Conform ziaruldeiasi.ro anul universitar 2013-2014 va fi ultimul în care Departamentele de Pregătire a Personalului Didactic (DPPD) din universităţile de stat ieşene vor mai avea dreptul de a instrui viitorii profesori din preuniversitar şi universitar. Conform Legii Educaţiei, cei care doresc să urmeze o carieră didactică vor trebui, începând cu anul universitar 2014-2015, să se înscrie la cursurile unui masterat didactic de doi ani de zile.
Însă, conform directorilor DPPD ai universităţilor ieşene, există şanse mari ca acesta să nu se mai organizeze. „Ideea cu masterul didactic cam pică, pe parcursul acestui an se vor regla altfel lucrurile. Acum, legea învăţământului stipulează existenţa lui, deci va trebui schimbat ceva în lege, ceea ce este foarte greu, însă sunt discuţii în sensul acesta”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Cucoş, director DPPD de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC).
Idee masteratului didactic a apărut în elaborarea Legii Educaţiei de către cabinetul fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Articolul 154 din aceasta stipulează faptul că masteratele sunt de trei feluri: profesionale (de aprofundare a cunoştiinţelor pe un domeniu), de cercetare şi didactice. Acestea din urmă trebuiau să ia locul celor două niveluri organizate pentru ciclul de licenţă şi de masterat de către Departamenteele Pregătire a Personalului Didactic din universităţile de stat. Însă schimbarea Guvernului şi, implicit, a cabintelui de la Educaţie, pe parcursul anului trecut, a blocat instituirea masteratelor didactice din anul universitar 2012-2013. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, la conducerea căruia, la momentul respectiv, se afla Ecaterina Andronescu, a emis Ordinul de Ministru nr. 5745, care prelungeşte activitatea DPPD de a forma viitoare cadre didactice până în anul universitar 2013-2014.
O altă problemă a masteratului didactic priveşte şi durata studiilor. Practic, un tânăr care doreşte să predea în învăţământul preuniversitar va trebui să urmeze trei ani de licenţă, doi pentru un masterat profesional, doi pentru unul didactic şi încă unul obligatoriu de practică, conform Legii Educaţiei. În total opt ani. Iar pentru cine dorea să stea şi în spatele catedrei unei universităţi, mai urma încă trei ani de doctorat până să poată intra pe un post de asistent, 11 în total, cu condiţia ca posturile să nu fie îngheţate, cum a fost cazul până în anul precedent.
Conform reprezentaţilor MEN, masteratul didactic va fi implementat începând cu anul universitar 2014-2015. „Chestiunea e simplă: avem o legislaţie în acest domeniu şi trebuie respectată ca atare. În cazul în care, ipotetic vorbind, se intenţionează o modificare a legislaţiei privind masteratul didactic, e nevoie de schimbarea Legii Educaţiei, fie prin OUG, fie în urma dezbaterilor din Parlament. Însă ministerul nu ia în discuţie o astfel de variantă“, au precizat reprezentanţii biroului de presă ai Ministerului Educaţiei Naţionale.
Postat de: Prof. Roxana CERCEL
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu