Profesorii suceveni sunt hotărâţi să continue greva şi săptămâna viitoare, iar unele instituţii aflate până acum în grevă de solidaritate au decis intrarea în grevă generală începând de luni. La începutul săptămânii viitoare, dascălii vor hotărî de comun acord dacă vor apela şi la alte măsuri de protest prin care să ceară prefectului să facă presiuni la Guvern pentru o rezolvare cât mai urgentă a problemei.
După trei zile de grevă generală, cadrele didactice de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” au hotărât continuarea grevei generale şi săptămâna viitoare, până la obţinerea drepturilor salariale aferente lunii februarie 2011.
„Suntem conştienţi că demersul nostru afectează procesul instructiv educativ. La solicitarea elevilor şi părinţilor vom desfăşura ore de pregătire pentru concursurile şcolare, examenul de bacalaureat şi testarea naţională la clasa a VIII-a, dar îi rugăm să fie solidari cu noi în acţiunea ce-o desfăşurăm”, a declarat Costică Costan, liderul de sindicat la CN „Ştefan cel Mare”.
Chiar dacă aparţin de Sindicatul „Bucovina” Rădăuţi, profesorii de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul” au declanşat grevă generală de joi şi sunt decişi să nu revină la activităţile didactice de luni. „Absurditatea legii actuale de salarizare este plata profesorilor după numărul de elevi. Nu s-au luat în calcul diferenţele de salariu pentru profesorii care au vechime şi grade didactice. În unele şcoli sunt mai mulţi debutanţi, iar în altele majoritatea profesorilor au grade didactice şi vechime în muncă, e anormal că s-au alocat aceleaşi fonduri”, ne-a spus Gica Peiu, lider de sindicat la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul”.
Deşi Sindicatul Judeţean „Spiru Haret” a solicitat joi, în regim de urgenţă, o întâlnire cu premierul Emil Boc şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, răspunsul întârzie să apară, iar membrii sindicatului nici nu mai speră la un răspuns. „Luni vom desfăşura o şedinţă a Biroului Judeţean şi cadrele didactice din cele 50 de unităţi de învăţământ afiliate sindicatului nostru vor continua să fie în grevă şi săptămâna viitoare, şi atunci vom decide dacă apelăm şi la alte forme de protest. Cel mai probabil vom mai organiza un miting în faţa Prefecturii, pentru a obliga autorităţile locale competente să facă presiuni la Bucureşti pentru rezolvarea problemei”, a declarat Dumitru Irimia, vicepreşedintele sindicatului „Spiru Haret”.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că a solicitat Ministerului Finanţelor o suplimentare cu 40 de miliarde de lei vechi a bugetului destinat plăţii salariilor din învăţămîntul preuniversitar. El a spus că a făcut acest demers în semn de solidaritate cu profesorii. Lungu a precizat că Primăria achită doar cheltuielile materiale la unităţile şcolare, nu şi salariile cadrelor didactice.
Iata ca foarte devreme Legea Educatiei incepe sa isi produca efectele nefavorabile.
Intrebarea care se pune este ce se va intampla cu salariile profesorilor atunci cand se va trece la finantarea per elev? Ce anomalii vor avea loc atunci si cine va raspunde pentru ele? De ce oare va trebui sa platim cu totii pentru incompetenta unor activisti PDL care s-au grabit sa puna in practica o lege care, in final, se va dovedi nefunctionala?
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
sâmbătă, 19 martie 2011
Profesorii suceveni sunt in greva pentru ca nu si-au primit salariile...
Etichete:
greva,
legea educatiei,
salarii profesori,
Suceava
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu