Directorii liceelor unde promovabilitatea la bacalaureat a fost foarte scazuta nu iau in considerare demisia, ba mai mult, sunt de parere ca o astfel de masura nu ar ajuta cu nimic procesul educational. In schimb, directorul Liceului “Ioan Slavici”, din Timisoara, Victoria Dobrowolski, a demisionat dupa ce niciun absolvent de clasa a XII-a nu a trecut BAC-ul.
In Cluj, singurele doua licee unde niciun elev nu a reusit sa treaca BAC-ul sunt private, Grupul Scolar “Spiru Haret” si Liceul de Management Economic si Drept Administrativ “Virgil Madgearu”. In timp ce directorul Grupului Scolar “Spiru Haret” nu a declarat nimic, Mariana Dragomir, director la “Madgearu”, spune ca situatia este exact invers. “Eu am venit sa revigorez liceul, sunt in functie din septembrie 2010. Ca dovada ca liceul s-a acreditat anul acesta, in luna februarie”, a declarat aceasta.
De altfel, Mariana Dragomir a tinut sa precizeze ca niciunul din elevii picati la BAC in aceasta sesiune nu urmau forma de invatamant la zi, ci erau la fara frecventa, din promotii anterioare, chiar si din anul 2000. Potrivit acesteia, “elevii” care n-au reusit sa treaca bacalaureatul sunt de fapt adulti, care muncesc in strainatate si urmeaza cursurile la frecventa redusa, doar sase saptamani pe an.
De aceeasi parere este si directorul Colegiului Tehnic “Napoca”, Niculaie Nistor, care spune ca demisia, in astfel de cazuri, nu rezolva nimic. De asemenea, Nistor a explicat ca, in cazul elevilor de la “Napoca” picati in aceasta sesiune, majoritatea erau la seral si fara frecventa. Din cei 15 elevi care au promovat BAC-ul, 13 urmau cursurile la zi, din totalul de 40 inscrisi, iar doi elevi de la seral si fara frecventa.
“Decizia (demisia directorului din Timisoara) este unilaterala si nu se comenteaza. Parerea mea este ca nu trebuia sa renunte ci sa depuna eforturile necesare ca elevii sa-si ia BAC-ul in toamna. Adevarul e ca nu s-au pregatit, n-au invatat, ci s-au bazat pe fituici. Cu demisia nu rezolvi nimic, pentru ca cel care vine in loc nici macar nu are cu cine sa stea de vorba, pentru ca este vacanta. E adevarat ca directorul este responsabil de managementul institutiei si de procesul educational, iar daca demisioneaza inseamna ca nu isi asuma responsabilitatea”, a afirmat Nistor.
Directorul Colegiului Tehnic “Edomond Nicolau” din Bucuresti, unde numai noua din 119 elevi au trecut BAC-ul si-a luat deja concediu de odihna.
Ca o concluzie, nici unul dintre directori nu este vinovat pentru situatia de la examenul de bacalaureat.Cel putin aceasta este parerea celor in cauza, doar ca lucrurile nu stau deloc asa.Eu cred ca intr-o scoala in care se stia ca pot aparea probleme la acest examen, prima grija a directorului era sa pregateasca suplimentar elevii la materiile la care se sustineau probele.Iar aceasta pregatire trebuia facuta cu responsabilitate.Nu stiu daca va mai aminititi dar inainte de 1989 profesorii erau obligati sa faca pregatire suplimentara cu elevii.Solutii s-ar putea gasi si acum...Un lucru este cert, elevii care au "picat" examenul trebuie sa recupereze materia.Pentru ca daca nu o fac, in august vor avea aceleasi rezultate...
Imi amintesc ca acum un an de zile, in cadrul unei sedinte a profesorilor, senatorul Cristian Topescu ne spunea ca unul dintre putinele lucruri bune din perioada de pana in 1989 era tocmai nivelul ridicat al scolii romanesti...
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu