marți, 23 martie 2010

Cum ramane cu incalcarea Constitutiei?

Dupa cum se stie, in toamna trecuta,in luna septembrie, puterea de atunci PDL-PSD a votat varianta sa pentru legea educatiei. Curtea Constitutionala a admis insa sesizarea facuta de Partidul National Liberal si a decis ca Legea educatiei contravine Constitutiei. Acel act normativ era unul dintre cele trei pe care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in Parlament in septembrie 2009.
Unul din principalelor aspecte de neconstitutionalitate sesizate atunci de liberali in Legea educatiei era legat de directorii si directorii adjuncti ai unitatilor de invatamant, articolul 251 din lege, care spunea ca "profesorii care detin functia de director sau director adjunct sunt incompatibili cu calitatea de membru al unui partid politic".
In noua varianta Funeriu a Legii Educatiei Nationale, chiar daca cu alte cuvinte se spune acelasi lucru:
"Art.226 (1) Functia de director se ocupa prin concurs public, de catre cadre didactice membre ale corpului national de experti în management educational.
(2) Functia de director adjunct se ocupa prin concurs organizat de unitatea de învatamânt.
(3) În urma promovarii concursului, directorul si directorul adjunct încheie contract de management cu primarul unitatii administrativ-teritoriale pe raza careia se afla unitatea de învatamânt.
(4) Directorul si directorul adjunct din unitati de învatamânt preuniversitar nu pot fi membri ai unui partid politic pe perioada exercitarii mandatului."

Lasand la o parte faptul ca aceasta cerinta nu este specificata decat pentru functiile de director si de director adjunct si nu si pentru cele de inspector, secretar de stat si de ministru ne punem intrebarea logica daca acest articol de lege poate trece de Curtea Constitutionala, cea care trebuie sa constate daca fiecare dintre legile date de catre parlament sau de catre guvern respecta legea fundamentala si anume Constitutia Romaniei.
Constitutia Romaniei prevede ca:
"ARTICOLUL 40
Dreptul de asociere
(1) Cetatenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate si în alte forme de asociere.
(3) Nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica."

Dupa cum se poate observa nu exista in Constitutie nici un articol al jumatatilor de masura, care sa prevada ca anumite categorii de angajati " nu pot fi membri ai unui partid politic pe perioada exercitarii mandatului".In lege se prevede cat se poate de clar ce categorii de angajati nu pot face parte dintr-un partid politic, iar printre aceste categorii de angajati nu se regasesc directorii de scoli.In cazul in care "elaboratorii" legii Funeriu au mizat pe faptul ca vor fenta Constitutia si ca art.226(4) va fi declarat constitutional s-au inselat.Si aceasta pentru ca tot acolo, in Constitutie se prevede, la Art. 16, cat se poate de clar ca:
"Art.16 (2) Nimeni nu este mai presus de lege."Nici macar d-ul Funeriu si amicii sai de la PDL...

prof. Cristian Bebe
secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu