Desi informatiile vin relativ greu, Comisia de invatamant de la Senat dezbate in aceste zile noua lege a educatiei.Membrii comisiei se grăbesc să parcurgă toate articolele din lege pentru că până acum au parcurs doar 70 de articole din lege, iar totalul este de 300.
Absolvenţii de liceu ar putea scăpa de una dintre probele de bacalaureat introduse prin noua lege a educaţiei. Este vorba de examenul care cuprinde întrebări din mai multe discipline, care fac parte din aceeaşi arie curiculară.
Modificarea a fost operată de catre Comisia de invatamant din Senat.
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a precizat ca principalele modificari vizeaza probele transdiciplinare, in principal probele de examen ramanand aproximativ asemanatoare cu cele cuprinse in actuala Ordonanta de Urgenta dupa care s-a desfasurat examenul de anul acesta.
"Schimbari fata de legea primita de la Camera si fata de care practic am discutat cu foarte multe argumente aduse in fata, se refera la probele transdisciplinare - doua din probele scrise veneau cu propunerea de a fi sustinute ca probe transdisciplinare. (...) Adica, se sustine o proba obligatorie la limba si literatura romana de catre toate filierele si profilurile absolventilor de liceu, apoi se separa in functie de profil si filiera - profilul real, tehnologic si militar dau inca doua examene scrise obligatoriu la matematica si la alegere a treia proba scrisa din fizica, biologie, chimie, informatica. Profilul umanist la care se adauga din filiera vocationala pedagogic, teologic, sportiv si profilul artistic dau proba obligatorie de istorie si o proba la alegere din urmatoarele discipline geografie - economie, logica, sociologie si pedagogie pentru cei care au terminat profilul pedagogic", a spus fostul ministru al Educatiei.
Ecaterina Andronescu a afirmat ca acestor probe scrise li se adauga probele privind evaluarea competentelor si care se sustin anterior acestor scrise.
"Este vorba de o proba in care se evalueaza competentele de comunicare la limba romana, o proba pentru cei care fac invatamantul in limbile minoritatilor de limba materna, o proba de evaluare a competentelor digitale - utilizarea calculatorului, in speta, si o proba care are menirea sa evalueze competentele de comunicare intr-o limba straina si care se finalizeaza cu un certificat de competente similar cu cel care se acorda in UE", a conchis Ecaterina Andronescu.
In forma legii primita de la Camera Deputatilor, probele scrise erau diferentiate astfel: absolventii de profil real din filiera teoretica aveau probele matematica si proba transdisciplinara din stiintele fizica, chimie, biologie, informatica, cei de la profilul umanist aveau geografie sau istorie si proba a doua transdisciplinara din stiinte socio-umane; pentru filiera teologica, proba scrisa disciplinara specifica profilului si proba transdiciplinara specifica domeniului de pregatire si pentru filiera vocationala - proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului sau specializarii si proba transdisciplinara specifica profilului sau specializarii.
In concluzie, proba transdisciplinara nu se va mai sustine la examenul de bacalaureat,daca aceasta lege va fi adoptata in forma adoptata de catre Comisia de invatamant de la Senat.
Acest lucru prezinta si avantaje si dezavantaje pentru elevi.Spre exemplu, la un liceu tehnic, cele mai multe materii sunt materii tehnice, de specialitate.Elevul respectiv studiaza in medie 6 ore saptamanal discipline tehnice si in varianta probei transdisciplinare elevii respectivi ar fi sustinut examen din materia predata la aceste materii.Daca nu sustin acest examen, pentru elevii respectivi exista riscul ca aceste materii sa nu mai aiba nici o miza.Se stie faptul ca la liceu materiile de bacalaureat sunt tratate intr-un alt fel decat celelalte materii de studii.In varianta adoptata de catre Comisia de invatamant de la Senat, in afara probelor scrise de limba romana si de matematica, elevii respectivi vor mai sustine o proba la alegere, la una dintre disciplinele fizica, biologie, chimie.Doar ca numarul de ore alocate acestor discipline este foarte mic, spre exemplu, la liceele tehnice disciplina biologie nu este studiata decat in clasa a IX-a si a X-a.
Pe de alta parte, la un liceu tehnic, o proba transdisciplinara din toata materia de specialitate ar fi fost foarte complexa tinand cont de multitudinea de materii si de profiluri care exista in invatamantul tehnic.
Oricum, hotararile din Comisia de invatamant de la Senat nu sunt cele finale.Urmeaza votul in plen, cel care poate aduce alte modificari...
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
miercuri, 8 septembrie 2010
La Senat s-au stabilit probele examenului de bacalaureat din noua lege a educatiei...
Etichete:
bacalaureat,
comisie invatamant,
Ecaterina Andronescu,
Senat,
transdisciplinara
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
felicitari pentru obiectivitate, domnule profesor!
RăspundețiȘtergerela mai multe analize pertinente si cu substanta pentru noi toti!
www.guruianu.blogspot.com