O profesoară de istorie de la o şcoală din municipiul Constanţa a fost agresată în clasă, în timpul unei ore, de părinţii unei eleve care erau nemulţumiţi de o notă, la unitatea de învăţământ fiind chemaţi poliţiştii, dar şi o ambulanţă, după ce cadrului didactic i s-a făcut rău.
Incidentul a avut loc la Şcoala "B.P.Haşdeu" din municipiul Constanţa, în timp ce profesoara de istorie se afla la cursurile unei clase a VI-a, la care erau prezenţi 27 de elevi.
Părinţii unei eleve care erau nemulţumiţi de modul în care fata lor fusese notată au mers la şcoală, fiind invitaţi chiar de către profesoara respectivă, după ce aceştia sesizaseră conducerea unităţii de învăţământ referitor la modul de apreciere a pregătirii şcolare a fetei lor.
Conducerea şcolii a chemat Poliţia şi a solicitat şi o ambulanţă după ce profesoarei i s-a făcut rău, însă nu a fost necesară transportarea ei la spital.
Poliţiştii care au mers la faţa locului au aplanat scandalul, iar tatăl elevei a fost amendat. De asemenea, profesoara agresată a depus o plângere la Poliţie.
"În acest caz desfăşurăm şi activităţi de cercetare penală în temeiul plângerii formulate de cadrul didactic, pentru infracţiunea de ameninţare, iar la finalizarea cercetărilor dosarul va fi înaintat Parchetului cu propunerea corespunzătoare", a precizat şeful Poliţiei Municipiului Constanţa, comisarul Emilian Pârvu.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa a precizat că situaţia este analizată de către Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, care va lua o decizie în funcţie de regulamentele şcolare.
In mod normal, conform Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar:
Art.97. (1) Elevii din învăţământul de stat şi particular se bucură de toate drepturile constituţionale. Elevii dindin învăţământul de stat şi particular acreditat se bucură de egalitate în toate drepturile conferite de calitatea de elev.
(2) Nici o activitate organizată în unitatea de învăţământ nu poate leza demnitatea sau personalitatea elevilor.
(3) Elevul sau, după caz, reprezentantul său legal, are dreptul de a contesta modalităţile şi rezultatele evaluării. Contestaţia se adresează cadrului didactic respectiv, care are obligaţia de a motiva/justifica modalitatea de evaluare şi rezultatele acesteia. În situaţia în care argumentele nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul/reprezentantul său legal se pot adresa directorului unităţii şcolare, care, pentru soluţionarea contestaţiei, va desemna profesori de specialitate, care nu predau la clasa respectivă.
Asadar, parintii respectivi trebuiau sa se adreseze in scris conducerii unitatii de invatamant si, in termenul prevazut de lege ar fi primit un raspuns scris.Ceea ce s-a intamplat la scoala respectiva incalca orice norma de civilizatie si ar fi bine ca politia sa ia masurile care se impun.
Nu trebuie uitat faptul ca, in conformitate cu ART. 272 din Legea Educatiei:
(1) Cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfãsurãrii activitãtii didactice de nicio autoritate scolarã sau publicã.
Ca o concluzie…Tare imi este teama de faptul ca profesoara respectiva va ramane cu trauma cauzata de acest incident si ca nu se va lua nici o masura impotriva parintilor care au declansat aceste fapte.
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu