În cadrul şedinţei desfăşurate ieri, 16 septembrie 2010, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat a dezbătut şi amendat Articolul 86 din proiectul Legii educaţiei naţionale în varianta adoptată în Camera Deputaţilor cu privire la componenţa şi atribuţiile consiliului de administratie.
Comisia din Senat a adoptat prin consens o structură a Consiliului de administraţie din unitatile de invatamant preuniversitar care vizează o distribuţie echilibrată şi imparţială a deciziei la nivelul factorilor implicaţi, şi anume: cadrele didactice, părinţii şi comunitatea locală.
Noua structură a Consiliului de administraţie nu acordă o prioritate decizională cadrelor didactice aşa cum era prevăzut în varianta Ministerului şi a Camerei Deputaţilor.
Astfel:
a. În cazul unui Consiliu de administraţie format din 9 membri, componenţa cuprinde 4 cadre didactice inclusiv directorul unităţii, un reprezentant al primarului, 2 reprezentanţi ai Consiliului local şi 2 reprezentanţi ai părinţilor.
b. În cazul unui Consiliu de administraţie format din 13 membri, componenţa cuprinde 6 cadre didactice inclusiv directorul, un reprezentant al primarului, 3 reprezentanţi ai Consiliului local şi 3 reprezentanţi ai părinţilor.
Au fost păstrate prevederile proiectului de lege referitoare la conducerea Consiliului de administraţie. Astfel, preşedintele de şedinţă este ales prin vot secret pentru o perioadă de cel mult un an, conduce şedinţele Consiliului de administraţie şi semnează hotărârile adoptate în această perioadă.
În ceea ce priveşte atribuţiile Consiliului de administraţie, a fost introdus amendamentul potrivit căruia orice hotărâre de ordin strategic care vizează procedurile de ocupare a posturilor, a funcţiilor de conducere, acordarea gradaţiei de merit, restrângerea de activitate, aplicarea de sancţiuni, este luată prin vot secret.
De asemenea, deciziile care privesc personalul, bugetul şi patrimoniul unităţii de învăţământ se iau cu majoritatea voturilor din totalul membrilor Consiliului de administraţie.
Aceasta a fost hotararea Comisiei de Invatamant de la Senat si probabil ca aceasta va fi hotararea finala care va fi luata.Din ce se poate observa, este foarte posibil ca la multe dintre sedintele consiliului de administratie sa nu fie indeplinita conditia de cvorum.Pentru ca este greu de crezut ca la o sedinta a consiliului de administratie care este programata in jurul orei 14, sa poata sa participe si cei de la consiliul local sau reprezentantii parintilor.
Si cum, in general hotararile nu pot fi luate decat cu votul a jumatate plus unu din numarul membrilor chiar vor aparea probleme.Nu stiu cati dintre parinti sunt disponibili, avand serviciu, sa participe imediat dupa pranz la sedintele consiliului de administratie al scolii.
Cat despre reprezentantii primarului si ai consiliului local, aici situatia este cu mult mai complicata.Numarul acestora este foarte mic in comparatie cu numarul de scoli si licee din sectorul respectiv, deci prezenta lor la sedinta va fi de cele mai multe ori pusa sub semnul intrebarii.Si mai trebuie tinut cont de un aspect…Aceste sedinte sunt neremunerate…Deci motivatia celor care vin din afara scolii va fi foarte mica.Chiar credeti dumneavoastra ca intereseaza pe cineva de la primarie,din consiliul local sau din comitetul de parinti ce elev se transfera de la o clasa la alta? Sau ce calificativ merita profesorul X? Eu cred ca nu…
Toate aceste probleme vor fi strict ale cadrelor didactice care lucreaza in scoala respectiva.
Oricum pana la publicarea acestei legi in Monitorul Oficial mai este cale lunga…Si mai pot interveni si alte schimbari…
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
vineri, 17 septembrie 2010
Comisie de Invatamant din Senat a stabilit componenta Consiliului de Administratie din scoli…
Etichete:
Consiliu Administratie,
Senat
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Bebe,ce faci draga,nu esti revoltat de aceasta monstruozitate de componenta a C.A.?
RăspundețiȘtergereOare nu opozitia e majoritara in Comisia de Invatamant din Senat?
Bebe,Bebe,populismul asta...
Eu cred ca nu ai citit articolul.De acolo rezulta foarte clar ca solutia cea mai buna este cea cu profesorii majoritari in CA.
RăspundețiȘtergere