Din acest an, directorii institutiilor de invatamant preuniversitar care vor avea posturi didactice neocupate, vor putea organiza propriile concursuri si interviuri pentru selectarea profesorilor. Cei care vor trece de aceste evaluari vor semna un contract direct cu scoala, nu cu Ministerul Educatiei, ca pana acum.
De asemenea, sintagma “titularizare în învatamânt“, cea care garanta profesorilor locul de munca in educatie pana la pensionare, dispare conform noii Legi a Educatiei Nationale (LEN). In acest sens este anulata detasarea la cerere, cea în interesul învatamântului si pretransferul.
Pentru postul dintr-o unitate de invatamant ce prezinta o viabilitate de cel putin patru ani, cu candidatul admis se incheie un contract pe o perioada nedeterminata, insa doar atât timp cat exista postul respectiv. Daca viabilitatea este mai mica de patru ani, postul va fi valabil pe durata unui singur an scolar, echivalentul suplinirii de pâna acum.
Asadar, dispar transferul si detasarea iar titularizarea este mai mult la nivel de scoala din moment ce, atunci cand nu mai ai ore in scoala respectiva participi la transfer pentru restrangere de activitate si inspectoratul iti gaseste un loc doar daca acest lucru este posibil.
Cei mai multi dintre noi nu constientizeaza faptul ca acum un profesor este dependent de scoala in care Legea Educatiei l-a prins titular.
In concluzie, daca un profesor nu este multumit de scoala in care preda sau este prea departe de casa acesta nu se mai poate transfera ci, daca doreste sa se mute intr-o alta scoala trebuie sa sustina un nou concurs.
Este cat se poate de clar faptul ca prin pierderea posibilitatii de transfer s-a pierdut un drept major si intrebarea care se pune este de ce sindicatele nu au luat atitudine fata de acest lucru.
Daca luam un alt exemplu de unitati bugetare, politia si armata, constatam ca acolo transferul este inca posibil.De ce in educatie acest lucru nu mai este legal?
Si as mai vrea sa semnalez o anomalie aici…Sa presupunem ca la scoala X, profesorul Y este titular la catedra Z si ca acest profesor Y tocmai a absolvit o noua facultate care ii da dreptul sa predea materia catedrei W.Vechea lege a educatiei ii dadea dreptul sa se transfere de pe o catedra pe alta, daca catedra pe care dorea sa se transfere era libera.Doar ca, prin legea noua acest lucru nu mai este posibil…Si atunci, de ce sa isi mai doreasca un profesor sa urmeze un curs de reconversie profesionala?
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti
Nu mi se pare normal ca dascalii sa fie vitregiti atat financiar cat si prin restrangerea unor drepturi elementare, cum ar fi problema transferului sau a detasarii. Sper sa se revina asupra acestei legi. Lucram cu copiii, viitorul natiunii noastre.
RăspundețiȘtergereCalitatea invatamantului va scadea prin astfel de masuri. Cu niste dascali timorati, mereu obedienti in fata mofturilor de tot felul, vom educa o natiune de obedienti. Si in timp, vom culege roadele...
Cine garanteaza ca acele concursuri organizate la nivel de scoala sunt organizate in interesul invatamantului, cu obiectivitate?