Printr-un comunicat publicat ieri 21 septembrie, FSLI a hotarat organizarea unui miting pe protest, in data de 5 octombrie.In comunicat se arata:
„Biroul Operativ al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a decis organizarea unui miting de protest în data de 5 octombrie, în Piaţa Victoriei. Mitingul se va desfăşura în intervalul orar 11.00-14.00, iar la această acţiune vor participa circa 8.000 de persoane.
F.S.L.I. protestează, astfel faţă de:
- condiţiile improprii în care funcţionează numeroase unităţi de învăţământ
- lipsa unor măsuri concrete din partea Guvernului pentru modernizarea învăţământului românesc
- reducerea salariilor cu 25% la nivelul angajaţilor din învăţământ
- poziţionarea angajaţilor din educaţie în zona inferioară a grilei unice de salarizare
- reducerile de personal din educaţie
- tergiversarea votării noii legi a educaţiei”
Ca o prima observatie surprinde in mod neplacut numarul relativ mic de participanti la acest miting.Se stie ca FSLI este cea mai mare organizatie sindicala din educatie avand in jur de 200000 de membrii.Evident ca nimeni nu are pretentia ca la o astfel de actiune sa participe toti membrii de sindicat, dar de la 200000 de membrii si pana la 8000 de participanti chiar este o cale lunga.Si cand spun 8000 de participanti chiar ma intreb daca numarul lor nu va fi si mai mic.Revendicarile acestui miting sunt destul de generale, in sensul ca se protesteaza fata de aspecte din educatia care au aparut doar de la instalarea guvernului PDL.
Daca este sa dam timpul in urma putem sa observam ca nici una dintre aceste revendicari nu era posibila pe timpul guvernului Tariceanu.Atunci se gaseau bani pentru modernizarea invatamantului, atunci nu existau disponibilizari de personal, atunci nu existau reduceri de salarii.Tot in perioada aceea a fost elaborat si aplicat cel mai bun Contract Colectiv de Munca la nivel de invatamant, contract ce a fost „abrogat” de catre guvernarea portocalie.Din acesta cauza, in invatamant in acest moment nu exista un contract colectiv de munca, dar la ce se intampla acum in domeniul legislativ, acest lucru nu mai mira chiar pe nimeni.
Nu am inteles ultimul punct al protestului FSLI, cel legat de „tergiversarea votării noii legi a educaţiei”.As vrea sa fim bine intelesi, la acest miting nu si-a anuntat participarea ministrul Funeriu, ca reprezentant al FSLI.Si cand spun lucrul acesta ma refer la faptul ca pana acum doar ministrul educatiei protesta pe toate posturile de televiziune fata de „tergiversarea votării noii legi a educaţiei”.Acesta declara in data de 13 iulie 2010, cu privire la legea educatiei… „Regretul meu este decizia politică de tergiversare a PNL şi PSD. Puteam discuta serios pe această lege”.Ce sa intelegem de aici? Ca FSLI s-a coalizat cu ministerul si ca doreste urgentarea adoptarii legii educatiei? Toata lumea stie cat de criticat a fost acest proiect de lege in forma lui initiala si mai apoi in forma elaborata de catre Camera Deputatilor.Toti profesorii stiu faptul ca actualul Statut al Cadrelor Didactice ofera protectie si drepturi cadrelor didactice si ca in noua varianta a legii multe din aceste drepturi sunt eliminate.Abia acum, la Comisia de Invatamant de la Senat se lucreaza cu adevarat, in folosul invatamantului la acest proiect.Daca lucrurile erau lasate in varianta dorita de catre PDL, imaginati-va ca in educatie acum situatia ar fi fost cu mult mai grava.Am mai spus-o si alta data ca liderii de sindicat dau de multe ori impresia ca „coopereaza” cu puterea in defavoarea propriilor lor membrii.Si din aceasta cauza credibilitatea sindicatelor scade.Poate ca aceasta este si cauza pentru care doar 8000 de profesori de la FSLI vor participa la acest miting.Sau poate ca asa s-a dorit…Un miting de forma, cu o piata relativ goala, despre care sa se poata spune mai apoi ca a fost formata din persoane nereprezentative.
Ceea ce surprinde si mai mult este lipsa de coeziune a organizatiilor sindicale din domeniu.
In timp ce FSLI organizeaza acest miting, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Spiru Haret, unite într-o alianţă a federaţiilor din învăţământ, organizarea un miting la Cotroceni, în aceeasi data.
Nu era mai logic ca cele trei organizatii sindicale sa organizeze impreuna aceste actiuni de protest? Cui foloseste „rivalitatea” liderilor acestor trei mari federatii sindicale?
In nici un caz noua, profesorilor…
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
miercuri, 22 septembrie 2010
Ca la noi la nimeni...Pe data de 5 octombrie FSLI protestează in Piata Victoriei in timp ce FEN si Spiru Haret protesteaza la Palatul Cotroceni…
Etichete:
FEN,
FSLI,
miting,
Spiru Haret,
Tariceanu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu