marți, 18 decembrie 2012

S-au împlinit 100 de ani de la moartea ministrului liberal Spiru Haret


Spiru Haret, născut la 15 februarie 1851 şi decedat la 17 decembrie 1912, a fost un ilustru matematician român, astronom, pedagog şi reformator al învăţământului românesc în calitate de Ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice în perioada 1897-1899; 1901-1904; 1907-1910.
În această calitate, a condus reforma învăţământului secundar şi superior din 1898, înfiinţând cele trei secţiuni ale claselor V-VIII, clasică, modernă şi reală. A instituit certificatul de absolvire (bacalaureatul) şi a stimulat metodele noi în predarea tuturor disciplinelor, profesorii fiind numiţi în funcţie de valoare. Ulterior a propus spre votare o lege a învăţământului profesional cu planuri de instrucţii şi statute speciale pentru şcolile de artă şi meşteşuguri, liceele militare, seminarele teologice. Pentru o pregătire adecvată a învăţătorilor, a reorganizat şcolile normale.
În calitate de ctitor de şcoală, Spiru Haret, a determinat sporirea localurilor de şcoală. Între 1897-1910 s-au ridicat în toată ţara 2343 de şcoli, dintre care 1980 în perioada în care Spiru Haret a fost ministru.
În 1910, Spiru Haret s-a retras atât din activitatea didactică, cât şi din cea politică. În acelaşi an, publică la Bucureşti şi Paris, lucrarea intitulată „Mecanica socială”, utilizând pentru prima dată matematica în explicarea şi înţelegerea fenomenelor sociale.
Spiru Haret a încetat din viaţă pe 17 decembrie 1912, la vârsta de 61 de ani. În cinstea lui, secretarul stat pentru învăţământ preuniversitar, Stelian Fedorca, a transmis ieri, următorul mesaj:
„Comemorăm, astăzi, 17 decembrie, 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui Spiru Haret. Şcoala românească de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea a cunoscut, datorită acestui important om de stat, cea mai importantă şi durabilă reformă.
Construcţia de unităţi de învăţământ pe tot teritoriul românesc de dinainte de România Mare, o curriculă modernă şi aplecarea spre o educaţie solidă a cadrelor didactice şi a elevilor sunt elementele care au constituit programul de dezvoltare gândit şi implementat de ministrul liberal Spiru Haret.
Comemorăm astăzi figura lui Spiru Haret, omul care a înţeles, în spirit maiorescian, că un popor fără educaţie şi cultură nu poate exista. Moştenirea pe care Spiru Haret ne-a lăsat-o trebuie cunoscută şi continuată, iar noi, oameni politici, mediul şcolar şi societate civilă suntem obligaţi moral să o păstrăm vie prin faptele noastre.”

Profesor: Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu