Declaraţia Scrisă 50/2011 cu privire la introducerea şahului în sistemul de învăţământ în Uniunea Europeana a fost aprobată de Parlamentul European în această săptămână.
Propunerea invită Comisia şi statele membre să încurajeze introducerea programului 'Şahul în instituţiile de învăţământ' în sistemele educaţionale din statele membre''. Ţările care fac parte din comunitatea europeană vor trebui să acorde atenţia cuvenită acestui program în cadrul proiectelor privind sportul, şi să asigure finanţarea suficientă a acestuia începând din 2012. Totodată, Comisia Europeană este invitată să ia în considerare rezultatele studiilor disponibile, referitoare la efectele acestui program asupra dezvoltării copiilor.
Şahul este văzut ca ''un sport accesibil pentru copiii din toate grupurile sociale şi poate sprijini coeziunea socială şi contribui la obiectivele politicilor, cum ar fi integrarea socială, combaterea discriminării, reducerea ratelor criminalităţii şi chiar combaterea diferitelor dependenţe''.
Declaraţia a fost iniţiată de Federaţia Europeană a Şahului şi de Fundatia Kasparov.
Susţinătorii deciziei au folosit ca argumente numeroasele studii care arată că şahul îmbunătăţeşte rezultatele la matematică ale elevilor şi are numeroase avantaje pedagogice.
"Şahul, indiferent de vârsta copiilor, poate ameliora concentrarea, răbdarea şi persistenţa acestora şi poate dezvolta în ei simţul creativităţii, al intuiţiei, al memoriei, precum şi abilităţi analitice şi decizionale, dezvoltă hotărârea, motivaţia şi fair-play-ul", au susţinut iniţiatorii documentului.
În Armenia şahul este predat ca materie obligatorie începând din şcoala primară, iar în Spania există câteva zone unde apare fie ca disciplină obligatorie, fie ca una opţională sau ca activitate extrşcolară.
Asadar, in curand sahul se va invata la scoala.Am mai scris despre acest subiect si atunci cand era vorba doar de un proiect.
Adevarul este ca, cel putin in Romania, jocul de sah nu mai este ce era odata.Rar mai vezi copii care sa stie sa joace sah cu adevarat.Sa speram ca acest sport “al mintii” se va revigora si ca, datorita lui, fiecare dintre elevii practicanti va avea o gandire mai logica…
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti
De cind n-ati mai vazut sa se joace sah pe plaja?Imi aduc aminte ca pe vremea comunismului n-aveam nicio problema sa-mi gasesc partener.La citeva minute dupa ce asezam piesele pe tabla invariabil se prezentau citiva domni simandicosi.Si uite asa uitam sa ne bronzam si pe fata si pe dos! :)
RăspundețiȘtergereAsa este...Imi amintesc si de zona din Cismigiu in care se juca sah pe vremuri...Si de partide de sah din copilarie care durau cate o zi intreaga...
RăspundețiȘtergerePe vremea comunismului, oamenii nici nu aveau prea multe alternative pentru delectare intelectuala, nu? Cartile bune erau supuse cenzurii, presa de asemenea... Sunteti un pic nostalgic?
RăspundețiȘtergereDumneata ce preocupări de delectare intelectuală ai acum? Ca să nu pomenesc că dacă vezi șahul doar astfel, ca o „delectare”, probabil ești campion la table sau barbut.
Ștergere