Este vorba de procesele intentate de sindicate în numele dascălilor, în care se cer drepturile salariale prevăzute de Legea Nr. 221 din 2008. Această lege prevedea majorarea salariilor profesorilor cu aproximativ 33%.
La solicitarea Ministerului Educaţiei, zeci de unităţi şcolare din Timiş au primit, la începutul săptămânii, un model de cerere către instanţele de judecată, în care să solicite amânarea judecării proceselor pe care le au în desfăşurare, îndeosebi pe Legea 221, cu creşterile salariale. Hârtiile, primite de la Ministerul Educaţiei, au fost trimise în teritoriu de catre inspectoratele scolare.
Liderul celui mai mare sindicat din învăţământul preuniversitar timişean, Virgil Popescu susţine că mii de dascăli din judeţ îşi vor pierde drepturile elementare, în urma acestei mişcări de comando a Ministerului Educaţiei. „Mii de dascăli din Timiş sunt afectaţi de această decizie absurdă. Ministerul încearcă să amâne plata salariilor conform unor hotărâri judecătoreşti şi să le tergiverseze pe altele. Ministerul face orice numai ca să nu plătească banii, iar oamenii să nu beneficieze de drepturile stabilite legal de instanţele de judecată”, a spus liderul Sindicatului „Spiru Haret” Timiş. Virgil Popescu susţine că aceste cereri de amânare către tribunal nu ar trebui trimise. El mai spune că aceste amânări ar prelungi procesele cu cel puţin un an de zile.
Doar ca, dupa ce la inceputul acestei saptamani aceasta solicitare de amanare a proceselor a ajuns in Timis, astazi ea a ajuns si la Bucuresti.Si probabil in toata tara...Acest lucru se face pe baza adresei MECTS nr.272DGJC/12.02.2011 si are si un model anexat pentru a fi completat.
Sa recapitulam...Ministerul Educatiei cere prin inspectoratele scolare ca directorii de scoli sa formuleze o cerere de amanare a acestor procese.Doar ca cei care au dat in judecata Guvernul nu sunt directorii de scoli ci profesorii.Iar la aceste procese profesorii au fost reprezentati de catre juristii sindicatelor si nu de catre directorii de scoli.
Din cate stiu eu un proces reprezinta o acțiune în justiție făcută pentru soluționarea unui diferend între două părți care sunt în litigiu sau pentru constatarea și sancționarea incălcării legilor statului.Doar ca eu nu am auzit pana acum ca una dintre partile din proces, respectiv Ministerul Educatiei, sa aiba dreptul sa oblige cealalta parte sa ceara amanarea procesului.Prin aceasta adresa absurda se obliga directorul de scoala, cel care este reprezentantul inspectoratului scolar, sa solicite amanarea unui proces in care poate ca acest director nu are absolut nici un rol.Cu siguranta ca fara semnatura profesorilor implicati in acest proces, hartia semnata de catre director nu are absolut nici o valoare in fata instantelor de judecata. Din cate stiu eu,art.21 din Constitutie prevede ca:
(1) Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime.
(2) Nici o lege nu poate îngradi exercitarea acestui drept.
Si cred ca prin acest articol 21(2) din Constitutie am spus suficient...
Si mai cred ceva...Ca indiferent de vremurile pe care le traim acum, Romania va avea puterea sa redevina o tara in care democratia este respectata.O tara in care cei care se folosesc de functiile pe care le ocupa pentru a face abuzuri vor raspunde, ca orice simplu cetatean, in fata legii...
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Si in Neamt s-a trimis adresa ...
RăspundețiȘtergereCu siguranta ca in toata tara s-a trimis adresa
RăspundețiȘtergere