La Colegiul National de Informatica 'Tudor Vianu' din Bucuresti a fost implementat un sistem de catalog virtual, care prin intermediul unei conexiuni la internet wireless si a 41 de tablete aflate permanent in custodia profesorilor da posibilitatea acestora sa treaca notele, absentele si alte mentiuni detaliate cu privire la elevi si activitatea lor in sala de clasa, in timp ce parintii pot accesa toate aceste informatii in timp real, de la orice computer conectat la Internet. Proiectul a fost prezentat oficial miercuri, iar oficialii Samsung si-au exprimat speranta ca si alte scoli si licee din tara sa adopte sisteme similare in perioada urmatoare.
Cu ajutorul tabletelor, profesorii pot accesa un sistem informatic in care pot stoca, pe langa note si absente, si informatii detaliate, precum intarzierile elevului la ora de curs sau temele nefacute. Pe langa functia de catalog, tabletele Samsung Galaxy Tab 8.9 servesc si drept suport pentru cursuri, oferind posibilitatea conectarii la un proiector sau la boxe pentru a difuza continut multimedia.
'Tabletele sunt o modalitate mult mai flexibila de a aduce material didactic la orele de curs. In loc sa poarte cu sine o harta de dimensiuni mari, cu o greutate considerabila, profesorul trebuie doar sa aiba la indemana catalogul virtual, pe care poate incarca harti digitale de inalta rezolutie, ce pot fi afisate cu usurinta, prin intermediul unui proiector compact", a declarat Severius Moldoveanu, directorul Colegiului National de Informatica 'Tudor Vianu'.
Pentru a accesa informatiile despre situatia scolara a copiilor, parintii trebuie sa acceseze un cont personal, la care au acces non-stop, de pe orice computer. Conform datelor disponibile in acest moment, sistemul este accesat, in medie, de trei ori pe saptamana, de catre trei sferturi dintre parinti.
Catalogul virtual a fost implementat in luna noiembrie a anului trecut, iar Severius Moldoveanu sustine ca un prim efect este faptul ca in primul trimestru din acest an numarul absentelor elevilor s-ar fi redus la jumatate fata de trimestrul similar din 2011.
Ca o parere personala, catalog classic nu poate fi inlocuit de nimic fie si prin prisma faptului ca toate unitatile scolare din Romania trebuie sa se supuna acelorasi reguli.
Doar ca, ca si un catalog complementar, acest catalog virtual isi are utilitatea lui, in sensul ca parintii cu adevarat interesati pot afla in timp real care este activitatea elevilor din scoala respectiva.
Nu trebuie uitat insa faptul ca nu toate liceele au potentialul Colegiului “Tudor Vianu” si ca nu toti parintii elevilor din Romania stiu sa utilizeze internetul.
Poate ca, pe undeva, implementarea acestui catalog virtual este si o modalitate a celor de la Samsung de a-si face reclama in lupta cu cei de la Apple.
Felicitari domnului director Severius Moldoveanu pentru deschiderea catre noutatile din domeniul tehnic si pentru obtinerea acestei sponsorizari.
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu