Pentru cei care nu stiu,Comisia pentru invatamant din Senat lucreaza la o noua Lege a Educatiei.
Aceasta comisie a avizat, prin vot, prevederea din proiectul Legii educatiei prin care se propune ca materiile Istoria si Geografia Romaniei sa fie predate in limbile minoritatilor in invatamantul gimnazial si liceal, acolo unde este posibil, informeaza Mediafax.
Membrii comisiei au discutat ieri articolele din proiectul Legii educatiei nationale referitoare la invatamantul in limba materna pentru minoritatile nationale. Comisia va transmite plenului, la finalizarea dezbaterilor, un raport suplimentar pentru acest proiect de act normativ.
Presedintele Comisiei pentru invatamant, Mihail Hardau (PDL), a sustinut, in acest sens, ca a constatat o "schimbare de atitudine" a senatorilor PNL si PSD.
Potrivit lui Hardau, articolele care vizeaza invatamantul in limba materna a minoritatilor nationale au fost agreate in forma adoptata de Camera Deputatilor.
"Am discutat in special articolele privind minoritatile si am constatat o schimbare de atitudine a opozitiei, care a fost de acord cu aproape toate variantele venite din Camera Deputatilor. Si opozitia a fost de acord cu varianta Camerei, inclusiv in ce priveste articolul referitor la studierea Istoriei si Georgrafiei Romaniei in limba minoritatilor", a spus senatorul democrat-liberal.
Astfel, prin raportul suplimentar se va accepa prevederea potrivit careia in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale disciplinele Istoria si Geografia Romaniei se predau in aceste limbi, dupa programele scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana.
Hardau a mentionat ca membrii comisiei au reintrodus articolul potrivit caruia, in cazul minoritatilor nationale, disciplina Limba si literatura romana se preda, pe tot parcursul invatamantului preuniversitar, dupa programe scolare si manuale elaborate special pentru minoritatea respectiva.
Comisia a pastrat, de asemenea, prevederea adoptata de deputati potrivit careia pe raza unei unitati adminsitrativ-teritoriale cu mai multe unitati de invatamant cu predare in limbile minoritatilor nationale, functioneaza cel putin o unitate scolara cu personalitate juridica, pentru fiecare limba materna, indiferent de efectivul de elevi.
Pe de alta parte, membrii comisiei au eliminat reglementarea potrivit careia in unitatile de invatamant cu predare in limba unei minoritati nationale, disciplina Limba si literatura romana ar fi fost predata dupa manualele utilizate in unitatile de invatamant cu predare in limba romana.
Legea educatiei adoptata de Guvern prevede, la sectiunea referitoare la "invatamantul pentru persoanele apartinand minoritatilor nationale", intre altele, ca in cadrul invatamantului preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor, toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia disciplinei Limba si literatura romana.
Un alineat stabileste ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor, disciplinele Istoria si Geografia Romaniei se predau in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana.
Asadar, si Legea Educatiei discutata de catre Comisia pentru invatamant din Senat incepe sa capete, legat de invatamantul pentru minoritati, aceeasi forma ca si legea care a intrat in vigoare din acest an.
Sa fie acesta un semn de apropiere intre UDMR si actuala opozitie?
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
miercuri, 2 martie 2011
O noua Lege a Educatiei in Senatul Romaniei...
Etichete:
Comisia pentru invatamant din Senat,
legea educatiei,
UDMR
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu