Iata un subiect care ar putea atrage atentia elevilor devenind mai implicati in studiul romanului Morometii prin cancanizarea acestuia. Personajul Tita, din singurul roman postbelic din programa elevilor de liceu - "Moromeţii", de Marin Preda, apare în primele ediţii ale cărţii şi în manualele vechi ca fiica vitregă a lui Ilie Moromete. Însă, în unele ediţii editate după anul 2000 şi în câteva dintre manualele de astăzi ale elevilor de clasa a IX-a, Tita apare ca fiind fiica Catrinei din căsătoria cu Ilie Moromete. Pe cine sa credem? Este un subiect extrem de incitant. Ar trebui anuntata presa de specialitate sa se discute subiectul in emisiuni televizate precum Acces Direct, Povestiri adevarate etc. Trebuie sa aflam cine este adevaratul tata al Titei? Este Ilie Moromete adevaratul tata al Titei???
Situatia confuza a fost semnalata de o eleva din clasa a XII-a care se pregateste de bacalaureat. "Dacă mi se va da [la Bacalaureat] acest roman, care este singurul roman postbelic din programă, eu cum voi da componenţa familiei lui Ilie Moromete?" se intreba eleva de clasa a XII-a.
Eroarea a fost semnalata Protectiei Consumatorului de catre matusa elevei, care este profesoara de limba romana, imediat ce Jurnalul National a reeditat romanul „Morometii” in colectia „Biblioteca pentru toti” in 2009. "Originalul unui clasic trebuie respectat. Pe lângă că nu avem foarte mulţi scriitori români consacraţi, mai comitem şi astfel de erori. Am făcut sesizarea acum trei ani. Am primit răspuns că a fost înregistrată, dar de atunci nu am mai aflat nimic. Iar manualele elevilor prezintă în continuare fragmentul greşit", spune profesoara.
Conform unei analize facute de cei de la Realitatea.net fragmentul în care Tita este prezentată drept fiica bună a lui Ilie Moromete apare, printre altele, şi în manualele de limba şi literatura română, clasa a IX-a, ale editurilor Teora şi Art. Fragmentul cu pricina apare şi în "Moromeţii" editat de Jurnalul Naţional, dar şi într-un "Moromeţii" scos pe piaţă în 2011, de editura Cartex Serv.
Iata cum regasim fragmentul care face referire la paternitatea Titei din romanul „Morometii” in vol. 1, aparut la Editura pentru Literatura in 1964:
"De cealaltă parte a mesei, lîngă vatră, jumătate întoarsă spre străchinile şi oalele cu mîncare de pe foc, stătea totdeauna Catrina Moromete, mama vitregă a celor trei fraţi, iar lîngă ea îi avea pe Niculaie şi pe Ilinca, copii făcuţi cu Moromete. Tita stătea între cei trei şi maică-sa. Era tot fata ei, făcută însă din căsătoria dintîi".
Iata si fragmentul aparut la „Biblioteca pentru toti”, Jurnalul National, 2009:
"De cealaltă parte a mesei, lîngă vatră, jumătate întoarsă spre străchinile şi oalele cu mîncare de pe foc, stătea totdeauna Catrina Moromete, mama vitregă a celor trei fraţi, iar lîngă ea îi avea pe ai ei, pe Niculaie, pe Ilinca si pe Tita, copii făcuţi cu Moromete. Dar Catrina fusese si ea maritata inainte de a-l lua pe Moromete: barbatul acesta ii murise in timpul razboiului...".
Si pasajul din volumul aparut la Editura Cartex Serv, 2011, care face referire la aceasta chestiune este identic cu cel de la Jurnalul National.
Iata si fragmentul care face referire la viata Catrinei de dinainte de casatoria cu Ilie Moromete:
"Dar Catrina fusese şi ea măritată înainte de a-l lua pe Moromete: bărbatul acesta îi murise în timpul războiului, dar nu pe front, fiindcă nu împlinise încă anii ca să fie luat militar, ci acasă de apă la plămâni; îi lăsase o fată (pe care Catrina o născu după moartea lui) şi când plecă din casa socrilor n-o luă cu ea, o lăsă bătrânului Năfliu, Bâtului, cum îi spuneau toţi, cu care însă Catrina nu se avea bine".
In manuale nu se prezinta fragmanetul care face referire la trecutul Catrinei, iar Tita trece drept fiica lui Ilie Moromete si a Catrinei.
„De cealaltă parte a mesei, lângă vatră, jumătate întoarsă spre străchinile şi oalele cu mâncare de pe foc, stătea totdeauna Catrina Moromete, mama vitregă a celor trei fraţi, iar lângă ea îi avea pe ai ei, pe Niculae, pe Ilinca şi pe Tita, copii făcuti cu Moromete ... Moromete stătea parca deasupra tuturor". Punctele de suspensie substituie pasajul referitor la trecutul Catrinei.
Probabil varianta corecta este cea din editia aparuta in 1964, fiind mai veche si prezentand nedistorsionat faptele literare. Dar nu trebuie sa ne suparam nici pe editorii recenti care au publicat romanul cu mici modificari pentru ca poate, au cautat sa simplifice cumva genealogia familiei Moromete pentru o mai usoara ingerare a publicului, zic, nu?
Dar copiii care se pregatesc de bacalaureat si au sesizat neconcordanta cum trebuie sa invete componenta familiei Moromete? Sau trebuie sa faca o investigatie literara in toate editiile aparute pana in acest moment??? Profesorii de limba romana cum apreciaza paternitatea Titei???
Complicat, trebuie neaparat o emisiune de specialitate dedicata subiectului!!!
Profesor Roxana Cercel
OCD-PNL4
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu