Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, a spus că se poate vorbi de un număr îngrijorător de absenţe.
"În primele două luni ale anului şcolar 2011-2012 a fost înregistrat un număr însemnat de absenţe, în special în clasele a XI-a şi a XII-a. Este vorba despre 1.408167 de absenţe în lunile septembrie şi octombrie, dintre care 537.185 au fost motivate", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu.
În luna septembrie au fost înregistrate 379.167 de absenţe, dintre care 121.185 motivate. Cele mai multe au fost în liceu, respectiv 251.000, dintre acestea 80.000 fiind în învăţământul de zi. La învăţământul seral şi fără frecvenţă au fost 206.111 absenţe, dintre care 3.801 motivate.
În luna octombrie au fost înregistrate 1.029.000 de absenţe, dintre care 416.000 motivate. În învăţământul liceal de zi au fost 698.650 de absenţe, dintre care 294.000 motivate. De asemenea, în învăţământul seral şi fără frecvenţă au fost 71.672 absenţe, doar 13.782 motivate.
Potrivit regulamentului şcolar, la 20 de absenţe elevii pot primi preaviz de exmatriculare. De asemenea, numărul mare de absenţe poate fi sancţionat şi prin scăderea notei la purtare.
Si, daca mergem mai departe cu regulamentul scolar, in invatamantul obligatoriu la peste 40 de absente nemotivate un elev poate fi exmatriculat.
Ca o concluzie, numarul absentelor este cu adevarat mare, mai ales la clasele a 9-a si a 10-a, acolo unde un elev nu poate fi exmatriculat.Probabil ca aici trebuie schimbat ceva pentru ca multi elevi care ajung la liceu incep sa lipseasca de la scoala.Pe undeva este explicabil lucrul acesta daca tinem cont de faptul ca, in general, liceul este mai departe de domiciliu fata de scoala generala.Si ar mai fi ceva de spus aici.In general, la liceu in clasa a 9-a, elevii invata dupa amiaza.Si cum tentatiile de a lipsi de la scoala sunt mai mari dupa amiaza ne trezim de multe ori ca multi dintre elevi nu mai ajung la ore.
Ce este de facut in aceasta situatie? Eu cred ca prima solutie este relatia permanenta cu parintii.Am observat ca acolo unde intre parinti si diriginte exista o comunicare permanenta, rezultatele scolare sunt bune.Cum ar fi daca atunci cand un elev lipseste de la ore parintele sa primeasca un telefon de la scoala prin care sa fie anuntat de aceste absente?
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti
Da, prea multe! Din pacate, unii parinti refuza sa colaboreze cu profesorii diriginti.
RăspundețiȘtergere