Legea asumată de catre Guvern:
• 4 clase primare, 5 ani de gimnaziu, 3 ani(sau 4 ani) de liceu in functie de profil
• Doi ani de master didactic plus un an de mentorat
• Portofoliul elevului cu pondere de 70% la admiterea la liceu
• Predarea Istoriei şi Geografiei României în limba maternă
• Probe transdisciplinare la Bac
• Două posibilităţi de desemnare a rectorului: scrutin universal şi concurs managerial
Legea dezbatuta de catre Senat:
• 4 clase primare, 5 ani gimnaziu, 4 ani de liceu
• Un an de master ştiinţific şi un an de master didactic care include mentoratul
• Portofoliul elevului cu pondere pe 50% la admiterea la liceu
• Predarea Istoriei şi Geografiei României în limba română
• Fiecare probă de bac să testeze cunoştinţele dintr-o singură disciplină
• Universităţile aleg dacă păstrează alegerile colegiale sau adoptă sistemul managerial
As vrea sa prezint cateva concluzii cu privire la aceste variante de lege.Este foarte posibil ca varianta adoptata de catre Senat sa fie cea finala dar cred ca nici aici lucrurile nu satisfac toate cerintele si asteptarile.Am studiat si varianta pentru Statutul Personalului Didactic de la Senat si am remarcat acolo cateva articole importante pe care nu le consider foarte bune.Dar despre acestea o sa discut in zilele care urmeaza.As vrea acum sa comentez diferentele fundamentale dintre cele doua legi, diferente ce pot fi observate mai sus.
Structura anilor de studii 4-5-3(4) a Guvernului este la la fel de proasta ca si cea a Senatului 4-5-4.
Prima varianta are dezavantajul celor doar 3 ani pentru anumite profiluri sau 4 ani pentru altele.In felul acesta unii absolventi ar studia 12 ani iar ceilalti 13 ani scolari.
In varianta Senatului toti elevii, indiferent de profil, studiaza 13 ani.Acest lucru are dezavantajele sale, pentru ca in timp ce in toata Europa se doreste scaderea perioadei de scolarizare, la noi aceasta creste.Cu costurile aferente... Personal consider ca varianta cea mai buna este cea actuala 4-4-4.
Admiterea la liceu in varianta Senatului este mai aproape de adevar.Ponderea de 50% a portofoliului in admitere este mai corecta decat cele 70% dorita de catre Guvern.
Predarea istoriei si a geografiei in limba romana, in varianta Senatului probabil ca reprezinta varianta cea mai buna.Ce vor face cei de la UDMR in conditiile in care cealalata varianta le-ar fi dat dreptul sa studieze aceste discipline in limba materna?
Examenul de bacalaureat in varianta Guvernului era format din probe transdisciplinare in timp ce in varianta Senatului acest examen se sustine prin probe sustinute la o singura disciplina.Personal as alege ultima varianta, chiar nu cred ca ar fi in folosul elevilor sa sustina un examen, in aceeasi zi, din mai multe discipline de studiu.
As vrea ca in final sa imi exprim un punct de vedere personal.Eu consider ca, dupa toate discutiile care au fost, ar fi corect acum ca aceasta lege a educatiei sa fie facuta in favoarea elevilor, a studentilor si a profesorilor.Iar pentru aceasta trebuie ca legea sa intruneasca consensul tuturor partidelor politice.Ne trebuie o lege pentru o lunga perioada de timp, iar aceasta lege trebuie sa fie facuta in folosul invatamantului romanesc...
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
vineri, 12 noiembrie 2010
Legea educatiei...Diferente fundamentale intre varianta Guvernului si cea a Senatului...
Etichete:
guvern,
legea educatiei,
Senat,
UDMR
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Domnule Cristian Bebe,
RăspundețiȘtergereDesi am observat ca nu ati vorbit inca despre acest lucru si ati anuntat un articol si despre Statut, revolta ma face sa scriu deja cat de dezamagita sunt de partidul dvs. Am crezut si sperat ca PNL si PSD vor rezolva in Senat problema titularizarii. Si au rezolvat-o...numai ca asa cum noi, profesorii, nu ne-am fi asteptat. In aceste conditii, cu siguranta multi profesori buni vor pleca de la catedra. Umilinta nu mai poate fi acceptata. Eu una nu o mai accept. Sper sa fiti taxati si la alegeri pentru ca nu sunteti mai buni decat cei care astazi ne conduc. As zice ca din contra. V-ati laudat ca veti rezolva problema atunci cand veti avea ocazia, iar acum v-ati batut joc de noi. Spuneti ca nu sunteti multumit, insa ati avut ocazia sa faceti ceva (de partidul dvs vorbesc) si nu ati facut-o. Sentimentul pe care-l am este ca tara aceasta cu PNL, PSD si PDL imi repugna.
Am ajuns sa ne rugam sa treaca Legea propusa de guvern.
RăspundețiȘtergereRusine PNL sI PSD(