Cele cinci confederaţii sindicale organizează în Capitală, în 16 martie, un miting la care estimează că vor participa 50.000 de persoane, sindicaliştii invitând la protest toţi cetăţenii nemulţumiţi de locul de muncă întrucât Codul Muncii asumat de Guvern îi va afecta pe toţi angajaţii.
Sindicalişti spun că dacă în urma mitingului din 16 martie nu vor fi rezolvate cererile lor vor face grevă generală pentru care strâng semnături până pe 14 martie.
Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat ca "cele 200.000 de locuri de muncă anunţate de guvern le vor viza pe cele ocupate pe salariul minim care deja există şi nimeni nu le ocupă".
Liderul BNS a precizat că în 17 martie, după miting, liderii celor cinci confederaţii vor stabili următorul pas. El a făcut apel la toţi lucrătorii din România nemulţumiţi de angajatorul lor să vină în Piaţa Constituţiei miercuri.
"Dacă anul trecut v-a fost frică să ieşiţi în stradă, acum nu mai aveţi nimic de pierdut", a spus Costin.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat: "Chemăm toţi cetăţenii nemulţumiţi în stradă pentru a nu deveni sclavi ai angajatorului fie că acesta este statul sau persoană privată. Actualul Cod al Muncii transformă lucrătorii în structuri dependente în totalitate de angajatori. Sperăm ca lumea să vină miercuri în stradă, să încerce să sensibilizeze parlamentarii care vor vota moţiunea".
Preşedintele CSDR, Iacob Baciu, a subliniat faptul că "vom avea numai zilieri, nu vom mai discuta despre profesii, ci despre muncitori. Statul român nu respectă Constituţia".
Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, le-a atras atenţia tuturor cetăţenilor că trebuie să înţeleagă pericolul viitor.
"Dacă nu înţeleg pericolul pentru viitorul lor, românii ori nu pricep mesajul nostru ori nu există o cultură a protestului", a spus Petcu.
Acestea sunt declaratiile liderilor de sindicat.Doar ca, este posibil ca numarul celor prezenti la miting sa fie mult mai mic decat cel estimat de catre organizatori.
Si acest lucru, in ciuda faptului ca in mare, liderii de sindicat au dreptate atunci cand fac declaratiile de mai sus.De ce oamenii nu mai ies sa protesteze asa cum o faceau imediat dupa Revolutie?
Daca este sa gandim logic motive pentru proteste ar fi suficient de multe, guvernul Boc fiind de departe cel mai neperformat guvern de dupa anul 1989.
Doar ca, oamenii nu sunt nemultumiti doar de partidele aflate la guvernare ci si de liderii de sindicat.Sa nu uitam faptul ca, daca guvernele s-au mai schimbat in acesti 20 de ani, liderii de sindicat au ramas in general aceiasi.Marius Petcu, Dumitru Costin, Bogdan Hossu, sunt de prea mult timp in functiile acelea pentru a mai fi ascultati acum de cineva.Pentru ca, din multe puncte de vedere imaginea acestor lideri este uzata.Si ei au fost angrenati in scandaluri de coruptie si asupra lor a "planat" ideea ca au "pactizat" in multe randuri cu cei aflati la putere.Un lider de sindicat trebuie sa fie "un magnet" care sa atraga oamenii.Sa fie perceput de catre acestia ca "cel mai corect si cel mai cinstit"...Daca lucrurile nu decurg asa, sindicalistul simplu alege sa nu mai participe la actiunile sindicatului.
Dupa parerea mea, in momentul actual este o "ruptura" intre liderii de sindicat si membrii obisnuiti.Iar aceasta "ruptura" nu poate sa fie "lipita" decat de catre persoane noi in functiile de conducere.
Legat de protestul de miercuri...Poate ca ar fi bine ca aceasta miscare revendicativa sa nu se transforme intr-o simpla "iesire la iarba verde"...
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
luni, 14 martie 2011
Miting sindical pe 16 martie...Vor participa 50000 de oameni?
Etichete:
16 martie,
Bogdan Hossu,
Dumitru Costin,
Marius Petcu,
miting
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu