Americanii sugerează ameninţări ale autonomiei universitare, ale dreptului la proprietate al universităţilor, precum şi discriminări pe criterii de vârstă la pensionarea cadrelor didactice. Scrisoarea a fost prezentată de rectorul Andrei Marga la REALITATEA TV Cluj.
Scrisoarea îi are ca destinatari pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României, respectiv Mircea Geoană şi Roberta Anastase. Semnatarii documentului atrag atenţia că prevederile Legii educaţiei "sunt în detrimentul autonomiei universitare, democraţiei şi libertăţii academice din universităţi". Este precizat şi modul în care congresmenii americani au aflat despre controversata Lege a educaţiei din România, şi anume în urma Consiliului Naţional al Rectorilor, care a avut loc la Iaşi în luna ianuarie. Sunt criticate în principal articolele care ameninţă autonomia universitară, cele în care statul devine proprietar al patri-moniului instituţiilor de învăţământ superior, precum şi discriminarea pe criterii de vârstă la pensionare, fenomen care ar încuraja migrarea unor profesori valoroşi spre ţări mai dezvoltate.
"În mod normal, într-o ţară democrată se iau în considerare argumentele şi se iau deciziile corecte. Să sperăm că se vor găsi oameni cu scaun la cap şi simţul răspunderii care vor lua măsuri, altfel România îşi distruge singură nişte resurse însemnate", a declarat pe această temă Andrei Marga, rectorul UBB, la o emisiune de ştiri. Cu acest prilej, rectorul a mărturisit că a primit deja oferte de a activa în cadrul unor universităţi din Italia, SUA şi Canada.
"Este evident că anumite ONG-uri şi universităţi s-au folosit de relaţiile pe care le au cu alte ţări pentru a primi sprijin în demersul lor privind Legea educaţiei", a apreciat senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoş. "Noi avem un proiect de lege aflat acum în Comisia de învăţământ de la Senat care conţine prevederi ce ar corecta deficienţele semnalate de americani. Dacă ar fi fost lăsată un timp rezonabil, fără ca guvernul să se grăbească să îşi asume răspunderea pe o lege neconstituţională, azi am fi avut o lege aprobată şi de societatea civilă, şi de parlament", a apreciat Cordoş.
Senatorul PNL de Cluj Marius Nicoară a declarat că scrisoarea congresului SUA conţine "lucruri pe care noi le-am spus de mult, încă de la început". "E bine că şi alte organizaţii, alte ţări chiar atrag atenţia asupra acestor abuzuri şi încălcări ale Constituţiei. Ar trebui ţinut seama de acum şi de posibilitatea afectării relaţiilor din România şi aceste state. E o lege care ar trebui schimbată şi vă asigur că asta se va întâmpla dacă ajungem noi la putere", a mai spus Nicoară.
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
miercuri, 6 aprilie 2011
Si Congresul SUA cere schimbarea Legii Educatiei...
Etichete:
Andrei Marga,
Congres SUA,
legea educatiei,
PNL
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu