joi, 10 octombrie 2013

România şi Japonia – colaborare în domeniul seismologiei

Ministrul delegat pentru Învatamânt Superior, Cercetare Ştiinţifică si Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, care participa în aceasta perioada la Forumul Stiintei si Tehnologiei în Societate (The Science and Technology in Society Forum) de la Kyoto, a avut astazi, 9 octombrie, o întâlnire bilaterala cu ministrul japonez pentru politici stiintifice si tehnologice, Ichita Yamamoto.
Cu acest prilej, ministrul român a propus omologului nipon initierea unui program de colaborare între Japonia si România în domeniul seismologiei având în vedere experienta si traditia pe care Japonia o are în acest sector de cercetare. Propunerea de cooperare a fost primita cu deschidere si presupune schimburi de informatii stiintifice, expertiza si specialisti, respectiv sesiuni de pregatire pentru fizicienii români. 
Agenda ministrului Mihnea Costoiu a inclus si vizitarea Japan Meteorological Agency, institutie specializata în studierea fenomenelor meteorologice, cu predilectie a celor seismice si vulcanice, respectiv implementarea de solutii tehnice privind avertizarea populatiei de posibilitatea producerii unor cataclisme. În cadrul acestei vizite, ministrul delegat Mihnea Costoiu s-a întâlnit cu directorul general al Departamentului de Seismologie si Vulcanologie, Toshihiko Hashida, care a facut o prezentare a centrului national de date si a sistemelor de alerta antiseismica în situatii de cutremure sau tsunami. 
Domnul Mihnea Costoiu a apreciat programele de educatie a populatiei existente în Japonia, precum si sistemele de alertare prezentate de expertii niponi, exprimându-si dorinta ca acestea sa fie adoptate ca exemple de buna practica în tara noastra. Propunerea de colaborare în acest sens a fost agreata si la acest nivel. 
 
 
Postat de: Prof. Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu