ale Patriarhiei Române pentru ca noua Lege a Educaţiei Naţionale să fie un act normativ care să promoveze şi valorile integratoare ale disciplinei religie.
Un lucru este cat se poate de clar.In Constitutie la art. 32 se precizeaza:
(7) Statul asigura libertatea învatamântului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. În scolile de stat, învatamântul religios este organizat si garantat prin lege.
Din acest articol rezulta ca in fiecare scoala trebuie sa se studieze religia.Suntem de multa vreme un popor ortodox si cred ca este bine ca elevii sa invete despre istoria si traditiile ortodoxe.Daca nu o fac intr-un mediu organizat, respectiv in scoala, nu mai au cum sa o faca vreodata.Consider ca religia este si un mod de educare a tinerilor in spiritul valorilor crestine.Poate ca este singura materie la care ei invata ca este bine sa fi tolerant si cum poti sa iti ierti aproapele.Intr-o societate care devine din ce in ce mai individualista si mai rece, elevii nostri chiar au nevoie sa studieze religia in scoli.
Revenind la titlul articolului...Iata ca legea Funeriu a reusit sa starneasca si protestul Patriarhului.Era tot ce mai lipsea pentru ca lista sa fie completa...
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
O mare porcarie! Patriarhul ar trebui sa-si mai vada de treburile lui! Religia trebuie sa fie facuta de preoti la bisrica si nicidecum la scoala! Mi se pare foarte clar!
RăspundețiȘtergere