Promovabilitatea la bacalaureat, sesiunea a II-a, inainte de contestatii, a fost in Capitala de 40,97%, jumatate fata de 2009, cand era de 82,7%, a declarat luni, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Marian Banu.El a mai spus ca la bacalaureatul din 2010 s-a luat in calcul doar rezultatul la probele scrise, probele orale fiind notate cu calificative.Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, declara, duminica seara, ca promovabilitatea la examenul de bacalaureat, sesiunea a doua, inainte de contestatii, este de 32,31%, mai putin de jumatate fata de procentul inregistrat in 2009 dupa contestatii, cand a fost de 72,61%.
Acestea sunt rezultatele la cea de-a doua sesiune de bacalaureat.La fel de slabe ca si in vara...
Cine este de vina pentru aceste rezultate? Probabil ca cei mai vinovati sunt elevii, pentru faptul ca, in mare masura s-au dovedit dezinteresati de aceste examene.Probabil ca o parte din vina o poarta si scolile unde acesti elevi au invatat, patru ani de studiu intr-un anumit liceu isi lasa o "amprenta" asupra celor care studiaza acolo.Probabil ca de vina sunt si parintii acestor elevi, pentru ca nu i-au supravegheat si nu i-au indrumat cum se cuvine.De vina este si societatea in care acesti elevi traiesc, o societate care nu le scoate in evidenta exemplele pozitive ci, de cele mai multe ori, pe cele negative.Televiziunile promoveaza zilnic doar politicieni, manelisti sau fotbalisti.Ce sa inteleaga din aceasta viata un elev care il vede zilnic pe Videanu la televizor, stiind ca acesta, atunci cand era primar schimba bordurile saptamanal doar pentru a-si spori averea?
Si aici ar mai fi ceva de spus...Acesti elevi sunt demoralizati si fara speranta de viitor.Intr-o tara in care economia pare ca nu mai functioneaza si motivatia acestor elevi tinde catre zero.Probabil ca multi dintre ei se intreaba daca mai are rost sa invete atata timp cat, cu sau fara bacalaureat, sansele lor de "a intra" pe piata muncii sunt egale cu zero.
Intrebarea logica este, ce vor face acesti tineri de astazi inainte? Cum vor suporta ei aceasta "infrangere"? Cati dintre ei vor reusi "sa se ridice" si sa mearga mai departe?Cati dintre ei se vor pregati pentru bacalaureatul de anul viitor?Cati dintre ei vor alege sa plece din tara, ca singura solutie pentru o viata mai buna? Acestor intrebari nu putem sa le dam un raspuns acum...
Putem insa spera ca toti cei care nu au promovat acum acest examen sa o faca cu succes in vara viitoare...
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
luni, 6 septembrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Domnule PROFESOR,
RăspundețiȘtergereSunteţi prea finuţ şi prea elegant în exprimare. Haideţi să fim realişti şi să recunoaştem că o parte însemnată din aceşti tineri vor îngroşa rândurile elementelor infracţionale şi asta, este cu adevărat un lucru alarmant.
Motivele pentru care ei au ajuns să nu mai fie în stare să promoveze un bacalaureat, sunt multiple şi sunt greu de analizat în spaţiul restrâns oferit de un Blog. Ideea este că vinovaţi ne facem cu toţii. Am acceptat şi continuăm să acceptăm o umilinţă din partea unor oameni care fără nici-un drept se dau drept lideri sau deţinători ai adevărului absolut.
Am să vă aduc în atenţie doar fenomenul „incluziunii sociale” despre care foarte multi vorbesc, datorită căruia foarte mulţi incasează sume foarte mari de bani (ONG-uri etc) dar, rezultatele sunt .............. (vă las pe dvs. să apreciaţi).
Apropo ! Ştiţi cât costă intreţinerea uni deşinut ?
Deţinutul e mai scump, cu aproape 2.000 de lei, lunar, decât un şomer. Statul plăteşte de aproape 6 ori mai mult pe lună pentru întreţinerea unui infractor decât pentru indemnizaţia unui absolvent de studii superioare fără serviciu.