Conform Legii Educatiei:
ART. 8
Pentru finantarea educatiei nationale se alocã anual din bugetul de stat si din bugetele autoritãtilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitãtile si institutiile de învãtãmânt pot obtine si utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare stiintificã se alocã anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv.
ART. 361
(1) Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1):
g) prevederile art. 8 intrã în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2012.
Asadar, oricine intelege ca, in mod legal, incepand de la 1 ianuarie 2012, educatia trebuia sa primeasca 6% din PIB.Ne amintim cu totii ca atunci cand a fost elaborata Legea Educatiei aceasta a fost prezentata ca o “mare reusita”, doar ca acest lucru nu a avut loc decat la nivel propagandistic.
O dovada in acest sens este si Legea Nr.283 din 14.12.2011 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2010 pentru completarea art. 11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, act emis de catre Parlamentul Romaniei si publicat in MONITORUL OFICIAL NR. 887 din 14 decembrie 2011.
Articolul 22 din acest act prevede ca:
Termenul prevăzut la art. 361 alin. (3) lit. g) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2013.
In concluzie, alocarea a 6 % din PIB pentru educatie se amana pana la 1 ianuarie 2013.Intrebarea care se pune este de ce a trebuit ca initial sa se treaca in LEN data de 1 ian 2012 pentru ca apoi aceasta alocare sa se amane cu inca un an de zile? Raman la parerea ca cei de la putere aplica Legea Educatiei dupa bunul lor plac, respectiv atunci cand le convine aplica legea cea noua iar atunci cand nu le convine o aplica ori pe cea veche ori o lege “inventata” rapid in folosul lor.
Din relatarile din presa, pentru anul viitor a fost alocat 2% din PIB pentru educatie, probabil ca suma cea mai mica care a fost acordata vreodata acestui sector.Este un semn ca guvernantii nu au iubit scoala, este o certitudine ca afirmatia presedintelui Basescu…" Şi acum, când văd un profesor, cred că o să-mi pună un 4, hăhă!" este acoperita de adevar…
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu