Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis ieri recursurile în interesul legii formulate de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Galaţi şi de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"Ca efect al deciziilor Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstituţionale Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului nr.136/2008, nr.151/2008 şi nr.1/2009, dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr.15/2008, astfel cum a fost aprobată şi modificată prin Legea nr.221/2008, constituie temei legal pentru diferenţa dintre drepturile salariale cuvenite funcţiilor didactice potrivit acestui act normativ şi drepturile salariale efectiv încasate, cu începere de la 1 octombrie 2008 şi până la data de 31 decembrie 2009", potrivit deciziei luate luni.
Decizia este obligatorie, potrivit art.3307 alin.4 din Codul de procedură civilă.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că sentinţele judecătoreşti "sunt neunitare" la nivelul României, precizând că acest lucru l-a spus procurorul general, care a formulat un recurs în interesul legii.
"După ce vom avea răspunsul de la ICCJ la recursul procurorului general, vom discuta eşalonarea, deoarece recursul va da o unificare, va da un răspuns indicat sentinţelor pentru toată lumea. Apoi vom vedea cum va fi făcută eşalonarea, în funcţie de modul în care va fi unificarea. Când venim cu o lege, nu va mai fi posibil să existe interpretări, aşa cum au fost în trecut", a mai spus Daniel Funeriu.
Ministrul Educaţiei a dat asigurări că se caută resurse financiare pentru plata profesorilor care au câştigat în instanţă acordarea unor drepturi salariale.
"Deciziile din instanţă au fost respectate în Suceava şi Botosani şi banii care sunt aceeaşi cu celelalte judeţe nu au ajuns pentru drepturile salariale, care au fost suplimentate din banii de la buget. În ceea ce priveşte decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, această decizie spune următorul lucru: în toate procesele care vor fi pronunţate de acum înainte soluţia unitară va fi acordarea tututor drepturilor salariale pe legea 221 în perioada 1 octombrie 2008 până în 31 decembrie 2009. Eu şi întreg guvernul vom face exact acest lucru.Se caută resursa bugetară pentru a eşalona plăţile care au fost obţinute de cadrele didactice în instanţa pentru ca să avem o soluţie sustenabilă şi pentru buget. Discuţiile pe care le-am avut ieri seară au fost cum să eşalonăm plata aferentă acestei decizii judecătoreşti pe o perioadă mai lungă", a declarat Daniel Funeriu la Realitatea Tv.
Asadar, cei de la PDL au mai primit o lovitura in legatura cu salarizarea profesorilor.Doar ca, acum au comportamentul “vacarului care s-a suparat pe sat” si cauta "solutii" pentru a nu se plati acesti bani.Din cate am inteles, tot mai multe voci din interiorul PDL-ului cer demisia ministrului Funeriu…Din multe puncte de vedere aceasta demitere trebuia sa aiba loc din prima lui zi de mandat pentru ca acesta nu a reusit decat sa “incurce treburile” in ministerul pe care il conduce.Sa fim seriosi, in momentul actual, ministrul Funeriu nu mai are decat sprijinul lui Emil Boc si al lui Traian Basescu.In rest, profesorii, sindicatele, parintii si clasa politica se “debaraseaza” cu placere de el.Dar ar mai fi ceva de spus aici…Dintre PDL-isti cel mai tare il contesta pe Funeriu deputatul Catalin Croitoru, cel care “a candidat” la un moment dat pentru functia de ministru al educatiei.Este posibil ca deputatul Croitoru sa isi fi facut calculul ca daca vine acum in fruntea ministerului poate sa fie “pe val” mai ales daca sustine marirea salariilor profesorilor.Cum acesta este un fost sef de sindicat lucrurile par a se leaga daca tinem cont si de faptul ca urmeaza un an electoral.Intrebarea care se pune in aceasta varianta este legata de pozitia celorlalte sindicate din educatie…Ar fi le de acord cu “transferul” sindical catre PDL?
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
marți, 5 aprilie 2011
ICCJ a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general privind aplicarea Legii 221/2008...
Etichete:
Catalin Croitoru,
Daniel Funeriu,
Emil Boc,
salarii profesori,
Traian Basescu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu