luni, 29 martie 2010

Drepturile noastre... unde sunt?

Ne propunem astazi sa discutam despre drepturile cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar, sa facem o comparatie intre legea actuala si legea Funeriu.

“LEGE nr.128 din 12 iulie 1997
privind Statutul personalului didactic

Drepturile şi obligaţiile personalului didactic

Art. 95. - (1) Personalul didactic de la toate nivelurile învăţământului are drepturi şi obligaţii care decurg din legislaţia în vigoare, din prezentul statut, din Carta universitară, precum şi din prevederile contractului colectiv de muncă.
Art. 96. - Libertatea iniţiativei profesionale a personalului didactic se referă, în principal, la:
a) conceperea activităţii profesionale şi realizarea obiectivelor instructiv-educative ale disciplinelor de învăţământ, prin metodologii care respectă principiile psihopedagogice;
b) utilizarea bazei materiale şi a resurselor învăţământului în scopul realizării obligaţiilor profesionale;
c) punerea în practică a ideilor novatoare pentru modernizarea procesului de învăţământ;
d) organizarea, cu elevii sau cu studenţii, a unor activităţii extraşcolare cu scop educativ sau de cercetare ştiinţifică;
e) colaborarea cu părinţii, prin lectorate, şi alte acţiuni colective cu caracter pedagogic;
f) înfiinţarea în unităţile şi în instituţiile de învăţământ a unor laboratoare, ateliere, cabinete, cluburi, cercuri, cenacluri, formaţii artistice şi sportive, publicaţii, conform legii şi Cartei universitare;
g) evaluarea performanţelor la învăţătură ale elevilor sau ale studenţilor în baza unui sistem validat şi potrivit conştiinţei proprii;
h) participarea la viaţa şcolară şi universitară, în toate compartimentele care vizează organizarea şi desfăşurarea procesului de învăţământ, conform Cartei universitare, deontologiei profesionale şi, după caz, contractului colectiv de muncă.
Art. 97. - (1) Cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfăşurării activităţii didactice de nici o autoritate şcolară sau publică.
(2) Înregistrarea magnetică sau prin procedee echivalente a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce.
(3) Multiplicarea, sub orice formă, a înregistrărilor activităţii didactice de către elevi, studenţi sau de către alte persoane este permisă numai cu acordul cadrului didactic respectiv.
Art. 98. - În spaţiile şcolare sau universitare, ori în vecinătatea acestora, cadrul didactic este protejat de către autorităţile responsabile cu ordinea publică. Protecţia se asigură împotriva persoanei sau grupului de persoane care aduce atingere demnităţii umane şi profesionale a cadrului didactic sau care împiedică exercitarea drepturilor şi a obligaţiilor sale. Protecţia este solicitată de persoana autorizată prin regulamentul şcolar, respectiv, prin Carta universitară.
Art. 99. - (1) Personalul didactic este încurajat să participe la viaţa socială şi publică, în beneficiul propriu, în interesul învăţământului şi al societăţii româneşti.
(2) Personalul didactic are dreptul să facă parte din asociaţii şi organizaţii sindicale, profesionale şi culturale, naţionale şi internaţionale, precum şi din organizaţii politice legal constituite, în conformitate cu prevederile legii.
(3) Personalul didactic poate exprima liber opinii profesionale în spaţiul şcolar sau universitar şi poate întreprinde acţiuni în nume propriu în afara acestui spaţiu, dacă acestea nu afectează prestigiul învăţământului şi demnitatea profesiei de educator.
Art. 102. - (1) Personalul didactic titular, care din proprie iniţiativă solicită să se specializeze sau să participe la cercetare ştiinţifică în ţară sau în străinătate, are dreptul la concedii fără plată. Durata totală a acestora nu poate depăşi 3 ani într-un interval de 7 ani. Aprobările în aceste situaţii sunt de competenţa conducerii instituţiei de învăţământ superior sau, după caz, a inspectoratului şcolar, dacă se face dovada activităţii respective.
(2) Personalul didactic titular poate beneficia de concediu fără plată pe timp de un an şcolar sau universitar, o dată la 10 ani, cu aprobarea instituţiei de învăţământ superior sau, după caz, a inspectoratului şcolar, cu rezervarea catedrei pe perioada respectivă.
(3) Personalul didactic, care se află în situaţia prevăzută la alin. (1), beneficiază de prevederile art. 101 alin. (6). Personalul didactic aflat în condiţiile alin. (2) nu beneficiază de prevederile art. 101 alin. (6), cu excepţia celui care a desfăşurat activităţi de învăţământ sau în interesul învăţământului.
Art. 103. - Cadrele didactice beneficiază de dreptul la concediu astfel:
a) concediul anual cu plată, în perioada vacanţelor şcolare, respectiv universitare, cu o durată de cel puţin 62 de zile, exclusiv duminicile şi sărbătorile legale; în cazuri bine justificate, conducerea instituţiei de învăţământ poate întrerupe concediul legal, persoanele în cauză urmând a fi remunerate pentru munca depusă; normele metodologice referitoare la efectuarea concediului legal vor fi elaborate de Ministerul Învăţământului împreună cu sindicatele recunoscute pe plan naţional;
b) perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de către consiliul de administraţie sau senatul universităţii şi de sindicatele de la nivelul unităţilor şcolare sau universitare, în funcţie de interesul învăţământului şi al celui în cauză;
c) 12 luni de concediu plătit, la fiecare 7 ani de predare efectivă la catedră, pentru conferenţiarii şi profesorii universitari care finalizează cercetări, tratate, studii cuprinse în programele de cercetare ale instituţiilor de învăţământ superior; eşalonarea efectuării acestui concediu este aprobată de senatul unversitar;
d) 6 luni de concediu plătit, o singură dată, pentru cadrele didactice aflate la catedră, care redactează teza de doctorat sau lucrări în interesul învăţământului pe bază de contract de cercetare sau de editare, cu aprobarea senatului universitar, respectiv a consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar;
e) neefectuarea concediului anual dă dreptul la efectuarea concediului restant în vacanţele anului şcolar sau universitar următor;
f) personalul de cercetare şi personalul didactic auxiliar din învăţământ beneficiază de concediu de odihnă stabilit prin lege, la care se adaugă un supliment de până la 10 zile lucrătoare, în funcţie de calitatea activităţii desfăşurate; pentru personalul didactic auxiliar, acesta se efectuează în afara perioadelor de activitate didactică;
g) personalul didactic aflat în situaţiile prevăzute la lit. c) şi d) nu poate fi încadrat în activităţi de cumul sau plata cu ora.
Art. 104. - (1) Cadrele didactice titulare care funcţionează în mediul rural şi îşi stabilesc domiciliul în localitatea respectivă pot beneficia, la cerere, de 0,1-1 ha pământ în folosinţă. Acestora li se asigură locuinţă de către administraţia locală pentru perioada de timp cât lucrează în acea localitate.
(2) Personalul didactic titular, în vârstă de până la 35 de ani, va fi sprijinit, după caz, în construirea locuinţei proprietate personală, în localitatea rurală unde este titular, cu acordarea de credite pe termen lung, cu dobândă minimă, în condiţiile legii.
(3) Personalului didactic titular din mediul rural, care nu dispune de locuinţă şi căruia nu i se poate oferi locuinţă corespunzătoare în localitatea unde are postul didactic, i se vor deconta de către administraţia locală cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, la şi de la locul de muncă.
(4) Instituţiile de învăţământ superior pot asigura, integral sau parţial, din surse proprii, transportul şi cazarea cadrelor didactice care domiciliază în alte localităţi.
Art. 105. - (1) Personalul din învăţământ beneficiază de asistenţă medicală în cabinete medicale şi psihologice şcolare sau în policlinici şi unităţi spitaliceşti stabilite prin protocol încheiat între Ministerul Învăţământului şi Ministerul Sănătăţii.
(2) Personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ beneficiază de o compensaţie de la bugetul asigurărilor sociale de 50% din valoarea transportului, a cazării, a mesei şi a tratamentului în bazele de odihnă şi de tratament ale învăţământului şi ale sindicatelor, precum şi în alte spaţii contractate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Contractele colective de muncă pot cuprinde compensări din alte surse referitoare la cheltuielile menţionate anterior.
Art. 106. - (1) Personalul didactic are dreptul la întreruperea activităţii didactice, cu rezervarea postului sau a catedrei, pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 3 ani. De acest drept poate beneficia numai unul dintre părinţi sau susţinătorii legali.
(2) În caz de deces al unui cadru didactic sau didactic auxiliar, cuantumul ajutorului acordat celor îndreptăţiţi este de cinci salarii ale persoanei decedate, din bugetul asigurărilor sociale.
Art. 107. - (1) Personalul didactic, didactic auxiliar şi personalul de cercetare integrat în catedre, trimis de unitatea sau de instituţia de învăţământ la activităţi de perfecţionare sau la manifestări ştiinţifice, beneficiază de drepturile prevăzute de lege pentru personalul aflat în deplasare, precum şi de plata taxei de participare, în limita fondurilor bugetare alocate acestor activităţi şi din alte surse, inclusiv din contracte de cercetare ştiinţifică sau sponsorizări.
(2) Personalul didactic şi personalul de cercetare integrat în catedre beneficiază, în limita fondurilor alocate prin buget sau din fonduri extrabugetare, inclusiv prin contractele de cercetare ştiinţifică sau sponsorizări, de acoperirea integrală sau parţială a cheltuielilor de deplasare şi de participare la manifestări ştiinţifice organizate în străinătate, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, respectiv al biroului senatului universitar.
(3) Personalul prevăzut la alin. (1) şi (2) va înainta instituţiei de învăţământ, respectiv unităţii, în termenul prevăzut de regulament sau de Carta universitară, propuneri de valorificare a rezultatelor acţiunii pentru care a primit aprobarea de deplasare.
(4) Personalul didactic beneficiază de reducere cu 50%, pentru 6 călătorii pe an dus-întors, pe mijloacele de transport feroviar, pe liniile interne.
(5) Personalul didactic care se deplasează în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) beneficiază de reducere cu 50% pe mijloacele de transport interne.
Art. 108. - (1) Cadrele didactice şi copiii acestora în vârstă de până la 14 ani, care însoţesc preşcolari, elevi sau studenţi în tabere şi excursii, beneficiază de gratuitate privind transportul, cazarea şi masa, în condiţiile legii.
(2) Copiii personalului didactic sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învăţământul superior şi beneficiază de gratuitate la cazarea în cămine şi internate.
(3) Unităţile şi instituţiile de învăţământ, precum şi organizaţiile profesionale şi sindicale ale cadrelor didactice beneficiază de gratuitate pentru corespondenţa oficială şi expedierea de materiale ştiinţifice şi metodice. “


Toate aceste articole reprezinta drepturile actuale ale cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar.Timp de 13 ani de zile, din anul 1997 si pana acum, in general, ele au fost considerate multumitoare de catre cadrele didactice din aceasta tara.Este adevarat ca nu toate au fost puse in practica, dar pentru cele care erau in lege doar teoretic, exista macar speranta ca odata si odata vor fi puse in aplicare.In legislatia propusa, toate aceste drepturi dispar.La capitolul invatamant preuniversitar, nici macar nu mai apare capitolul "drepturi si obligatii" ci, la pagina 86 apare un subcapitol intitulat "dreptul la concediu" cu urmatorul cuprins:

"Dreptul la concediu
Art. 235 (1) Cadrele didactice beneficiaza de concediu anual cu plata, în perioada vacantelor scolare, cu o durata de cel putin 62 de zile lucratoare; în cazuri bine justificate, conducerea unitatii de învatamânt poate întrerupe concediul legal, persoanele în cauza urmând a fi remunerate pentru munca depusa.
(2) Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru
didactic se stabilesc de consiliul de administratie, în functie de interesul
învatamântului si al celui în cauza;
(3) Neefectuarea concediului anual da dreptul la efectuarea concediului restant în vacantele anului scolar sau universitar urmator.
Art. 236 (1) Cadrele didactice care redacteaza teza de doctorat sau lucrari în interesul învatamântului pe baza de contract de cercetare sau de editare, au dreptul la 6 luni de concediu platit, o singura data, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de învatamânt.
(2) Personalul didactic aflat în situatia prevazuta la alin. (1) nu poate fi încadrat în activitati didactice retribuite în regim de plata cu ora.
Art. 237 Personalul de conducere, îndrumare si control din inspectoratele scolare beneficiaza de concediu de odihna, conform legii.
Art. 238 Normele metodologice referitoare la efectuarea concediului legal vor fi elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului împreuna cu reprezentantii organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de ramura a învatamântului."

Atat...si nimic mai mult.Sa recapitulam care sunt drepturile noastre in varianta Funeriu...62 de zile de concediu de odihna si 6 luni concediu platit daca ne redactam teza de doctorat...Atat...Pare incredibil dar este perfect adevarat...
Adio protectie asigurata in scoala, adio un an de concediu fara salariu, adio rezervarea postului daca doresti sa te specializezi in strainatate...Si ca piesa sa fie completa iar absurdul sa fie dus pana la maxim, la pag.97 a proiectului de lege, in cadrul capitolului intitulat "STATUTUL PERSONALULUI DIDACTIC DIN ÎNVATAMÂNTUL SUPERIOR SI DE CERCETARE", la subcapitolul "Drepturi si obligatii ale personalului didactic" apar o parte din drepturile actuale ale personalului didactic din invatamantul preuniversitar:

"Art.263 (1) Personalul din învatamântul superior are drepturi si îndatoriri care decurg din carta universitara, din codul de etica universitara, din contractul individual de munca, precum si din legislatia în vigoare.
(6) Personalul didactic are dreptul sa faca parte din asociatii si organizatii sindicale,profesionale si culturale, nationale si internationale, precum si din organizatii politice legal constituite, în conformitate cu prevederile legii.
(10) Personalului didactic titular pe un post didactic din învatamânt, solicitat în
strainatate pentru predare, cercetare, activitate artistica sau sportiva, pe baza de contract, ca urmare a unor acorduri, conventii guvernamentale, interuniversitare sau interinstitutionale, ori trimis pentru specializare, i se rezerva postul didactic, pentru perioada respectiva.
(11) Personalul didactic titular pe un post didactic din învatamânt, care din proprie
initiativa solicita sa se specializeze sau sa participe la cercetare stiintifica în tara sau în strainatate, are dreptul la concedii fara plata. Durata totala a acestora nu poate depasi 3 ani într-un interval de 7 ani. Aprobarile în aceste situatii sunt de competenta conducerii institutiei de învatamânt superior sau, dupa caz, a inspectoratului scolar, daca se face dovada activitatii respective.
(12) Personalul didactic titular pe un post didactic din învatamânt poate beneficia de concediu fara plata pe timp de un an universitar, o data la 10 ani, cu aprobarea institutiei de învatamânt superior, cu rezervarea catedrei pe perioada respectiva.
(13) Perioada de rezervare a postului didactic se considera vechime în învatamânt.
(14) Cadrele didactice beneficiaza de dreptul la concediu astfel: a) concediul anual cu plata, în perioada vacantelor universitare, cu o durata de cel putin 62 de zile lucratoare; în cazuri bine justificate, conducerea institutiei de învatamânt poate întrerupe concediul legal,persoanele în cauza urmând a fi remunerate pentru munca depusa; normele metodologice referitoare la efectuarea concediului legal vor fi elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului împreuna cu reprezentantii organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de ramura a învatamântului; b) perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru
fiecare cadru didactic se stabilesc de catre senatul universitatii, în functie de interesul învatamântului si al celui în cauza;
(15) Institutiile de învatamânt superior pot asigura, integral sau partial, din surse
proprii, transportul si cazarea cadrelor didactice care domiciliaza în alte localitati.
(16) Personalul din învatamânt beneficiaza de asistenta medicala în cabinete medicale
si psihologice, în policlinici si unitati spitalicesti stabilite prin protocol încheiat între Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Ministerul Sanatatii.
(17) Personalul didactic are dreptul la întreruperea activitatii didactice, cu rezervarea postului sau a catedrei, pentru cresterea si îngrijirea copilului în vârsta de pâna la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, conform prevederilor legale. De acest drept poate beneficia numai unul dintre parinti sau sustinatorii legali.
Art.264 Cadrele didactice si studentii sunt protejati în spatiul universitar de autoritatile responsabile cu ordinea publica. Protectia se asigura împotriva persoanei sau grupului de persoane care aduc atingere demnitatii umane si profesionale a cadrelor didactice sau care împiedica exercitarea drepturilor si a obligatiilor sale. Protectia este solicitata de persoana autorizata prin Carta universitara."


Este interesat de semnalat ca, desi este vorba strict de Statutul Personalului Didactic din Invatamantul Superior si de Cercetare" la art.263 (11) se precizeaza ca
"...Aprobarile în aceste situatii sunt de competenta conducerii institutiei de învatamânt superior sau, dupa caz, a inspectoratului scolar, daca se face dovada activitatii respective"...Ce cauta inspectoratele scolare in aceasta ecuatie chiar nu putem sa ne dam seama, daca tinem cont ca ele nu au absolut nici un amestec in cadrul invatamantului universitar.

Concluzie: Acest proiect de lege este departe de a fi pus in aplicare vreodata, in forma initiata de catre minister.Dupa cum se poate vedea, pentru invatamantul preuniversitar a fost omis un capitol intreg, tocmai cel cu drepturile, capitol care s-a adaugat, chiar daca intr-o forma "ciuntita" fata de legea actuala, la invatamantul universitar.Acest lucru spune multe despre "profesionalismul" celor care au elaborat acest proiect de lege.As vrea sa va spun un secret... ei chiar nu pot mai mult...Acest proiect este maximum din ce poate sa elaboreze echipa de "experti" a PDL-ului.Nu le cereti mai mult ca o faceti degeaba.Pentru ei acest proiect chiar este cel mai bun cu putinta.Este absolutul absolutului...Singura problema adevarata suntem noi, cei care nu avem absolut nici o treaba cu acest partid-stat.Sa presupunem un scenariu fantezist. Ca acest proiect de lege, in aceasta forma, se va pune in aplicare...Rezultatul ar fi, ca peste o perioada de vreme, atunci cand ar termina liceul, am auzi tot mai mult exprimarea urmatoare... „Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri... pot sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine“. Recunoasteti personajul? Si noi...Tocmai de aceea ar fi pacat ca aceast proiect de lege sa fie pus in aplicare.Ne ajunge acest personaj...Chiar nu vrem sa-l generalizam la nivelul tuturor absolventilor de liceu...

prof. Cristian Bebe
secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Stiti cumva daca "6 luni concediu platit la redactarea tezei de doctorat" se aplica in prezent ?
    Daca da : numai in cazul profesorilor titulari ? (cu contract pe perioada nedeterminata)

    (Stiu ca era valabil pana acum vreo doi ani in urma, dar acum nu stiu...)

    RăspundețiȘtergere