In judetul Salaj, absolvenţii Universităţii „Spiru Haret”, inclusiv cei care au absolvit specializări neacreditate sau neavizate, vor putea participa la examenul de titularizare de miercuri 14 iulie. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj au decis, ieri, să le accepte şi acestora dosarele, în condiţiile în care procesul dintre Universitate şi Ministerul Educaţiei se află, în prezent, la Curtea Constituţională şi nu se ştie care va fi decizia instanţei.
„Ministerul Educaţiei ne-a comunicat să fim foarte atenţi şi să nu ne repezim să refuzăm dosare, ca nu cumva ulterior să ne trezim cu procese”, explică inspectorul şcolar general Ioan Abrudan.
În Sălaj s-au înscris pentru titularizarea din acest an trei absolvenţi de la „Spiru Haret“ ai unor facultăţi neautorizate sau neavizate. Este vorba despre facultăţile de Psiho-Pedagogie de la Braşov şi Bucureşti, aflate pe „lista neagră“ a Ministerului Educaţiei.
Alături de cei trei s-au înscris şi absolvenţi de la facultăţi care, cel puţin teoretic, sunt în legalitate.
In acelasi timp, in judetul Prahova, dosarele de înscriere la titularizare a 63 de absolvenţi ai Universităţii "Spiru Haret" au fost respinse de Inspectoratul Şcolar Prahova, aceştia nefiind primiţi în concursul pentru obţinerea posturilor de profesor.
Cei 63 de candidaţi nu au fost primiţi la titularizare, după ce comisia de verificare a dosarelor a constatat că specializările absolvite de aceştia nu figurează ca fiind acreditate în hotărârile de guvern ce stabilesc cadrul legal de desfăşurare a învăţământului superior.
"În conformitate cu articolul 90 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea posturilor şi catedrelor vacante din acest an, s-au verificat dosarele depuse şi s-a ţinut cont de faptul că, pentru a putea participa la concurs, respectivele persoane ar fi trebuit să prezinte dovezi că specializarea pe care au urmat-o în facultate, respectiv forma de învăţământ la care au fost înscrişi, se regăseşte într-una din hotărârile de guvern emise de-a lungul timpului.
Prin urmare, dacă o persoană a prezentat documente din care reieşea că în anul în care s-a înscris la facultate, respectiv în anul în care a finalizat studiile, respectiva specializare sau formă de învăţământ nu se regăsea în niciuna dintre hotărârile de guvern valabile la momentul respectiv, acea persoană nu are dreptul să participe la concurs", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al ISJ Prahova, Aurel Graur, citat de Mediafax.
Universitatea privată are în continuare mai multe procese pe rol cu Ministerul Educaţiei, după ce, în vara anului trecut, marea majoritate a specializărilor pe care le-a deschis prin învăţământul la distanţă au fost scoase în afara cadrului legal.
Dupa cum se poate vedea, in doua judete ale aceleiasi tari, s-au luat masuri radical opuse.In timp ce in Salaj, absolventii de la Spiru Haret au primit acceptul pentru a sustine concursul in judetul Prahova absolventii aceleiasi facultati nu vor putea sa sustina acest examen.
An de an, guvernul Romaniei publica in Monitorul Oficial facultatile si acreditarile acestora pentru anul scolar urmator.La Spiru Haret, forma de invatamant la distanta ID-ul, nu apare in lista formelor acreditate.Aici sunt acreditate formele de invatamant zi si autorizate provizoriu, formele de invatamant cu frecventa redusa.Intr-un mod cat se poate de logic, absolventii de ID nu au diplomele recunoscute.Doar ca, "adevaratul scandal" a izbucnit in vara anului trecut, atunci cand cei de la Spiru Haret au si fost nevoiti sa "desfiinteze" forma de invatamant ID.
Cei care erau studenti la aceasta forma de invatamant s-au transferat la zi sau la FR, forme de invatamant recunoscute de catre guvern.Numai ca, problemele au aparut pentru cei care, in timp, au absolvit forma de invatamant FR.Pentru ca lucrurile sa fie putin mai complicate, este de precizat si faptul ca, la Spiru Haret, chiar nu este absolut nici o diferenta intre formele de invatamant.Aceasta inseamna ca un absolvent de ID a facut "exact aceeasi pasi" in aceasta facultate ca si un student de la invatamant zi.
Problema serioasa se pune insa pentru inspectoratele scolare, la examenele de titularizare.
Exista in acest moment absolventi de Spiru Haret forma ID, titulari in invatamant si exista si colegi de-ai lor, de la aceeasi forma de invatamant, care nu sunt primiti la concurs.
Iar acest lucru chiar nu este corect.Atata timp cat traim cu totii in aceeasi tara, este normal sa ne supunem acelorasi legi.
Vedeti si Dvs ca in judete diferite se iau masuri diferite cu privire la inscrierea candidatilor.
Daca ma intrebati pe mine ce este de facut, eu consider ca trebuie sa se respecte legea.
Adica, acolo unde formele de invatamant respective nu erau acreditate de catre guvern sa se declare nulitatea diplomelor obtinute.Iar candidatii respectivi sa nu poata sa sustina examenul.Dar acest lucru sa se intample unitar, la absolut toate inspectoratele scolare.Este posibil ca cei in cauza sa argumenteze ca nu au stiut care facultate este acreditata si care nu.Doar ca acesta este vina lor, aceasta lege de acreditare a facultatilor este publica...
Mult succes maine la examen tuturor candidatilor...
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
marți, 13 iulie 2010
Prahova si Salajul nu sunt conduse de acelasi minister?
Etichete:
Prahova,
Salaj,
Spiru Haret,
titularizare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu