duminică, 21 martie 2010

Arogant, insensibil si imatur...

"Ştiu că salariile profesorilor nu sunt unele grozave dar să nu mai spunem că profesorii mor de foame. Aţi văzut dumneavoastră vreun profesor sau vreun funcţionar al statului să moară de foame din cauza salariului? Eu nu cunosc."
Citatul de mai sus nu apartine unui conducator al lagarului de exterminare de la Auschwitz din anii 1940, ci reprezinta cele spuse de catre ministrul educatiei Daniel Funeriu in data de 18 martie 2010, cu privire la salarizarea profesorilor.
Oricat de socant ar suna am aflat ce l-ar determina pe domnul ministru să ii pese: moartea profesorilor prin inanitie!Daca acest lucru nedorit pentru noi s-ar intampla, atunci poate ca domnul ministru ar vedea lucrurile si altfel.Desi acum, dupa aceasta declaratie socanta nu mai poate fi nimeni sigur de acest lucru.In loc sa ne vorbeasca despre sporurile taiate profesorilor si personalului didactic auxiliar, in loc sa ne spuna cum poate sa ajute aceasta categorie profesionala, domnul ministru ne arata prapastia in care, se pare, doreste sa ne vada.Domnul ministru uita insa un lucru esential.Un ministru al educatiei ocupa aceasta functie tocmai pentru a face ca scoala romaneasca sa functioneze.Iar acesta nu trebuie sa uite niciodata ca scoala nu poate sa functioneze fara profesori.Scoala, indiferent unde este ea amplasata, la sate sau la orase, este doar o simpla cladire fara inima care bate in ea reprezentata de catre profesorii acelei scoli.Sa presupunem ca intr-o zi, nu putem spune acum daca este vorba de o zi buna sau de o zi rea, sa presupunem deci ca intr-o zi toti profesorii, nu ar muri de foame din cauza salariului asa cum si-a exprimat opinia d-ul ministru, ci ar pleca din sistem.Si-ar cauta o alta slujba, mai bine platita, aici sau in strainatate.Iar scoala romaneasca ar ramane fara profesori asa cum este posibil ca spitalele sa ramana in curand fara medici.Ce ar face atunci domnul ministru? Ar angaja-o pe post de profesoara de fizica pe Elena Udrea? Poate ca ea ar vrea doar ca nu ar putea lega mai mult de doua vorbe la clasa.Legea gravitatiei ar fi mult prea grea pentru ea desi, cel putin in ultima vreme a parut ca a reusit sa cada mereu in picioare.Ar angaja-o pe post de profesoara de limba romana pe Elena Basescu? Nu prea cred ca este posibil pentru ca, din cate se pare, vocabularul ei se reduce la maximum 150-200 de cuvinte...Si i-ar fi greu sa priceapa ca, la catedra nu “poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri”.Si am putea sa luam toti actualii conducatori si sa ne imaginam ca ar trece la o catedra de scoala.Si sa fie profesorii copiilor nostri...Oripilant, nu?
In concluzie, dorim sa-i cerem domnului ministru un lucru simplu.Dar esential pentru
cadrele didactice din aceasta tara.Va solicitam domnule ministru al educatiei doar atat... sa respectati cadrele didactice.Daca considerati ca nu o puteti face, consideram ca cel mai intelept lucru este sa va depuneti demisia.Si sa mergeti in laboratorul Dvs de chimie pentru a va vedea de experientele Dvs.Retineti un lucru esential...este bine sa nu confundati experientele din laboratorul de chimie cu experientele pe oameni.Au mai incercat si altii sa o faca, atunci, in 1940, la Auschwitz.Iar istoria i-a judecat...

prof. Cristian Bebe
secretar comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu