Potrivit procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, in dosarul de la Colegiul Economic "Octav Onicescu" sunt cercetati profesori din cadrul Comisiei de Examinare constituita pentru colegiu cat si cadre de la Centrul zonal de evaluare instituit la Scoala 11. Acuzatiile sunt legate de indeplinirea defectuoasa ori neindeplinirea atributiilor, precum si de savarsirea unor infractiuni legate de primirea de bani sau bunuri. Pana acum, impotriva a patru profesori s-au demarat procedurile de incepere a urmaririi penale pentru luare de mita si trafic de influenta. "In functie de probele ce se vor administra pe parcursul cercetarilor urmeaza sa se inceapa urmarirea penala si fata de alte persoane", se arata intr-un comunicat al Parchetului. S-a declansat urmarirea penala si impotriva Mihaelei Ciurariu care ar fi oferit banii stransi, acuzatia oficiala fiind dare de mita. Femeia, care facea parte din Comitetul de parinti de la clasele a XII-a, a fost condamnata in mai 2008 la un an de inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenta.
Ancheta, cea mai ampla declansata in randul cadrelor didactice, a fost demarata la inceputul lunii, in urma denunturilor depuse de unii absolventi. Ulterior, anchetatorii au inceput actiunile de filaj si interceptari telefonice. Dupa finalizarea examenului, au oprit masina cu care era transportat spre Iasi presedintele Comisiei de examen, profesorul universitar doctor Leonache Dragoi, descoperind lista cu cei care ar fi dat bani. Surse judiciare sustin ca fostii elevi au cotizat in total cu 70.000 de lei, fiecare platind cate 150 de lei in ultimul an de liceu, si cate 50 de lei inaintea fiecarei probe. Pe baza interceptarilor telefonice, a declaratiilor martorilor precum si a datelor bancare, procurorii vor sa afle exact la ce persoane au ajuns sumele.
Cei 282 de elevi care au sustinut examenul au reusit sa promoveze bacalaureatul, 30,17% dintre ei avand medii peste noua dar cercetarile nu vor influenta rezultatele examenului.
Un alt dosar vizeaza presupusa tentativa de fraudare a examenului de titularizare. Tot scandalul a plecat de la faptul ca Gianina Carmocanu a revenit in sala de examen dupa ce a predat lucrarea, cu motivatia ca doreste sa verifice daca a scris ceva anume. Pentru ca a incercat sa sustina la Ministerul Educatiei cazul sotiei, Gheorghe Carmocanu a fost destituit din functia de inspector scolar general adjunct.
Raportul comisiei va fi prezentat , în cadrul Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar, structură care va stabili şi eventuale sancţiuni. Vizaţi sunt în primul rând un director şi doi profesori care au supravegheat în sala unde Gianina Carmocanu a susţinut examenul.
Adevarul este ca erau cunoscute incalcarile de metodologie la toate nivelurile, dar in acest an lucrurile au mers prea departe.Sau poate ca a inceput "sa se faca lumina".Cert este ca lucrurile chiar nu mai pot continua la modul acesta, in care o parte dintre organizatorii examenelor "isi dau mana" cu candidatii si "fraudeaza in masa", pentru bani sau pentru alte avantaje materiale.
Din punctul meu de vedere o solutie ar fi introducerea camerelor video in toate salile de examene.In felul acesta cu siguranta ca, in cea mai mare parte aceste examene vor fi corecte.Nu cred ca ar mai risca un profesor supraveghetor sa nu respecte metodologia de examen, stiind ca ce se intampla in sala se inregistreaza video.Daca tot s-a inceput aceasta actiune de "curatenie" ar fi bine ca ea sa mearga pana la capat.Este greu, pentru ca mentalitatea elevilor este aceea ca bacalaureatul "se ia"...Anul acesta nu a fost asa...Sa speram ca la anul examenul va fi si mai "curat"...Ar fi bine pentru toata lumea...Pentru profesori pentru ca ar pregati intr-un alt mod acest examen si pentru elevi pentru ca ar avea certitudinea ca examenul promovat este unul corect din toate punctele de vedere.Pentru ultimii ar fi un "pas in viata" din punct de vedere moral...
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
miercuri, 28 iulie 2010
Anchetele continua la Botosani...
Etichete:
bacalaureat,
Botosani,
Carmocanu,
educatie,
titularizare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Zeci de profesori cercetaţi de procurori pentru bacul de la Economic
RăspundețiȘtergere68 de profesori sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Botoşani. Potrivit cotidianulului „Evenimente de Botoşani”, este vorba de membri ai comisiei de examinare şi asistenţi, iar cercetarea vizează fraudarea bacalaureatului de la Colegiul Economic Octav Onicescu.
vezi botosaneanul.ro
Anchetă extinsă şi la centrul zonal de la Şcoala 11
La începutul acestei luni a fost deschisă ancheta, după ce au apărut suspiciuni de fraudare a examenului de bacalaureat. Era vizat în special preşedintele comisiei, Leonache Drăgoi, profesor la Universitatea Gheorghe Asachi din Iaşi, dar atenţia era îndreptată şi spre alţi membri ai comisiei. După zeci de audieri, anchetatorii au confirmat că sînt vizaţi 68 de profesori, atît din cadrul comisiei de examinare, cît şi din centrul zonal de evaluare instituit la Şcoala 11 din Botoşani, pentru infracţiuni în legătură cu serviciul, respectiv îndeplinirea defectuoasă ori neîndeplinirea atribuţiilor ce le-au revenit, ori în legătură cu primirea de bani ori bunuri în activitatea de examinare, supraveghere sau evaluare.
„Faţă de patru profesori s-a început urmarirea penală”
Surse judiciare au confirmat că patru cadre didactice sînt învinuite pentru fapte penale, în acelaşi dosar fiind cercetat şi un părinte. „Faţă de patru profesori s-a început urmărirea penală în cauză, pentru abuzul în serviciu contra intereselor publice, luare de mită şi trafic de influenţă. Urmează ca pe parcursul cercetărilor să se înceapă urmărirea penală şi faţă de alte persoane, în funcţie de probele ce se vor administra. De asemenea, în cauză s-a mai început urmărirea penală faţă de numita C.M.C., pentru infracţiunea de dare de mită”, a afirmat procurorul Aurel Simion, purtătorul de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Botoşani. Totodată, reprezentanţii aceleiaşi instituţii au adăugat că vor reveni cu informaţii complete în legătura cu numărul persoanelor cercetate, identitatea acestora şi cu modul de soluţionare a cauzei, la finalizarea cercetărilor.
vezi si:
RăspundețiȘtergere68 de profesori cercetati in cazul "mita la bacalaureat la Colegiul Economic"
Nu mai putin de 68 de profesori din cadrul Comisiei de Examinare de la Colegiul Economic si din cadrul Centrului Zonal de Evaluare instituit la Scoala 11 Botosani sunt cercetati cu privire la mita data la bacalaureat. Potrivit unui comunicat remis de Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani, cei 68 de profesori sunt cercetati "pentru infractiuni in legatura cu serviciul, respectiv indeplinirea defectuoasa ori neindeplinirea atributiilor ce le-au revenit, ori in legatura cu primirea unor bani ori bunuri in activitatea de examinare, supraveghere ori evaluare. Fata de 4 profesori s-a inceput urmarirea penala in cauza, urmind ca pe parcursul cercetarilor sa se inceapa urmarirea penala si fata de alte persoane in functie de probele ce se vor administra", se precizeaza in comunicat.
De asemenea, in cauza s-a inceput urmarirea penala si fata de Mihaela Ciurariu pentru infractiunea prevazuta in art 255 in Codul penal. Reprezentantii Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani spun ca la finalizarea cercetarilor vor reveni cu informatii complete in legatura cu numarul persoanelor cercetate, identitatea acestora si cu modul de solutionare a cauzei.
Autor: BotosaniNews.ro