Imnul naţional va fi intonat obligatoriu în fiecare zi de luni în toate sălile de clasă din învăţământul primar şi gimnazial, iar drapelul va fi arborat permanent deasupra tablei de scris din clase, potrivit unei propuneri legislative depuse la Senat şi iniţiate de deputatul PDL Maria Stavrositu.
Propunerea legislativă a fost depusă pe 8 septembrie la Senat, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.
Prin această propunere legislativă se modifică două articole ale Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.
Asadar, cei de la PDL vin cu propuneri patriotarde.Nu stiu de ce dar toate aceste propuneri legislative ale celor de la PDL imi aduc aminte de “Cantarea Romaniei” de pe vremea lui Nicolae Ceausescu.Am scris zilele trecute un articol despre dorinta celor de la PDL de a introduce obligatoriu uniformele scolare iar acum a aparut si aceasta propunere legata de imn si de drapel.Cu siguranta ca in interiorul partidului de guvernamant sunt multi nostalgici ai vremurilor trecute, dar poate ca ar fi cazul sa ne ocupam mai mult de educatie si nu de momentele solemne dintr-o scoala.Poate ca era mai bine ca deputatii respectivi sa propuna o lege si in favoarea elevilor si a profesorilor.
În 2012 trebuia ca Educaţia să primescă 6% din PIB. Numai că Executivul a anunţat clar că nu sunt bani, iar măsura alocării a 6% din PIB se amână pentru 2013, tot aşa cum s-a amânat continuu alocarea a 4% din PIB, deşi fosta lege prevedea clar acest lucru.
Noul an şcolar a inceput cu 1.500 de şcoli mai puţin, desfiinţate în mandatul ministrului Daniel Funeriu. Este vorba de acele şcoli "ghetouri educaţionale", cum le numea ministrul Educaţiei, sau de unităţi care au prea puţini elevi ca să poată funcţiona în condiţiile prevăzute de lege. Astfel, în anul şcolar care a inceput elevii vor învăţa în aproximativ 6.500 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, cu 25 la sută mai puţine decât în anul şcolar precedent.
Si, din păcate, profesorii nu vor avea nici în 2012 mai mulţi bani. "Astea ne sunt resursele", se scuză autorităţile.
Indiferent de cât de bună sau modernă ar fi şcoala, fără oameni de calitate, dăruiţi meseriei este greu de crezut că s-ar putea avansa prea mult.Si pentru ca a venit vorba de salarii trebuie consemnat aici un lucru nou, evident ca tot in defavoarea profesorilor.
Daca pana in aceasta toamna un profesor care avea jumatate de norma peste de norma de baza era incadrat la cumul acum va fi incadrat la plata cu ora.Ce inseamna lucrul acesta? In cazul cumulului pentru aceste ore suplimentare se lua in calcul si vechimea in munca, care in cazul celor cu peste 20 de ani vechime este de 25%.In cazul in care profesorul este platit la plata cu ora acest procent nu se mai ia in calcul la salariu.
Si iata cum, pentru acelasi profesor exista doua valori ale unei ore predate…O valoare rezultata din salariul de baza si o alta, mult mai mica, rezultata din plata cu ora…
E bine ca facem propuneri legislative legate de imn si de steaguri dar este trist ca micsoram prin orice mijloace veniturile profesorilor...
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu