Imediat ce Ministerul Educaţiei a anunţat că începând din anul următor se introduce clasa pregătitoare sau clasa zero, părinţii au început să se pregătească pentru înscriere.
Majoritatea s-au lovit însă de lipsa informaţiilor: nu se ştie unde se organizează aceste clase, cine predă, ce se învaţă, etc. Deocamdată, există doar întrebări: grădiniţele şi şcolile aşteaptă informaţii de la inspectoratele şcolare, acestea, la rândul lor, aşteaptă răspunsuri de la Ministerul Educaţiei.
Reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei spun că nu se pune problema amânării acestui demers şi că în acest moment se lucrează la metodologia de organizare. "Aceasta va fi finalizată în curând şi va răspunde la toate întrebările", este mesajul unui reprezentant al instituţiei.
Până atunci, şcolilor şi grădiniţelor li s-a dat comanda "pe loc repaus": nu se mai fac înscrieri pentru clasele pregătitoare, nu se transmite nicio informaţie concretă părinţilor.
Conform datelor iniţiale primite de inspectoratele şcolare la începutul anului şcolar de la Ministerul Educaţiei, aceste clase pregătitoare ar urma să se organizeze fie în grădiniţe, fie în şcoli, în funcţie de spaţiul de care dispun aceste instituţii. Cadrele didactice vor avea dublă specializare şi se va crea o programă specială.
O certitidine este că, în ianuarie 2012, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti va deschide o linie verde pentru ca părinţii să se poată lămuri unde şi când să îşi înscrie copiii.
Conform legii Educaţiei, în clasa pregătitoare sunt înscrişi copiii care au împlinit vârsta de şase ani până la data începerii anului şcolar 2012-2013. La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de şase ani până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.
Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare o analiză a situaţiei din teritoriu. Concret, li s-a cerut numărul de copii care ar urma să fie încadraţi în clasa pregătitoare, spaţiile disponibile pentru organizarea acestora şi numărul cadrelor didactice cu dublă specializare care ar putea prelua aceste clase.
Sunt tare curios cum se va rezolva aceasta problema.Daca cei de la minister mizeaza pe faptul ca aceasta clasa zero se poate organiza in scoli probabil ca o fac in necunostinta de cauza pentru ca spatiile din scolile generale sunt si asa insuficiente.Asa cum spuneam si alta data nu este usor de aplicat Legea Educatiei daca acest lucru nu se doreste.Va mai amintiti cu cata mandrie ne prezentau PDL-istii aceasta lege atunci cand au eleborat-o? Ati mai auzit pe cineva in ultima vreme sa se mai laude cu ea?
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu