duminică, 18 septembrie 2011

Salariul profesorilor romani este cel mai mic din Europa....


In Romania, cei mai multi profesori debutanti castiga 600 de lei. Jumatate dintre ei fac naveta, pe care mai dau 350-400 de lei. Ceea ce inseamna ca unii ar trebui sa supravietuiasca cu 200 de lei pe luna.

Dascalii tineri sunt cu atat mai frustrati cu cat in toate tarile uniunii breasla lor castiga de pana la zece ori mai mult. Fara sa ne mai uitam la Germania unde salariul este de 3.000 de euro, sau la Luxemburg unde ajunge 4.700 de euro.

Situatia e cu atat mai dramatica, cu cat cei mai multi profesori din Romania sunt in varsta si se gandesc la pensie.

Dar, iata salariile profesorilor debutanti din Europa:

ROMANIA - 233 EURO / LUNA

UNGARIA - 716 EURO / LUNA

FRANTA - 1.624 EURO / LUNA

GRECIA - 1.663 EURO / LUNA

ITALIA - 1.854 EURO / LUNA

MAREA BRITANIE - 1.915 EURO / LUNA

AUSTRIA - 1.928 EURO / LUNA

SPANIA - 2.721 EURO / LUNA

GERMANIA - 3.040 EURO / LUNA

Surprinde salariul profesorilor din Grecia, o tara care parea ca are mai multe probleme decat Romania. Un lucru este cat se poate de clar...Atata timp cat nu exista salarii decente chiar nu se poate face o educatie normala in Romania.Degeaba "se agita" ministerul cu testari initiale, cu camere video la examene si cu intonarea imnului national inainte de prima ora de curs daca salariile din educatie sunt cele care sunt acum.Incepand cu anul 2009 salariile profesorilor au tot scazut.S-au "inventat" fel si fel de legi unice de salarizare, s-au taiat sporurile si tichetele cadou, s-a renuntat la cumul si la sporurile oferite de acesta.S-a redus plata dirigentiei, s-au anulat sau s-au redus biletele de sindicat si au disparut banii de carti pentru profesori.Intr-un timp foarte scurt tot ce s-a obtinut in aproape 20 de ani a disparut.Scolile nu mai au bani de achizitii iar daca cineva iese la pensie postul se blocheaza si nu mai vine nimeni in loc.S-a dat o lege a educatie care insa nu se aplica pentru ca cei de la minister intarzie metodologiile de aplicare pentru a nu pierde ei anumite avantaje.Sindicatele aproape ca au disparut si din cauza faptului ca erau prea multe dar si pentru ca in loc sa se ocupe de nevoile oamenilor se ocupau de "rafuieli" personale.

Si, cu toate acestea se doreste un invatamant de calitate.Este oare posibil acest lucru?

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu