joi, 31 martie 2011

Guvernul cauta solutii pentru profesorii grevisti...

Guvernul ar urma sa se intalneasca joi seara in sedinta speciala, pentru a lua o hotarare in privinta remunerarii profesorilor din Suceava si Botosani, care nu si-au primit salariile pe februarie, si care se afla in greva.
"La acest moment este programata o sedinta de guvern, pentru a se discuta situatia profesorilor", au spus sursele pentru Mediafax.
Potrivit acestora, Guvernul ar urma sa analizeze si situatia sistemului de sanatate.
Profesorii din zeci de scoli din judetele Suceava si Botosani sunt in cea de a treia saptamana de greva generala si au protestat in fata Ministerului Educatiei, din cauza ca nu si-au primit salariile pe luna februarie.
Sute de profesori au protestat si miercuri in fata Palatului Administrativ din Suceava, nemultumiti ca nu a fost solutionata problema salarizarii si sustinand continuarea grevei generale, in timp ce presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut comandament judetean care sa rezolve problema.
In judetul Botosani, protestul cadrelor didactice a fost continuat miercuri in patru unitati de invatamant, in conditiile in care cadrele didactice au anuntat ca vor incheia greva abia dupa ce vor primi salariile.
Asadar, dupa atatea zile de proteste, guvernul s-a hotarat sa ia masuri in privinta profesorilor grevisti.Doar ca, in situatia celor de la Suceava si Botosani sunt toti profesorii din Romania.Pentru ca instantele de judecata ne-au dat tuturor dreptate si va trebui ca, mai devreme sau mai tarziu, sa ne primim aceste drepturi salariale.
Ramane de vazut care va fi solutia guvernului in aceasta problema doar ca este aberant faptul ca acelasi profesor din Romania sa fie platit diferit intr-un judet fata de un alt judet.
Cat despre sanatate, acolo problemele sunt si mai grave...Dar despre ce se intampla in sanatate vom vedea in zilele urmatoare...De maine guvernul a decis sa comaseze spitalele...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

miercuri, 30 martie 2011

Votul prin corespondenta dorit de PDL nu a trecut de Comisia Juridica din Senat...

Senatorii juriști au respins ieri proiectul de lege al PDL privind introducerea votului prin corespondență pentru românii din străinătate, opoziția acuzând puterea că vrea să fure alegerile.
”Actuala putere, în disperarea că va pierde alegerile în ţară, vrea să creeze un mecanism prin care să fure alegerile în străinătate, că a văzut că a mers la alegerea preşedintelui. Dacă la Paris au putut vota în 12 secunde, de ce nu ar vota în două secunde la New York?”, a susținut senatorul PNL Ioan Ghișe.
De asemenea, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a susținut că înmânarea, potrivit legii, a două buletine de vot cetăţenilor români aflaţi în străinătate lasă deschisă posibilitatea votului dublu, unul prin corespondenţă, întrucât verificarea listelor de vot se face tardiv.
Inițiativa, care a primit doar votul PDL-iștilor Iulian Urban și Mircea Andrei, prevede ca românii din străinătate înscriși în listele electorale și care și-au manifestat dorința de vota prin corespondență vor primi primi un plic cu buletinul de vot, atestatul pentru exercitarea prin corepondenţă a dreptului de vot şi un autocolant cu menţiunea „votat”, care va fi aplicat pe buletinul de vot.
Alegătorul va mai primi un plic interior în care va fi introdus buletinul de vot, un autocolant care va fi aplicat pe acest plic şi un plic exterior pentru returnarea corespondenţei la misiunea diplomatică.
Asadar, votul prin corespondenta nu a trecut de comisie...Sunt curios cum vor "forta" cei de la PDL promovarea acestei legi.O lege care pentru ei inseamna "a fi sau a nu fi" in viitorul Parlament al Romaniei...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

marți, 29 martie 2011

Profesorii suceveni au ramas cu salariile diminuate...

Decizia a fost luata ieri, dupa ce o adresa de la Primarie si Ministerul Finantelor le cere scolilor sa calculeze salariile dupa OUG 41, ceea ce inseamna lefuri cu circa 30% mai mici, pentru ca astfel nu s-ar lua in calcul hotararile judecatoresti pe care le au profesori.
Profesorii suceveni au revenit in mare parte la ore ieri, crezand ca isi vor primi salariile, asa cum le-a fost promis la finalul saptamanii trecute, de catre presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur. Chiar daca orele s-au desfasurat normal ieri in unitatile scolare in care s-a sistat greva, de astazi actiunile de protest vor fi reluate.
Asadar, pentru autoritati, protestele indreptatite ale profesorilor au fost in zadar.Ma intreb in ce alta tara din lume nu se respecta o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.As vrea sa fac un pariu...Eu cred ca toate aceste drepturi se vor acorda retroactiv la inceputul anului viitor...Este un an electoral si cei de
la PDL vor schimba galetile portocalii cu aplicarea hotararilor judecatoresti.Sunt insa curios cati dintre profesori vor "musca din momeala" si vor vota din nou cu PDL-ul...


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

luni, 28 martie 2011

Wikileaks...Mult zgomot pentru nimic...

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, comentând telegramele atribuite ambasadei SUA şi care ar fi fost obţinute de Wikileaks, că, deocamdată, pe ceea ce a apărut, se face "un tapaj exagerat" şi că lucrurile prezentate se ştiau, potrivit Mediafax.

"Ce am aflat? Că sunt oameni care au interese politice? Că sunt pesedişti care au o părere proastă despre alţi pesedişti? Că Băsescu controlează serviciile secrete, cum spun americanii clar într-un raport? Lucrurile astea le ştiam şi eu cred că se face, deocamdată, pe ceea ce a apărut, un tapaj exagerat. Oricum, nu schimbă cu nimic. Marile probleme ale României azi nu sunt să vedem ce părere au americanii sau cum erau intoxicaţi americanii în 2007", a spus Antonescu.

Întrebat ce părere are despre referirile la faptul că Mircea Geoană s-ar fi întâlnit cu Traian Băsescu sau despre dosarele lui Adrian Năstase, Antonescu a răspuns: "Şi aici ce avem nou? Avea cineva, băsist sau antibăsist, avea cineva îndoiala că domnul preşedinte dirijează, hotărăşte când se deschid dosare, când se închid dosare? Eu, unul, nu aveam niciun fel de îndoială. Dacă vreţi, avem un element nou în sensul că e o dovadă - până acum se cereau dovezi - dar spectaculos nu e".
Asadar, vestitele documente Wikileaks au aparut si la noi...Fara a aduce noutati spectaculoase.Citind stirile respective imi dadea senzatia ca rasfoiesc cotidianul Cancan.Sincer sa fiu ma asteptam la cu totul altceva...Multe dintre aceste documente sunt preluate din presa sau de pe bloguri.
Asa cum am spus si in titlu...Wikileaks...Mult zgomot pentru nimic...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

sâmbătă, 26 martie 2011

Romanii din strainatate ar putea vota doar daca platesc un impozit in tara...

Crin Antonescu a declarat ca ar vrea ca românii din străinătate să poata vota doar dacă plătesc un impozit în ţară.
"Deci poate ne gândim la un sistem în care, pentru cei care nu trăiesc pe teritoriul României, condiţionăm dreptul la vot de plata a cel puţin unui impozit în ţară, că e teren, că e casă, că e alt tip de venit impozitat. Modele există. (...) Nu e opinia mea finală. Imi dau seama că e un subiect controversat şi că ideea ar putea naşte polemici. Dar cred că o dezbatere, atât asupra principiului, cât şi asupra metodei, merită făcută", a susţinut preşedintele PNL Crin Antonescu, într-un interviu acordat gazetaromaneasca.com din Italia.
Şeful liberalilor spune că propunerea sa are la bază principiul reprezetării.
"Plec de la exemplul lui 2009, când alegerea lui Băsescu a fost decisă cu voturile celor din străinătate, dar consecinţele nu le suportă aceştia, ci românii din ţară. Ceea ce nu mi se pare corect", a spus Antonescu.
El a precizat că, dacă "în timpul revoluţiei americane, cei din colonii spuneau "no taxation without representation"", el ar spune acum "no representation without taxation".
Aceasta este declaratia liderului liberal, o declaratie care ne duce cu gandul la faptul ca alegerile prezidentiale trecute au fost "hotarate" de catre diaspora.
Adevarul este ca este cel putin frustrant ca cineva care nu vine in Romania decat in vacanta sa fie cel care decide viitorul acestei tari.Eu consider ca este mai corect ca cineva care traieste "in tara" si efectiv "duce greul aici" sa fie cel care decide care va fi viitorul tarii sale.Nu trebuie uitat faptul ca noi, cei din tara, suntem cei care platim impozite de toate felurile si ca, datorita noua, statul beneficiaza de fonduri pentru cheltuieli.Daca Emil Boc a dorit sa isi faca o sala de sport in satul natal, finantarea a venit din impozitele celor care muncesc in tara...Daca Elena Udrea si sotul ei castiga licitatie dupa licitatie pentru a asfalta strazile din tara, trebuie stiut faptul ca banii pentru aceste lucrari vin din impozitarea celor aflati in tara.As vrea sa fiu bine inteles...Nu am absolut nimic contra celor care muncesc in strainatate.Doar ca impozitul lor merge in visteria guvernului din tarile in care acestia muncesc.Si ar mai fi ceva de spus aici...Organizarea alegerilor din strainatate este foarte dificila si foarte greu controlabila...Din punctul meu de vedere este mult mai usor "sa furi" la o urna aflata in strainatate decat intr-un sat izolat din Romania...Doar ca, eu cred ca cei de la PDL tocmai pe aceste voturi din strainatate mizeaza la alegerile viitoare...


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

vineri, 25 martie 2011

Greva profesorilor suceveni continua...

Peste 200 de profesori au protestat ieri in fata Prefecturii Suceava hotarand continuarea grevei. Luni, doua autocare cu profesori se vor deplasa la Bucuresti unde vor continua protestele si negocierile. Profesorii sunrt nemultumiti de atitudinea liderilor de sindicat si au cerut demisia acestora.
In ciuda faptului ca dascalilor li s-a cerut anularea actiunii de protest de catre liderii de sindicat acestia au venit inarmati cu benere, fluiere si portavoce, exprimandu-si indignarea fata de neachitarea salariilor aferente lunii februarie.
Pe toata durata manifestarilor, profesorii au fost sustinuti de catre secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant - FSLI, Liviu Pop care a invinuit exclusiv Ministerul Educatiei condus de Daniel Funeriu pentru intreaga situatie creata in judet, ministrul refuzand comunicarea pe marginea acestui subiect. "Ministerul a observat abia duminica seara ca la Suceava intr-adevar exista o problema legata de salariile profesorilor si de atunci se cauta orice solutie de strangulare a legii 221, cea care a prevazut marirea salariilor profesorilor cu 33%" a declarat Liviu Pop.
O delegatie formata din 5 profesori a discutat in particular cu prefectul Sucevei, Sorin Popescu acesta prezentandu-le dascalilor toate demersurile ce au fost intreprinse pana in prezent de dumnealui in vederea remedierii acestei neplacute situatii. Prefectura Suceava a inaintat o serie de documente atat Ministerului de Finante cat si Ministerului Educatiei prin care se cerea identificarea unei solutii pentru a se acoperi deficitul financiar al fondurilor salariale din invatamant.
Profesorii prezenti au fost sustinuti si de parintii elevilor, acestia urmand sa se intalneasca, sambata, in jurul orei 10, la Scoala Generala Nr. 3 pentru a depune un memoriu prin care sa se stabileasca cine isi asuma responsabilitatea pentru orele pierdute de elevi.
Se stie faptul ca profesorii din zeci de unitati scolare din judetul Suceava sunt in greva generala de saptamana trecuta din cauza ca profesorii nu si-au primit salariile aferente lunii februarie.
Surprinde atitudinea liderilor de sindicat, cei care, pentru o problema de o asemenea gravitate trebuiau sa aiba o cu totul alta reactie.
Imi amintesc acum de greva celor de la Buzau din anii trecuti…Greva aceea, a fost spontana si a durat aproape o luna de zile…Pana cand liderii de sindicat au venit de la Bucuresti si au hotarat ca este mai bine sa o opreasca…Fara ca profesorii respectivi sa obtina ceva…Aviz profesorilor suceveni…


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

joi, 24 martie 2011

Senatul a decis ca TVA-ul pentru alimentele de baza sa fie de 5 %...

Miercuri, Senatul au decis ca taxa pe valoarea adaugata in cazul alimentelor de baza (paine, carne proaspata, lapte de consum, ulei vegetal, zahar si produse expandate din cereale) sa ramana la 5%, asa cum fusese decis in luna octombrie a anului trecut, refuzand sa faca modificarile cerute de presedintele Traian Basescu in momentul cand a trimis legea spre reexaminare.
Astfel, 53 de senatori au votat "pentru", 46 "impotriva", iar unul s-a abtinut.
In cazul in care va trece si de Camera Deputatilor, presedintele Basescu va fi obligat sa promulge legea.
In octombrie 2010, cand a trimis-o la reexaminare, seful statului a argumentat ca starea bugetului nu permite o asemenea scadere, mai ales in conditiile majorarii TVA de la 19 la 24 la suta.
In acelasi timp cu aprobarea unei TVA de 5% pe alimentele de baza, senatorii au fost de acord si cu neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, aceste doua legi fiind votate "la pachet" si anul trecut.
Senatul a adoptat raportul Comisiei de buget de respingere a cererii de reexaminare formulate de presedintele tarii cu 54 de voturi "pentru" si 49 de voturi "impotriva".
Asadar, Senatul nu a fost de acord cu reexaminarea acestei legi.
Doar ca este greu de crezut ca si Camera Deputatilor va proceda precum au procedat senatorii.De ce?
Se stie faptul ca in Senat raportul dintre putere si opozitie este foarte echilibrat si, din aceasta cauza, a fost posibila aceasta masura.La Camera cei de la putere sunt majoritari si voteaza tot ce le cere presedintele si primul ministru.
De fapt, se poate spune ca acum in Romania sunt doua parlamente diferite...Senatul, care usor, usor inclina spre opozitie si Camera care este favorabila puterii...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

miercuri, 23 martie 2011

Germania va recunoaste diplomele straine...

Noua lege are ca obiectiv atragerea forţei de muncă specializate şi deschiderea accesului la piaţa muncii pentru aproximativ 300.000 de imigranţi care au absolvit instituţii de învăţământ superior şi care se află deja în ţară. Cabinetul urmează să aprobe legea miercuri, după ce va fi votată de parlament, potrivit agerpres.ro.
Camera germană de Industrie şi Comerţ estimează că Germania are nevoie de 400.000 de ingineri, muncitori calificaţi şi meşteşugari. În domeniul medical, este nevoie de 12. 000 de doctori şi 3. 000 de medici generalişti.
Din aprobarea acestei legi rezulta cat se poate de clar faptul ca Germania a iesit din criza si ca are nevoie de forta de munca a carei calificare sa fie recunoscuta.
Ca de obicei, dintr-o asemenea poveste, cele care pierd sunt tarile cu o economie slab dezvoltata.Cu siguranta ca multi dintre romanii cu diploma vor cauta sa profite de aceasta lege si vor parasi Romania.Iar vina pentru acest lucru o poarta in primul rand actualul guvern...Imi amintesc ca atunci cand guverna PNL-ul se spunea ca "economia duduie"...Alte vremuri...alt prim-ministru...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

marți, 22 martie 2011

Legea Educatiei si studiile de doctorat…

Legea educatiei va duce la scaderea drastica a numarului doctoranzilor si la pierderea brusca a conducatorilor de doctorat cu cea mai mare experienta didactica si de cercetare, care vor fi pensionati la 65 de ani, arata o analiza a Institutului de Studii Doctorale al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.
“Legea educatiei impiedica universitatile din Romania sa aplice recomandarile europene in dezvoltarea studiilor universitare de doctorat, impunandu-le un cadru obligatoriu rigid, in care rolul decidentilor principali este atribuit Guvernului si Ministerului Educatiei”, arata analiza, citata de Mediafax. Legea va duce si la excluderea institutiilor organizatoare de studii universitare de doctorat din procesul acordarii calitatii de conducator de doctorat, mai arata documentul.
Reprezentantii UBB au precizat ca noile masuri colective din domeniul doctoratului – desfiintarea doctoratului la forma fara frecventa, pensionarea obligatorie a conducatorilor de doctorat la 65 de ani, incetarea activitatii de conducere a doctoratelor la 70 de ani, limitarea numarului de doctoranzi la opt – care nu tin seama de situatia concreta din institutiile de invatamant superior “sunt ingradiri care vor avea urmari negative imediate”.
Analiza releva ca, dupa aparitia Legii educatiei, nu va mai exista posibilitatea de a se efectua studii de doctorat la fara frecventa.
“Prin aceasta prevedere se impiedica accesul la studiile universitare de doctorat al tuturor acelor persoane incadrate in munca care nu doresc sa renunte la locul de munca pe perioada studiilor de doctorat, dar care sunt dornice sa-si aprofundeze pregatirea profesionala”, se precizeaza in analiza UBB.
“La inceputul anului universitar 2011/2012, toti cei 133 de conducatori de doctorat din UBB, care au implinit varsta de 65 de ani, vor fi pensionati in conformitate cu Legea educatiei. Pentru acesti profesori, care detin calificarea academica cea mai inalta, si care, timp de peste 40 de ani, si-au pus intreaga capacitate in slujba invatamantului superior din Romania, posibilitatea de a-si continua activitatea doar in regim de plata cu ora constituie, fara indoiala, o profunda umilire”, se mai arata in analiza UBB.
Asadar, incepand cu noul an universitar vor urma schimbari profunde legate de studiul doctoratului din Romania.
Eu unul nu sunt de acord cu art.166 din LEN:
Art. 166. - (1) Pot fi conducatori de doctorat persoanele care au obtinut dreptul de conducere de doctorat inaintea intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si persoanele care au obtinut atestatul de abilitare, avand cel putin functia de lector/sef de lucrari, respectiv de cercetator stiintific gradul III.
Eu cred ca un conducator de doctorat trebuie sa fie profesor universitar.Coborarea aceastei calitati pana la functia de lector nu poate fi in folosul invatamantului romanesc…

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

luni, 21 martie 2011

PDL-ul isi doreste ca profesorii sa nu poata face greva in timpul examenului de bacalaureat...

Plenul Senatului a adoptat un proiect de lege initiat de PD-L prin care cadrele didactice nu vor mai putea face greva in perioada Bacalaureatului si a evaluarii nationale din ultima clasa de gimnaziu.
Proiectul, initiat de grupul senatorilor PD-L, prevedea in prima sa forma ca greva profesorilor sa fie posibila numai cu conditia asigurarii a cel putin o treime din activitatea didactica, insa acesta a primit un raport de respingere din partea comisiei sesizate pe fond.
La solicitarea plenului, proiectul a fost reintors in comisie pentru un raport suplimentar. Senatorul PD-L Mihail Hardau, membru in comisia de invatamant, a propus un amendament prin care personalul didactic va putea declara greva cu conditia de a asigura desfasurarea continua a proceselor de evaluare nationala din ultima clasa de gimnaziu, respectiv a examenului de Bacalaureat.
Proiectul a fost adoptat de Senat cu 43 de voturi "pentru" si 37 "impotriva", in calitate de prima Camera sesizata. Senatorii PSD si PNL s-au opus adoptarii, motivand ca reprezentantii puterii incearca sa ingradeasca profesorilor dreptul la greva, nefiind un proiect pentru protejarea elevilor, asa cum s-a incercat sa fie justificat.
Senatorul PSD Toni Grebla a acuzat ca, desi pare inofensiv, proiectul alege "aleatoriu" doua momente din anul scolar si incurca situatia din invatamant.
"Este rolul partenerilor sociali de a mentine acel dialog in cadrul general al invatamantului romanesc, incat sa nu provoace grave conflicte care sa duca la greva generala in preajma unor evenimente importante in invatamant. Proiectul acesta poate sa limiteze drastic dreptul la greva al cadrelor didactice", a spus pesedistul.
Proiectul va merge la Camera Deputatilor, for decizional.
Asadar, PDL-ul mai adopta o masura anticonstitutionala.
In conformitate cu articolul 43 din Constitutia Romaniei, salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale.
Doar ca pentru cei de la PDL, Constitutia nu mai are nici o valoare de cand au inceput sa guverneze.Este adevarat ca exista anumite sectoare care obliga ca, pe perioada grevei sa se desfasoare cel putin o treime din activitate dar acest lucru nu poate sa fie valabil pentru educatie.Ce nu stiu cei de la PDL este insa faptul ca pentru a participa la aceste probe de bacalaureat sau de evaluari nationale, un profesor trebuie sa faca o cerere, cu cateva luni inainte, prin care sa solicite acest lucru.
Fara aceasta cerere, nici un profesor nu poate sa participe la aceste examene, aceasta activitate fiind retribuita separat.
Ca sa fiu mai bine inteles, un profesor care face aceasta cerere, sa spunem in luna martie, se obliga ca la examenele din vara sa fie prezent in salile de examene, fiind vorba de o hotarare unilaterala a cadrului didactic.
In concluzie, acest nou abuz al PDL-ului este unul „fortat” si nu face decat sa creeze si mai multe tensiuni in randul profesorilor.
Sa speram insa ca deputatii nu vor vota aceasta lege, fiind vorba de o incalcare extrem de grava a Constitutiei Romaniei…


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

duminică, 20 martie 2011

Comunicatul Partidului National Liberal in legatura cu situatia din Libia...

Într-un comunicat de presă, PNL solicită Preşedinţiei, Guvernului, Ministerului de Externe, precum şi Ministerului Apărării Naţionale să aibă o poziţie fermă care să reflecte solidaritatea faţă de populaţia civilă din Libia.
"Solicitam Presedintiei, Guvernului, Ministerului de Externe, precum si Ministerului Apararii Nationale sa aiba o pozitie oficiala ferma care sa reflecte gradul de solidaritate pe care tara noastra il declara fata de populatia civila din Libia. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ar trebui sa se intruneasca de urgenta pentru a adopta o pozitie in ceea ce priveste ostilitatile declansate in Libia", se arata in comunicatul PNL. Liberalii "saluta" adoptarea Rezolutiei 1973 privind Libia a Consiliului de Securitate al ONU si considera ca "interventia militara este perfect justificata, tinand cont de masacrul pe care fortele colonelului libian Muammar Gaddafi il produc in randul populatiei civile".


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

sâmbătă, 19 martie 2011

Profesorii suceveni sunt in greva pentru ca nu si-au primit salariile...

Profesorii suceveni sunt hotărâţi să continue greva şi săptămâna viitoare, iar unele instituţii aflate până acum în grevă de solidaritate au decis intrarea în grevă generală începând de luni. La începutul săptămânii viitoare, dascălii vor hotărî de comun acord dacă vor apela şi la alte măsuri de protest prin care să ceară prefectului să facă presiuni la Guvern pentru o rezolvare cât mai urgentă a problemei.
După trei zile de grevă generală, cadrele didactice de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” au hotărât continuarea grevei generale şi săptămâna viitoare, până la obţinerea drepturilor salariale aferente lunii februarie 2011.
„Suntem conştienţi că demersul nostru afectează procesul instructiv educativ. La solicitarea elevilor şi părinţilor vom desfăşura ore de pregătire pentru concursurile şcolare, examenul de bacalaureat şi testarea naţională la clasa a VIII-a, dar îi rugăm să fie solidari cu noi în acţiunea ce-o desfăşurăm”, a declarat Costică Costan, liderul de sindicat la CN „Ştefan cel Mare”.
Chiar dacă aparţin de Sindicatul „Bucovina” Rădăuţi, profesorii de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul” au declanşat grevă generală de joi şi sunt decişi să nu revină la activităţile didactice de luni. „Absurditatea legii actuale de salarizare este plata profesorilor după numărul de elevi. Nu s-au luat în calcul diferenţele de salariu pentru profesorii care au vechime şi grade didactice. În unele şcoli sunt mai mulţi debutanţi, iar în altele majoritatea profesorilor au grade didactice şi vechime în muncă, e anormal că s-au alocat aceleaşi fonduri”, ne-a spus Gica Peiu, lider de sindicat la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul”.
Deşi Sindicatul Judeţean „Spiru Haret” a solicitat joi, în regim de urgenţă, o întâlnire cu premierul Emil Boc şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, răspunsul întârzie să apară, iar membrii sindicatului nici nu mai speră la un răspuns. „Luni vom desfăşura o şedinţă a Biroului Judeţean şi cadrele didactice din cele 50 de unităţi de învăţământ afiliate sindicatului nostru vor continua să fie în grevă şi săptămâna viitoare, şi atunci vom decide dacă apelăm şi la alte forme de protest. Cel mai probabil vom mai organiza un miting în faţa Prefecturii, pentru a obliga autorităţile locale competente să facă presiuni la Bucureşti pentru rezolvarea problemei”, a declarat Dumitru Irimia, vicepreşedintele sindicatului „Spiru Haret”.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că a solicitat Ministerului Finanţelor o suplimentare cu 40 de miliarde de lei vechi a bugetului destinat plăţii salariilor din învăţămîntul preuniversitar. El a spus că a făcut acest demers în semn de solidaritate cu profesorii. Lungu a precizat că Primăria achită doar cheltuielile materiale la unităţile şcolare, nu şi salariile cadrelor didactice.

Iata ca foarte devreme Legea Educatiei incepe sa isi produca efectele nefavorabile.
Intrebarea care se pune este ce se va intampla cu salariile profesorilor atunci cand se va trece la finantarea per elev? Ce anomalii vor avea loc atunci si cine va raspunde pentru ele? De ce oare va trebui sa platim cu totii pentru incompetenta unor activisti PDL care s-au grabit sa puna in practica o lege care, in final, se va dovedi nefunctionala?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

vineri, 18 martie 2011

Sindicatele impiedicate sa dezbata Legea Educatiei...

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ semnalează opiniei publice, o situaţie extrem de gravă. În cadrul primei dezbateri organizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe marginea metodologiilor privind aplicarea Legii Educaţiei Naţionale, liderului FSLI Dolj, Constantin Rada, nu i s-a permis să vorbească. Dezbaterea a avut loc la Sala Filarmonicii Oltenia din Craiova, iar secretarul de stat Oana Badea nu i-a permis liderului de sindicat să îşi spună punctul de vedere privind tematica abordată. La această dezbatere au participat cadre didactice din judeţ.
F.S.L.I. dezaprobă atitudinea secretarului de stat Oana Badea şi atrage atenţia că un astfel de comportament încalcă dreptul la liberă exprimare, prevăzut de Constituţia României, la art. 30 (1)”Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.”
“În aceste condiţii, în care unui cadru didactic, lider de sindicat, nu i se permite la o dezbatere publică, într-o instituţie publică, să îşi exprime punctul de vedere, nu mai putem vorbi de România ca despre un stat de drept, ci despre un regim dictatorial. Probabil că este un alt demers făcut de M.E.T.C.S. prin care se doreşte distrugerea sindicatelor ”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I.
Aceasta este pozitia FSLI cu privire la acest incident.
Concluzia care se poate trage de aici este una singura...Atunci cand este vorba de o lege care priveste toti profesorii este cat se poate de normal sa se tina seama si de pozitia sindicatelor.Ceea ce s-a intamplat la Craiova este foarte grav din punct de vedere al libertatii de opinie.
Trebuie sa recunoastem si faptul ca cei de la PDL mizeaza pe neimplicarea civica a populatiei si de aceea "isi permit" aceste abuzuri...
Doar ca ei nu ar trebui sa uite faptul ca, nu peste multa vreme vor "cobora"
din nou printre oameni.Si vor trebui sa dea ochii cu cei pe care i-au "umilit" in toata aceasta perioada...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

joi, 17 martie 2011

Discursul lui Crin Antonescu si problema maghiara...

Ieri a fost dezbatuta in Parlament motiunea de cenzura a opozitiei pe Codul Muncii asumat de catre guvern.
Singurul discurs care a amuţit sala a fost cel al preşedintelui PNL Crin Antonescu, discurs presărat cu acuze grele la adresa lui Traian Băsescu şi Emil Boc. Făcând aluzie la discursul premierului, Antonescu i s-a adresat acestuia spunând că are dreptul să vorbească despre populism doar "cineva care nu a minţit cu atâta neruşinare în campania electorală", cineva care face parte dintr-un partid ai cărui clienţi nu se "îmbuibă din banul public" şi cineva care "într-o ţară de oameni trişti nu râde ca prostul". Emil Boc şi Traian Băsescu sunt prea veseli.
Râd prea mult în ultima vreme. Nu au nici un fel de compasiune pentru compatrioţii lor, care, după mintea domnului Botiş, nu se ridică să muncească, pentru că sunt toţi nişte beţivi, nişte leneşi!", a susţinut Antonescu.

El le-a amintit celor doi că "politica se face în numele oamenilor şi pentru oameni" şi că ar fi trebuit să existe un minim de dialog social măcar pe Codul muncii. "Noi, Opoziţia, i-am adus la aceeaşi masă, sindicate, patronate, ştim în numele cui vorbim. Dumneavosatră în nume cui veniţi aici, în numele patronilor, al angajaţilor, al efigiei spânzurate a lui Avram Iancu?", a întrebat Antonescu, acuzându-i pe pedelişti şi de faptul că nu vor să vorbească despre incidentul de la Miercurea-Ciuc "ca să nu-l supere pe noul lor stăpân, care nu e Traian Băsescu, şi Viktor Orban". Preşedintele PNL le-a mai aruncat pedeliştilor acuza că nu mai au decât o singură preocupare: să nu se mai arunce cineva de sus de faţă cu ei. "Acasă la ei pot să se arunce dacă sunt beţivi şi leneşi!", le-a aruncat Antonescu pedeliştilor, acuzându-i şi că or să tacă mâlc şi atunci când o să vină Viktor Orban "să ne spună cât să mai rămână din ţara asta, câte cetăţenii să avem, când să vorbim, când să tăcem". "Înjosiţi şi batjocoriţi această ţară cu zâmbetul pe buze şi sunteţi îngrozitor de caraghioşi", a încheiat Antonescu.
Si Crin Antonescu are dreptate in ce spune in acest discurs.Nu este normal ca intr-o tara precum Romania, de ziua maghiarilor sa fie "spanzurata" o papusa cu chipul lui Avram Iancu, iar autoritatile sa nu ia nici o masura.Nu este normal ca intr-o tara precum Romania, premierul ungar sa declare ca "Ardealul a fost luat de la noi de tarile si puterile care au avut un scop foarte bine definit, de a atata natiunile si de a desena niste granite la care ei sa fie in continuare puternici si dirijori".
Inteleg pana la un punct, "prietenia" dintre PDL si UDMR, dar nu pot sa fiu de acord cu faptul ca cei care conduc acum Romania nu iau nici un fel de atitudine in fata acestor declaratii...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

miercuri, 16 martie 2011

Cate dintre titularizarile suplinitorilor din 2011 respecta noua Lege a Educatiei?

Peste 3.200 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar au obţinut anul acesta titularizarea pe post, respectiv la nivelul unităţii de învăţământ în care lucrează, au anunţat, ieri reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
Solicitările pentru titularizarea pe post au fost adresate consiliilor de adminstraţie ale unităţilor de învăţământ de către 5.710 cadre didactice. Dintre acestea, au fost soluţionate favorabil 3.274 de cereri, cele mai multe din mediul urban.
Potrivit noii legi a educaţiei, cadrele didactice nu se mai pot titulariza în sistem, ci doar pe post, la nivelul unităţii de învăţământ.
Sa citim articolul 5 din Legea Eduactiei:
Art.5
(1) In domeniul educatiei si al formarii profesionale prin sistemul national de invatamant, dispozitiile prezentei legi prevaleaza asupra oricaror prevederi din alte acte normative. In caz de conflict intre acestea se aplica dispozitiile prezentei legi.
(2) Orice modificare sau completare a prezentei legi intra in vigoare incepand cu prima zi a anului scolar, respectiv universitar urmator celui in care a fost adoptata prin lege.

Si tot in LEN, la art. 253 se prevede ca:
Art. 253
Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul national unic de titularizare in ultimii 3 ani, anteriori intrarii in vigoare a prezentei legi, care au obtinut cel putin nota 7 si au ocupat un post/o catedra devin titulari ai scolii respective daca:
a) se certifica viabilitatea postului/catedrei;
b) consiliul de administratie al scolii respective este de acord.

Ce intelegeti Dvs din acest articol de lege?

Eu unul inteleg ca pentru ca un suplinitor sa se poata titulariza, el trebuie ca in ultimii 3 ani sa fi participat in fiecare an la concursul de titularizare si sa fi obtinut de fiecare data note peste 7.
Oare toate cazurile de titularizare de mai sus respecta aceasta conditie?
Un al doilea aspect este legat de acordul consiliului de administratie al scolii respective.
In multe scoli, consiliul de administratie nu are structura prevazuta de noua lege a educatiei, si se incalca astfel art.5 din lege.
Din punct de vedere juridic nu este valabila nici o hotarare a consiliului de administratie acolo unde structura sa nu respecta Legea Educatiei nr.1/2011.
In final se pune o intrebare logica...Cate dintre titularizarile suplinitorilor din 2011 respecta noua Lege a Educatiei?


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

marți, 15 martie 2011

Pentru ca l-au favorizat pe Ionuţ Căşuneanu, 17 profesori bacauani sunt acuzati de fals intelectual...

O sesizare anonimă făcută în anul 2007 a stârnit o anchetă printre dascălii Colegiul Economic “Ion Ghica” din Bacău, acolo unde, în 2006, Ionuţ Căşuneanu (25 de ani), fiul lui Costel Căşuneanu, “Regele asfaltului”, absolvise clasa a XII-a. Ovidiu Relu Cojocaru, directorul de atunci al instituţiei, şi 16 profesori au fost audiaţi pentru că au falsificat foaia matricolă a lui Ionuţ Căşuneanu şi l-au promovat, deşi acesta nu a venit deloc la şcoală. Profesorii au omis să-i treacă absenţe şi i-au pus note atunci când juniorul lipsea din ţară. Cei 17 au fost trimişi în judecată, zilele trecute, pentru fals intelectual.
În 2006, Ionuţ se pregătea să termine cursurile unui liceu din Germania, dar a cerut Ministerului Educaţiei echivalarea studiilor şi înscrierea în semestrul al ll-lea la colegiul din Bacău.Singurul examen de diferenţă care l-a dat a fost la limba şi literatura română, ministerul stabilind atunci data examenului pe 7 aprilie 2006. Ionuţ Căşuneanu lipsea însă din ţară. A dat testul fără probleme peste patru zile şi l-a trecut cu notă mare. Tot atunci, colegii lui de clasă aflau cu stupoare că aveau un coleg nou, trecut în catalog pe o filă separată, care însă nu se prezentase vreodată la ore. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Ovidiu Relu Cojocaru, acuzat de instigare la fals, ar fi vinovat de toate acestea. În declaraţiile date la audieri, toţi profesorii învinuiţi au spus că, sub presiunea lui Cojocaru, au omis să-i treacă absenţe lui Căşuneanu în perioada februarie - aprilie 2006 şi i-au pus note în catalog, pentru că tatăl elevului finanţa colegiul, ba chiar asfaltase curtea liceului.
Primul termen al procesului în care sunt judecate cele 17 cadre didactice a avut loc ieri. „Au fost audiaţi inculpaţii şi se continuă cercetarea judecătorească. Următorul termen va fi la 18 aprilie, când vor fi audiaţi martorii din dosar", a declarat Laurenţiu Păduraru, preşedintele Judecătoriei Bacău. În cazul în care aceştia vor fi găsiţi vinovaţi, dascălii riscă o pedeapsă cuprinsă între şase luni şi cinci ani.
Acestea sunt faptele...Pentru o "bezadea", rasfatatul lui taticu', 17 profesori risca sa isi piarda postul.Cu siguranta ca vinovatul principla este directorul liceului, doar ca pana la a "condamna" 17 profesori este cale lunga
Se dovedeste inca odata faptul ca pentru "copiii de bani gata" regulile din societate nu functioneaza asa cum ar trebui sa o faca.
Intrebarea logica care se pune este de ce nu raspunde penal si micul Casuneanu pentru ce s-a intamplat la liceul din Bacau.Or fi profesorii vinovati de fals intelectual dar si familia Casuneanu isi are partea ei de vina in aceasta poveste...
Cel putin pentru instigare la fals intelectual...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

luni, 14 martie 2011

Miting sindical pe 16 martie...Vor participa 50000 de oameni?

Cele cinci confederaţii sindicale organizează în Capitală, în 16 martie, un miting la care estimează că vor participa 50.000 de persoane, sindicaliştii invitând la protest toţi cetăţenii nemulţumiţi de locul de muncă întrucât Codul Muncii asumat de Guvern îi va afecta pe toţi angajaţii.
Sindicalişti spun că dacă în urma mitingului din 16 martie nu vor fi rezolvate cererile lor vor face grevă generală pentru care strâng semnături până pe 14 martie.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat ca "cele 200.000 de locuri de muncă anunţate de guvern le vor viza pe cele ocupate pe salariul minim care deja există şi nimeni nu le ocupă".
Liderul BNS a precizat că în 17 martie, după miting, liderii celor cinci confederaţii vor stabili următorul pas. El a făcut apel la toţi lucrătorii din România nemulţumiţi de angajatorul lor să vină în Piaţa Constituţiei miercuri.
"Dacă anul trecut v-a fost frică să ieşiţi în stradă, acum nu mai aveţi nimic de pierdut", a spus Costin.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat: "Chemăm toţi cetăţenii nemulţumiţi în stradă pentru a nu deveni sclavi ai angajatorului fie că acesta este statul sau persoană privată. Actualul Cod al Muncii transformă lucrătorii în structuri dependente în totalitate de angajatori. Sperăm ca lumea să vină miercuri în stradă, să încerce să sensibilizeze parlamentarii care vor vota moţiunea".

Preşedintele CSDR, Iacob Baciu, a subliniat faptul că "vom avea numai zilieri, nu vom mai discuta despre profesii, ci despre muncitori. Statul român nu respectă Constituţia".

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, le-a atras atenţia tuturor cetăţenilor că trebuie să înţeleagă pericolul viitor.
"Dacă nu înţeleg pericolul pentru viitorul lor, românii ori nu pricep mesajul nostru ori nu există o cultură a protestului", a spus Petcu.

Acestea sunt declaratiile liderilor de sindicat.Doar ca, este posibil ca numarul celor prezenti la miting sa fie mult mai mic decat cel estimat de catre organizatori.
Si acest lucru, in ciuda faptului ca in mare, liderii de sindicat au dreptate atunci cand fac declaratiile de mai sus.De ce oamenii nu mai ies sa protesteze asa cum o faceau imediat dupa Revolutie?
Daca este sa gandim logic motive pentru proteste ar fi suficient de multe, guvernul Boc fiind de departe cel mai neperformat guvern de dupa anul 1989.
Doar ca, oamenii nu sunt nemultumiti doar de partidele aflate la guvernare ci si de liderii de sindicat.Sa nu uitam faptul ca, daca guvernele s-au mai schimbat in acesti 20 de ani, liderii de sindicat au ramas in general aceiasi.Marius Petcu, Dumitru Costin, Bogdan Hossu, sunt de prea mult timp in functiile acelea pentru a mai fi ascultati acum de cineva.Pentru ca, din multe puncte de vedere imaginea acestor lideri este uzata.Si ei au fost angrenati in scandaluri de coruptie si asupra lor a "planat" ideea ca au "pactizat" in multe randuri cu cei aflati la putere.Un lider de sindicat trebuie sa fie "un magnet" care sa atraga oamenii.Sa fie perceput de catre acestia ca "cel mai corect si cel mai cinstit"...Daca lucrurile nu decurg asa, sindicalistul simplu alege sa nu mai participe la actiunile sindicatului.
Dupa parerea mea, in momentul actual este o "ruptura" intre liderii de sindicat si membrii obisnuiti.Iar aceasta "ruptura" nu poate sa fie "lipita" decat de catre persoane noi in functiile de conducere.
Legat de protestul de miercuri...Poate ca ar fi bine ca aceasta miscare revendicativa sa nu se transforme intr-o simpla "iesire la iarba verde"...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

sâmbătă, 12 martie 2011

Cultul personalitatii lui Emil Boc...

Peste 50 de protestatari au boicotat astazi alegerile organizaţiei judeţene PDL Constanţa, unde s-a aflat, la Casa de Cultură a Sindicatelor, premierul Emil Boc şi secretarul general al PDL Vasile Blaga. Oamenii sunt nemulţumiţi de noul cod al muncii şi au scandat "Hoţii!", "Incompetenţă şi nesimţire guvernamentală!" şi "Lichele!".
Cam asta este imaginea premierului Boc si a partidului sau in intreaga tara.
Doar ca, in loc sa fie constienti de lucrul acesta, "aplaudacii" pro-guvernamentali au o alta parere...
Astfel, liderul UDMR Kelemen Hunor s-a referit marti,la premierul Emil Boc in termenii unui om "extraordinar de cinstit si extraordinar de corect".
Radu Berceanu :„Spun acum, în premieră, un lucru: deşi domnul Emil Boc este singurul prim-ministru care m-a dat afară din guvernul său, este cel mai bun prim-ministru pe care l-am avut".
Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu : "Avem singurul premier care, după doi ani de guvernare, nu este implicat în niciun scandal de corupţie şi totuşi s-a încercat să se arunce acest lucru pe partid".
Poate ca si dumneavoastra aceste declaratii va aduc aminte de mult hulitul "Partidul,Ceausescu,Romania" de dinainte de anul 1990.
Doar ca, probabil cel mai aproape de adevar este PDL-istul Cristian Preda, care a declarat la un moment dat: "Dacă as fi în locul lui Emil Boc, eram deja în căutarea unui alt job"...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

vineri, 11 martie 2011

Legea Educatiei promovata in scoli printr-o brosura...

Ministerul Educaţiei a început o campanie pentru promovarea Legii educaţiei, primul pas fiind distribuirea unei broşuri initulate "În educaţiei tu faci legea de nota 10 (zece)", care va fi trimisă inspectoratelor şcolare în perioada următoare, a anunţat joi, ministrul Daniel Funeriu. Mai exact, se vrea organizarea în teritorii, de către inspectoratele şcolare judeţene, în perioada 14 martie - 15 aprilie, a unor conferinţe la care vor participa cadre didactice, în scopul discutării metodologiilor pentru care respectivul judeţ a fost responsabil. “MECTS a avut opţiunea de a gestiona procesul de implementare a legii împreună cu cadrele didactice şi, de aceea, campania vizează diseminarea şi discutarea metodologiilor elaborate împreună cu cadrele didactice, cu toţi profesorii României”, a afirmat ministrul Funeriu. Oficialul a argumentat că principiul descentralizării “va duce mecanismele de luare a deciziilor tot mai aproape de elevi”, programa şcolară va fi mai relevantă şi mai aerisită, iar examenele şi evaluările vor avea un rol de îndrumare în folosul elevului. De asemenea, Funeriu crede că implicarea părinţilor în viaţa şcolii va fi una directă şi semnificativă, aceştia urmând să facă parte din consiliile de administraţie ale şcolilor.
Intrebarea care se pune este ce rol are aceasta campanie atata timp cat pana la 15 aprilie metodologiile pentru aplicarea legii nu vor fi terminate.
Cu fiecare zi care trece "apar" la suprafata noi neconcordante in aceasta noua lege a educatiei si cu siguranta ca aceasta lege va trebui sa suporte modificari.
De altfel, eu unul cred ca atunci cand a fost adoptata legea trebuiau sa existe si metodologiile de aplicare a ei.Faptul ca elaborarea acestor metodologii se tot lungeste duce la concluzia ca graba cu care s-a adoptat aceasta lege a fost de natura politica.Iar acest lucru este extrem de trist daca tinem cont de faptul ca aceasta lege afecteaza atat de multi oameni...
Asadar, ministerul doreste promovarea legii printr-o "brosura"...Poate ca era mai eficient sa tipareasca doar legea si sa o distribuie profesorilor.
Si tot legat de lege eu am observat un lucru...De fiecare data cand ea trebuie aplicata in mod punctual se constata ca acest lucru este dificil.Oare de ce?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

joi, 10 martie 2011

Violenta in scoala...

Un elev de la Liceul de Telecomunicaţii a fost bătut de colegul său iar în acest moment se află în operaţie la Spitalul Grigore Alexandrescu.
Directorul Colegiului Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii „Gheorghe Airinei" din Bucureşti, Radu Seefeld a declarat că incidentul a pornit de la o fată. "O fată dintr-o altă clasă venise în vizită la unul dintre băieţi, celalalt a dat-o afară, prietenul fetei i-a luat apărarea şi a fost lovit. Buza i-a fost spartă iar profesorii l-au dus pe elev la mama lui care este asistentă la Spitalul Grigore Alexandrescu. Nu este un incident foarte grav", a ţinut să precizeze directorul. Inicidentul s-a petrecut la ora 9.45, într-o pauză de cursuri.
Cei doi sunt elevi sunt in clasa a XI, agresorul, Robert Sotir este sportiv, practica rugby însă nu este "strălucit" la învăţătură, după cum declară directorul colegiului.Celălat, Constantin Enache, victima are rezultate bune la învăţătură.
Incidentul este confirmat şi de doctorul Dan Enescu de la Spitalul Grigore Alexandrescu. "I-a fost spart un dinte şi buza superioară. Îi vom face un RMN să nu existe alte complicaţii", a declarat doctorul.

Violenţa este o problemă care îşi face simţită prezenţa din ce în ce mai mult în societate, iar de câţiva ani şi în şcoală.
Există un nivel de indisciplină inerent în şcoli, ca rezultat al faptului că elevii sunt la o vârstă la care sunt tentaţi să treacă peste reguli, iar această indisciplină poate duce la un comportament violent. Lipsa modelelor sociale, mediatizarea excesivă a cazurilor de violenţă şi indisciplină pot influenţa comportamentul elevilor, aceştia putând fi tentaţi să imite acţiunile văzute la televizor. Societatea românească trece printr-o criză din punctul de vedere al valorilor sociale. Violenţa este din păcate pentru mijloacele de informare în masă o afacere rentabilă, iar formele dramatizării şi exagerării atrage publicitatea dorită, rating-ul. În mass-media se pune accentul pe ideea că nu este nevoie să ai multă şcoală pentru a avea succes în viaţă şi că succesul se măsoară în primul rând prin bani. Aceste modele sunt perpetuate şi în familie, şi pe stradă, iar şcoala are puţine şanse de a schimba mentalitatea elevilor în condiţiile în care toate celelalte surse de informare spun contrariul. Copiii sunt în şcoală şase sau şapte ore pe zi. În rest sunt acasă, pe stradă, se uită la televizor. Tot ce învaţă în şcoală – cum să vorbească, cum să se poarte – este contrazis de ce văd în rest.
Agresiunile întâlnite în şcoală sunt injuriile, jignirile, îmbrâncelile, intimidările, vulgarităţile. Conflictele au de cele mai multe ori o justificare minoră, însă pot culmina cu agresiuni fizice.
Este necesară prezenţa în fiecare şcoală a unui psiholog care să consilieze elevii şi să colaboreze cu profesorii, dar se face simţită şi necesitatea implicarii părinţilor, cei care, de multe ori nu participa suficient la educatia copiilor lor...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

miercuri, 9 martie 2011

"Razbunarea" unui presedinte...Vasile Blaga pe urmele lui Adrian Nastase si Mircea Geoana...

Preşedintele Sindicatului Naţional al al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex, Vasile Lincu, a susţinut la Realitatea TV, în cadrul emisiunii "16-18 deschide lumea", că una dintre Reginele din scandalul vămilor este o persoană importantă din PDL.
În urma percheziţiei care a avut loc la casa liderului sindical, anchetatorii au ridicat un calculator.
"Dacă verifică în calculatorul pe care l-au ridicat, vor găsi numele unei persoane din PDL, persoană foarte importantă implicată în jocul de şah pe care l-am prezentat. E o persoană foarte importantă şi mi-a fost şi teamă să vorbesc până acum. Restrâng cercul dacă vă spun funcţia pe care a avut-o", a spus Lincu.
Sindicalistul nu a vrut să dezvăluie numele pedelistului care ar fi implicat în scandalul vămilor.
"Este o persoană care are legătură cu ce se întâmplă în vămi. Nu pot să spun amănunte. Nu pot să dau nume. E una dintre regine", a mai spus Lincu.
Daca facem legatura si cu recenta declaratie a lui Cristian Preda, cel care a spus ca "PDL a luat o distanţă faţă de Traian Băsescu" putem foarte usor sa ne dam seama cine este "regina" in viziunea actualului presedinte.
Este cat se poate de logic ca in orele urmatoare, pe calculatorul cu pricina se va "gasi" numele lui Vasile Blaga.Si, in felul acesta, presedintele Basescu spera sa isi "recupereze" partidul pierdut.Pentru ca fara o "lovitura" de genul acesta este cat se poate de clar faptul ca gruparea Blaga ar prelua puterea in actualul partid de guvernamant.
Ce concluzie tragem de aici?
Se pare ca tot acest scandal din vami a fost "regizat" pentru ca balanta din PDL sa se incline in favoarea unei anumite grupari.Sunt foarte curios ce se va intampla in viitor cu Vasile Blaga, daca tinem cont de faptul ca actualul presedinte a stiut cum sa isi "termine politic" toti adversarii pe care ii avea la un moment dat.Si ma refer aici la povestea cu "matusa Tamara" pentru Adrian Nastase si la "flacara violet" pentru Mircea Geoana...


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

marți, 8 martie 2011

Yahoo si in limba romana...

Gigantul software Yahoo a lansat versiunea în limba română a site-ului www.yahoo.com prin care oferă ştiri şi alte informaţii, conţinutul fiind selectat de pe site-urile româneşti de ştiri. Mai mult, utilizatorii îşi pot crea email cu extensia .ro.
Căsuţele de email de genul nume@yahoo.ro, ţin cont de restul conturilor yahoo precum yahoo.com, ymail.com şi altele.
Serviciul de mesagerie a rămas momentan în limba engleză. Portalul poate fi accesat atât prin www.yahoo.ro cât şi prin ro.yahoo.com. Când utilizatorul intră pe www.yahoo.ro, acesta va fi redirecţionat către ro.yahoo.com. În cazul ştirilor, cei care vor să le citească vor fi redirecţionaţi, în aceeaşi fereastră către sursa reală a ştirii.
Coloana principală a site-ului yahoo. ro conţine patru categorii principale, Ştiri, Finanţe, Sport şi Lifestyle, în limba română. În partea stângă se află shortcut-uri către e-mail pe yahoo, jocuri pe yahoo, yahoo.com, vremea pe yahoo, messenger.
Tot în partea stângă se pot adăuga preferinţe precum paginile pe care preferă utilizatorul să le aibă la îndemână.
Gigantul Yahoo avea in luna noiembrie a anului trecut aproximativ 8,2 milioane de utilizatori români pentru serviciile sale.
Asadar, Yahoo a intrat oficial si in Romania.Asta dupa ce, acum cativa ani si motorul de cautare Google a lansat si versiunea in limba romana.
Nu trebuie uitat faptul ca Romania s-a clasat pe locul patru in lume si pe primul loc in Europa intr-un clasament privind conexiunile de mare viteza realizat de compania Akamai.
Viteza medie a conexiunii de Internet in tara noastra este de 7 mbps, arata raportul din 2010 al companiei IT Akamai. Raportul mai arata ca, in ultimul trimestru al anului 2010, viteza medie a inregistrat o crestere de 2,9%, iar in ultimul an cresterea a fost de 12%.
Conexiunile de Internet cu cea mai mare viteza sunt in Coreea de Sud, unde viteza medie este de 14 mbps, urmata de Hong Kong si de Japonia, cu 9,2 respectiv 8,5 mbps.
In top zece au mai intrat tari ca Olanda, Lituania, Cehia, Elvetia, Taiwan si Danemarca. Statele Unite s-au clasat pe locul 12, cu o viteza medie a conexiunii de 5 mbps.
Conform raportului, cele mai mari viteze inregistrate la noi in tara sunt in Constanta (8,8), Iasi (7,7) si Timisoara (7,5). Tara noastra s-a clasat pe locul patru si in ceea ce priveste cele mai mari viteze atinse, cu viteza maxima de 30 mbps. Constanta, cu o viteza medie de 8,8 Mbps, este primul in topul oraselor europene.
In ceea ce priveste numarul de conexiuni de mare viteza, tara noastra este pe locul sapte in top, cu 91% dintre conexiuni avand o viteza de peste 2 mbps. In topul tarilor cu cele mai putine conexiuni de mare viteza au intrat tari precum Camerun, Congo, Cuba sau Uzbekistan.

In concluzie, din punctul de vedere al Internetului, Romania este foarte bine cotata.
Probabil ca acesta este singurul domeniul in care nu suntem cu n ani in urma tarilor dezvoltate.

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

luni, 7 martie 2011

In conformitate cu Legea Educatiei personalul didactic auxiliar nu poate fi sanctionat...

Conform art.249 din noua Lege a Educatiei, personalul didactic auxiliar este format din:
a) bibliotecar, documentarist, redactor;
b) informatician;
c) laborant;
d) tehnician;
e) pedagog şcolar;
f) instructor de educaţie extraşcolară;
g) asistent social;
h) corepetitor;
i) mediator şcolar;
j) secretar;
k) administrator financiar (contabil);
l) instructor-animator;
m) administrator de patrimoniu.

Si tot in conformitate cu aceasta lege , la capitolul "Răspunderea disciplinară şi patrimonială" se prevede ca:

Art. 280. (1) Personalul didactic, personalul didactic
auxiliar, precum şi cel de conducere, de îndrumare şi de control
din învăţământul preuniversitar răspund disciplinar pentru
încălcarea cu vinovăţie a îndatoririlor ce le revin potrivit
contractului individual de muncă, precum şi pentru încălcarea
normelor de comportare care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului unităţii/instituţiei, conform legii.
(4) Pentru cercetarea abaterilor prezumate săvârşite de
personalul didactic, personalul de conducere al unităţilor de
învăţământ preuniversitar, personalul de îndrumare şi de control
din cadrul inspectoratelor şcolare şi de personalul de îndrumare
şi de control din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării,
Tineretului şi Sportului, comisiile de cercetare disciplinară se
constituie după cum urmează:
a) pentru personalul didactic, comisii formate din
3-5 membri, dintre care unul reprezintă organizaţia sindicală
din care face parte persoana aflată în discuţie sau este un
reprezentant al salariaţilor, iar ceilalţi au funcţia didactică cel
puţin egală cu a celui care a săvârşit abaterea;
b) pentru personalul de conducere al unităţilor de învăţământ
preuniversitar, comisii formate din 3-5 membri, dintre care un
reprezentant al salariaţilor, iar ceilalţi au funcţia didactică cel
puţin egală cu a celui care a săvârşit abaterea. Din comisie face
parte şi un inspector din cadrul inspectoratului şcolar judeţean/al
municipiului Bucureşti;
c) pentru personalul de îndrumare şi de control din cadrul
Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, comisii
formate din 3-5 membri, dintre care unul reprezintă organizaţia
sindicală din care face parte persoana aflată în discuţie sau este
un reprezentant al salariaţilor, iar ceilalţi au funcţia didactică cel
puţin egală cu a celui care a săvârşit abaterea;
d) pentru personalul de conducere al inspectoratelor şcolare
judeţene/al municipiului Bucureşti, comisii formate din 3-5 membri, dintre care un reprezentant al salariaţilor, iar ceilalţi au funcţia didactică cel puţin egală cu a celui care a săvârşit abaterea.


Doar ca din art.280(4), probabil ca dintr-o neglijenta, s-a omis personalul didactic auxiliar.
Acest lucru inseamna ca pana cand legea va fi “corectata” , pentru personalul didactic auxiliar nu se poate face in mod legal nici o comisie de ancheta si deci, acest tip de personal nu poate fi sanctionat.
Din punct de vedere “uman” este vorba de o scapare, doar ca din punct de vedere juridic este vorba despre o lege.Asadar, desi la art.280(1) se spune ca personalul didactic auxiliar raspunde disciplinar, in mod practic acest lucru nu poate fi pus in practica.
Imi amintesc declaratia actualului ministru cu privire la Legea Educatiei “ Noua Lege a educatiei e moderna, ne pune in pas cu Europa”.
Doar ca nu cred ca in legile care privesc educatia din Uniunea Europeana sa existe o asemenea “scapare” legislativa.

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

sâmbătă, 5 martie 2011

"Romania nu iese din criza" versus "În luna aprilie România are toate şansele să iasă din recesiune"

Guvernatorul Băncii Naționale Mugur Isărescu a anunțat că România nu iese încă din criză, contrazicând astfel declaraţiile guvernanţilor. Iar părerea lui Isărescu este împărtăşită şi de ambasadorul Franţei la Bucureşti conform postului de televiziune Antena3.
Potrivit sursei citate, guvernatorul BNR nu crede că ieşirea din criză este atât de aproape, precum crede premierul Emil Boc. Părerea este împărtăşită şi de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, care consideră că economia României este în faza de depresie.

Acum doua saptamani, premierul Boc declara...
"În luna aprilie, adică după primul trimestru, România are toate şansele să iasă din recesiune. Pentru că dacă în trimestrul 1 în 2011 vom avea o creşte în raport cu trimestrul anterior, România îese oficial din criză", a spus Emil Boc.
Ca un ecou, ieşirea din criză era anunţată şi în 2009 de premier, pentru anul 2010. În realitate, economia României a scăzut anul trecut cu 1,2%. "Am depăşit nivelul critic al crizei şi pregătim relansarea economică din 2010 prin faptul că avem deja încasări în noiembrie 2009 mai mari decât în 2008. Avem dovada că, prin politicile promovate, am reuşit să oprim declinul", spunea la acea vreme Emil Boc.
Iar preşedintele Traian Băsescu i-a ţinut isonul. "Va fi un an în care vom scăpa de criză, va fi un an în care optimismul va fi cel care ne va anima să depăşim momentul pe care l-am trăit în anul 2009", declara Traian Băsescu.
Oficial, o ţară iese din criză după ce a înregistrat creştere economică pozitivă două trimestre consecutiv.

Pe cine sa credem? Pe Isarescu sau pe Boc?
Eu unul il cred pe Isarescu...Spusele lui Boc par doar o pacaleala de 1 aprilie...


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

vineri, 4 martie 2011

"Nevroza" in PDL...

Preşedintele PDL, Emil Boc, le-a recomandat colegilor de partid să se preocupe fiecare de viitorul său politic, după ce eurodeputatul democrat-liberal Cristan Preda i-a sugerat premierului să nu mai candideze pentru un nou mandat la şefia partidului, ci la primăria Clujului.
“Eu il vad, de pilda candidat cu sanse la primaria Clujului, o maniera mult mai sanatoasa de a te revigora politic decat aceea de a recastiga congresul PDL”, spunea intr-un interviu Preda despre Boc.
Replica liderului PDL a venit, joi seara, la TVR1, cu ironii la adresa reformatorului Cristian Preda.
”Eu îi las pe fiecare să comenteze şi să aibă fiecare grijă de viitorul lui politic. Domnul Preda sper că o să ajungă foarte faimos, dacă îl citează toată lumea. E bine să existe puncte de vedere, dar fiecare să-şi gestioneze viitorul politic aşa cum crede de cuviinţă’, a comentat Boc.
Asta dupa ce vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a avut un schimb dur de replici cu aşa-numiţii reformişti luni, la şedinţa Biroului Permanent Naţional. Mărul discordiei: propunerea grupului Monica Macovei - Cristian Preda - Sever Voinescu de a modifica statutul PDL, astfel încât persoanele pentru care s-a cerut trimiterea în judecată să fie suspendate din partid. Se pare ca Boureanu s-a enervat atât de tare, încât l-a făcut pe Voinescu "tâmpit şi nesimţit". "Am vorbit în general despre oameni care îşi fac campanie călcând orice principii în picioare, despre lipsa de coloană vertebrală şi despre intelectuali care, pe de o parte, vorbesc despre principii şi, pe de alta, au făcut carieră în PDL numai prin derogări de la statut", a declarat mai apoi Boureanu.

Asadar, cei de la PDL realizeaza ca vor pierde "ciolanul" si au iesit la atac.Asa cum era de asteptat, incep sa isi dea seama ce ii asteapta si simt ca le fuge pamantul de sub picioare.Este logic probabil ca intr-un partid fara doctrina si fara principii sa se intample asa.Pe oamenii acestia nu i-a unit decat dorinta de fi la putere si nu se poate ca ei sa nu realizeze ca alegerile viitoare sunt deja pierdute pentru partidul lor.Este de urmarit care va fi reactia lor viitoare pentru ca "spectacolul PDL-ist" abia acum incepe...Si poate ca acum a venit randul nostru sa stam in fotoliu si sa ne "amuzam" de cearta lor...


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

joi, 3 martie 2011

Incep "pomenile" electorale...Anul acesta se dau bilete de odihna si tratament....

Guvernul a adoptat o hotarare de guvern prin care bugetarii si pensionarii vor beneficia de bilete de odihna si tratament in anul 2011.Acest document poate fi vizualizat aici
Dupa ce i-a lasat un an fara, Guvernul Boc a hotarat sa le acorde bugetarilor in 2011 atat bilete de odihna, cat si de tratament prin intermediul Caselor teritoriale de pensii.Biletele de tratament balnear, a caror durata este de 12 - 18 zile, ar urma sa se acorde tuturor categoriilor de asigurati ai sistemului public, atat pensionari, cat si salariati din mediul public si privat asigurati la CNPAS, cu un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni în ultimele 12 luni anterioare repartizarii biletului.Persoanele beneficiare ale unor legi speciale cu caracter reparatoriu, sau ale sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale beneficiaza gratuit de bilete de tratament in limita unei cote de 15% din numarul total de bilete.
Biletele de odihna, avand durata de 6 zile, se acorda asiguratilor sistemului public de pensii care isi desfasoara activitatea in institutiile publice in care nu este reglementata, potrivit legii, constituirea fondului social cu aceasta destinatie, precum si sotilor/sotiilor si copiilor minori ai acestora. Beneficiarii platesc 50% din pretul biletelor. Sotii acestora platesc 50% din pretul biletelor daca sunt angajati in institutii publice in care nu este reglementata constituirea fondului social, sau integral, in caz contrar. Pentru copii se plateste 25% din pretul biletului.Biletele de odihna se repartizeazã de catre CNPAS caselor teritoriale de pensii, proportional cu numarul potentialilor beneficiari, pentru a fi distribuite pe baza solicitarilor acestora. Cererile sunt solutionate de conducerea caselor teritoriale de pensii in ordinea cronologica a inregistrarii, in limita numarului de bilete de odihna primite.Actul normativ prevede ca la nivelul CNPAS, precum si al caselor teritoriale de pensii, se solutioneaza cererile individuale, in ordinea cronologica a inregistrarii, dar si cele primite din partea „organizatiilor beneficiarilor” sau a altor persoane juridice care au calitatea de angajatori.
Dat fiind faptul ca legea nu mai prevede expres si explicit ca pentru membrii de sindicat biletele de odihna se vor distribui prin sindicate, ca si pana in 2009, este bine ca cei interesati sa depuna in acest sens, in cel mai scurt timp posibil, cereri catre casele teritoriale de pensii, in numele lor si al membrilor familiilor lor (copii elevi sau soti/sotii bugetari).
Asadar, alegerile se apropie si cei de la guvern au inceput deja sa lase sa se inteleaga faptul ca economia din Romania s-a redresat.
Nu stiu daca ati citit delcaratia premierului de ieri, atunci cand s-a semnat protocolul coalitiei aflate acum la guvernare.Acesta a subliniat că au fost luate măsurile necesare pentru România: "Am trecut împreună prin cele mai grele încercări posibile. Nu am cedat tentaţiei populismului şi am luat măsurile necesare pentru România. Am salvat ţara de la colapsul economic, am stabilizat economia, iar acum încheiem un nou protocol pentru asigurarea creşterii economice".
Interesanta partea de final, cea cu salvarea tarii de la colaps si cu stabilizarea economiei.Oare il crede cineva?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

miercuri, 2 martie 2011

O noua Lege a Educatiei in Senatul Romaniei...

Pentru cei care nu stiu,Comisia pentru invatamant din Senat lucreaza la o noua Lege a Educatiei.
Aceasta comisie a avizat, prin vot, prevederea din proiectul Legii educatiei prin care se propune ca materiile Istoria si Geografia Romaniei sa fie predate in limbile minoritatilor in invatamantul gimnazial si liceal, acolo unde este posibil, informeaza Mediafax.

Membrii comisiei au discutat ieri articolele din proiectul Legii educatiei nationale referitoare la invatamantul in limba materna pentru minoritatile nationale. Comisia va transmite plenului, la finalizarea dezbaterilor, un raport suplimentar pentru acest proiect de act normativ.

Presedintele Comisiei pentru invatamant, Mihail Hardau (PDL), a sustinut, in acest sens, ca a constatat o "schimbare de atitudine" a senatorilor PNL si PSD.
Potrivit lui Hardau, articolele care vizeaza invatamantul in limba materna a minoritatilor nationale au fost agreate in forma adoptata de Camera Deputatilor.
"Am discutat in special articolele privind minoritatile si am constatat o schimbare de atitudine a opozitiei, care a fost de acord cu aproape toate variantele venite din Camera Deputatilor. Si opozitia a fost de acord cu varianta Camerei, inclusiv in ce priveste articolul referitor la studierea Istoriei si Georgrafiei Romaniei in limba minoritatilor", a spus senatorul democrat-liberal.

Astfel, prin raportul suplimentar se va accepa prevederea potrivit careia in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale disciplinele Istoria si Geografia Romaniei se predau in aceste limbi, dupa programele scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana.

Hardau a mentionat ca membrii comisiei au reintrodus articolul potrivit caruia, in cazul minoritatilor nationale, disciplina Limba si literatura romana se preda, pe tot parcursul invatamantului preuniversitar, dupa programe scolare si manuale elaborate special pentru minoritatea respectiva.

Comisia a pastrat, de asemenea, prevederea adoptata de deputati potrivit careia pe raza unei unitati adminsitrativ-teritoriale cu mai multe unitati de invatamant cu predare in limbile minoritatilor nationale, functioneaza cel putin o unitate scolara cu personalitate juridica, pentru fiecare limba materna, indiferent de efectivul de elevi.
Pe de alta parte, membrii comisiei au eliminat reglementarea potrivit careia in unitatile de invatamant cu predare in limba unei minoritati nationale, disciplina Limba si literatura romana ar fi fost predata dupa manualele utilizate in unitatile de invatamant cu predare in limba romana.
Legea educatiei adoptata de Guvern prevede, la sectiunea referitoare la "invatamantul pentru persoanele apartinand minoritatilor nationale", intre altele, ca in cadrul invatamantului preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor, toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia disciplinei Limba si literatura romana.
Un alineat stabileste ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor, disciplinele Istoria si Geografia Romaniei se predau in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana.

Asadar, si Legea Educatiei discutata de catre Comisia pentru invatamant din Senat incepe sa capete, legat de invatamantul pentru minoritati, aceeasi forma ca si legea care a intrat in vigoare din acest an.
Sa fie acesta un semn de apropiere intre UDMR si actuala opozitie?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

marți, 1 martie 2011

"Regina" coruptiei din vamile romanesti...

Un cunoscut post de televiziune a lansat intrebarea "Cine este regina?"...
Aceasta intrebare se referea la coruptia din vamile romanesti.Raspunsurile au fost variate, asa ca mi-am permis si eu sa raspund la aceasta intrebare...
Cine este Regina nu este foarte greu de spus.Regina este PDL-ul, pentru ca cei mai multi bani s-au dus probabil in "finantarea" acestui partid.
Celelalte figuri de pe tabla de sah au fost reprezentate ori de vamesii obisnuiti (pionii), ori de piesele mai importante, ture, nebuni si cai.
Turele probabil ca sunt sefii vamilor, cei care au cotizat mai departe dar si-au oprit si ei "partea leului", iar caii sunt personaje gen Sorin Blejnar care nu s-au expus si care probabil ca au intermediat aceste "tranzactii".
Aceste personaje au reusit sa "sara" precum caii de la sah si probabil ca vor scapa cu fata curata pana la urma.
A se vedea aici declaratia lui Blejnar, acesta spunand că nu intenţionează să se retragă din funcţie "sub nicio formă" din moment ce a contribuit la combaterea corupţiei.
Ati citit bine...a contribuit la combaterea coruptiei...Interesant, nu?
Fac pariu ca si ancheta guvernului inceputa ieri la ANAF nu va gasi nici un fel de vinovat.Chiar asa? Cum sa gasesti vinovat pe cineva care a "nins" bani pentru partid?
O sa ma intrebati cine sunt nebunii...Ei bine, nebunii nu sunt doar doi la numar, asa cum sunt ei pe tabla de sah.
Probabil ca nebunii suntem noi, cetatenii cinstiti, care toleram aceasta politica " de imbogatire si de bataie de joc" a celor care sunt acum la putere. Suntem "nebuni" pentru ca acceptam fara sa ne impotrivim toate aceste umilinte, pentru ca le acceptam asa cum o faceam pe vremea lui Nicolae Ceausescu.Doar ca atunci poate ca aveam scuza regimului opresiv...Acum insa nu avem nici cea mai mica scuza.Vedeti ca, cu fiecare zi care trece, toate popoarele se "debaraseaza" de dictatori...Au fost Tunisia, Egipt, Libia si toate celelalte...Or sa urmeze probabil Coreea de Nord, China si Cuba...Si, usor, usor, va mai ramane doar tara "nebunilor" fara reactie...O tara in care Regele se bucura inca de liniste...Pentru ca daca nu v-ati dat seama pana acum cine era Regina, cu siguranta ca ati stiut ca Traian Basescu este Regele in toata aceasta poveste...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4